2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Dönerken
MAKALE #14141 © Yazan Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ | Yayın Şubat 2015 | 3,042 Okuyucu
OKULA DÖNERKEN

Heyecanla beklediğimiz, sabırsızlıkla tarihleri saydığımız tatilin, son günlerini yaşıyoruz. Tatil modundan çıkıp tekrar yoğun tempoya girme zamanı. Bu durum tabiiki evlerde stres ve gerginlik yaratıyor. Okulun açılmasına bağlı, okul kaynaklı kaygılar bu günlerde yoğun yaşanır ve evlerde inatlaşmalar zaman zaman da bağrışmaların artmasına sebep olabilir. Bu dönemde dikkat edeceğiniz bir kaç nokta, evdeki sakinliği korumanızda size yardımcı olacaktır.

Anne babaların öncelikli olarak kendi duygularınıkontrol etmesi gerekmektedir. Çocuklarınızın kaygısı sizin de kaygınız olmasın, onların olumsuz duygularından endişelenmeyin. Çocuklarınızın sizin kararlı ve kontrollü olduğunuzu görmeye ihtiyaçları var. Okullar açılırken çocukların yaşadığı kaygı gayet normal bir duygudur, önemli olan bunu nasıl yönetebildikleridir. Çocukların okula uyum sağlamaları ve olumsuz duyguları sağlıklı bir şekilde yönetebilmeleri için anne ve baba olarak size de bazı görevler düşüyor.

OKULA DÖNÜŞ YOLUNDA ANNE BABALARIN GÖREVLERİ

• Evdeki rutininizi tatil düzeninden okul düzenine geçirin. Yemek saatlerini, gece yatış ve sabah kalkış saatlerini okul dönemine göre ayarlayın. Bu düzen çocuğunuza kendini hem daha rahat hissettirecek hem de okula uyumunu kolaylaştıracaktır.
• Çocuğunuzun kaygı ve endişelerini dikkatlice dinleyip anlamaya çalışın. Endişelerini umursamaz davranmayın, duygularını küçümsemeyin ve bu duyguları yaşadığı için kendi suçlu hissettirecek ifadelerden kaçının. Duygu ve düşüncelerini, kaygılarını paylaşması konusunda cesaretlendirin ve bu hislerin normal olduğunu, arkadaşlarınında benzer duygular yaşadığını söyleyin.
• Okul döneminde yapılacaklar ile ilgili kararlar almak ve planlar yapmak okula uyumunu destekleyecektir.
• Çocuğunuzla okulun ilk günleri daha fazla ilgilenin ve okul öncesinde ya da sonrasında birlikte yapacağınız aktiviteler planlayın.
• Tatilin sağladığı rahatlık ve özgürlükle daha fazla oyun ve televizyon saatine sahipti. Bu dönemde bu saatlerin tamamen kaldırılması ve yasaklanması çocuklarda daha çok huzursuzluğa sebep olur. Bu nedenle oyun ve televizyon saatlerini okul ve ödev saatlerine uygun bir şekilde yasaklamadan kısıtlayın.
• Odasını okul düzenine sokun. Oyuncakları yavaş yavaş kaldırıp defterlerini, kitaplarını, kalemlerini ve diğer okul eşyalarını yerleştirin.
• Birlikte okul alışverişine çıkın. Kullanacağı malzemeleri kendi seçmesi, onları kullanma konusunda çocuğunuzu motive edecektir.
• Okul arkadaşları ile okul açılmadan önce bir aktivite planlayın. Hem özlediği arkadaşlarını görmek hoşuna gidecek hem de okulun ilk günü “ne yapacağım?” kaygısı yaşamasını önleyecektir.
• Ödev ve okul sorumlulukları ile ilgili baskı kurmayın. Ancak eksik ödev, okula dönüş kaygısını arttıracağından ödevlerini kontrol edin ve bitmiş olduğundan emin olun. Eksik ise nasıl yetiştirebileceği ile ilgili çalışma planı hazırlayın.
• İlk günler okula gitme konusunda isteksizlikler yaşayabilir hatta karın ağrısı, mide bulantısı gibi fiziksel bazı şikayetlerden yakınabilirler. Bu şikayetlerin tıbbi kaynaklı olup olmadığını iyi araştırın.
• Okula gitmek istemezse nedenlerini dikkatlice dinleyip anlamaya çalışın, çözümleri hakkında konuşun ve okula gitmesi konusunda teşvik edin.

Çocuğunuz okula uyum sorunları yaşadığında, onun yanında olmanız ve desteklemeniz okula adaptasyonunu kolaylaştıracaktır. Eğer uyum sorunu 4 haftadan uzun sürerse ve işin içinden çıkılamaz bir noktaya gelirse mutlaka bir uzmandan yardım alın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okula Dönerken" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem HÜNERLİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin Yazıları
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Okula Başlamak-Okula Merhaba Psk.Serap DUYGULU
► Okula Uyum Dr.Psk.Dnş.İlker KABA
► Okula Uyum Psk.Betül GÜNDÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Okula Dönerken' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Yorgunluğuna Dikkat Ağustos 2016
► Sosyal Jet-Lag Sendromu Ağustos 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:38
Top