2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkide Kadın ve Erkek Rolleri
MAKALE #14142 © Yazan Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ | Yayın Şubat 2015 | 8,397 Okuyucu
İLİŞKİ DE KADIN VE ERKEK ROLLERİ

İnsanoğlu yaşamı içerisinde ilişkiler kurarak hayatına devam eder.Karşı cins ile kurduğumuz duygusal yakınlıklar aşağı yukarı ergenlik dönemiyle başlar ve yaşam boyu devam eder.

Toplum ve aile yaşantısının tabi ki ilişkilerde ya da evliliklerde önemi son derece büyüktür. Türk toplumunda yetişen kız çocukları doğal olarak ilişkileri ve ilişkide ki kadın rollerini öğrenirken kendi annelerini model alırlar.Erkeklerde kendi babalarını model alırlar.Dolayısıyla kendi kurdukları ilişkilerde aşağı yukarı kendi annelerine ya da babalarına benzer kişileri seçerler.Genelde bunu farkında olmadan yaparlar fakat farkındalık kazanmış kişilerde durum değişebilir.Babasında ya da annesinde ya da aile döngüsünde sevmediği,istemediği,kişiyi rahatsız eden şeyleri bulur ,analiz eder ve benzer seçimler yapmaktan kaçınır.Bu şekilde kurulan ilişkiler daha sağlıklı ilişkilerdir.
İlişkilerde kadın ve erkek rolleri birbirinden farklıdır. Bir çok defa erkekler kadınları anlayamadıklarından kadınlar ise erkekleri çözemediklerinden yakınırlar.Çünkü kadınlar ve erkeklerin karakteristik farkları ilişkide de farklılık yaratmaktadır. Bir kadın bir mağazanın vitrininde ki bir elbiseyi uzunca bir süre inceleyebilir,hatta bir arkadaşını arayıp detaylıca anlatabilir.Erkekler ise genel olarak ihtiyacı doğrultusunda alışveriş yapar ve ihtiyaç duyduğu kıyafet her ne ise en fazla iki mağazaya girip ihtiyacını alır çıkar Kadınların kelime kapasitesi erkeklerin kin den oldukça fazladır.Çalışma hayatında ki erkek genel olarak kelime kapasitelerinin çoğunu tüketerek sevgilileriyle buluşmaya ya da evli erkekler eşlerinin yanına giderler. Kadın ise çalışma hayatında olsun ya da olmasın daha konuşabilecek kelime kapasitesine sahiptir. Doğal olarak erkek eve geldiğinde ya da partneriyle buluştuğunda rahat , huzurlu ve sakin saatler geçirmek ister.Kadın ise detaycıdır ve iletişim kurulduğu andan itibaren bir çok konuda konuşmak , anlatmak ve paylaşmak isterler ve bu paylaşımda karşı tarafa anlatacağı konuyu detaylarıyla aktarır.Örneğin işyerinde yaşadıklarından başlayıp ,bir arkadaşıyla ilgili duyduğu bir haberi , bir mağaza da gördüğü kıyafeti , yolda başından geçen herhangi bir olayı , yani aklınıza gelebilecek herşeyi tüm detaylarıyla anlatır.

Karşısında ki erkek ise genel olarak sorulan sorulara kısa ve net cevaplar verir ve anlattığı herhangi bir şeyi detaylandırmadan yüzeysel anlatır ve kadının fazlaca olan konuşma isteği sorun yaratmaya başlayabilir. Bunun üzerine bir çok kadın eşi ya da partneri tarafından dinlenilmediğini hatta önemsenmediğini düşünebilir fakat aslında erkeğin bu tavrı eşini ya da partnerini önemsememesiyle ilgili değildir.Erkekler sorun odaklıdır yani konuyu dinlerken aralardan seçimler yapar ,soruna ve çözümüne odaklanır fakat kadın’’ ama ben ‘’lerle cümlelerin arasına girip hala detaylandırmaya çalışır.Genel olarak ilişkilerin bir çoğunda bu durum yaşanmaktadır.

Aktif dinleme becerisine sahip çiftler bu durumu daha iyi yönetmekte ve birbirleriyle daha kaliteli iletişim kurabilmektedirler.İlişkide kadında erkekte farklı aile yapılarında yetişmiş,farklı karakteristik yapılara sahip ,farklı kültürlerde büyümüş kişilerdir.Bir ilişki de çatışmanın ya da sorunların olmamasını beklemiyoruz.Mutlaka bir takım sorunlar ortaya çıkacaktır.Önemli olan bu sorunlarla nasıl başettikleri ve durumu nasıl yönettikleridir.

İlişkinizde partneriniz ya da eşinizle iletişim kurmakta güçlük çekiyor ve artık sorunları çözemediğinizi düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan destek alınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkide Kadın ve Erkek Rolleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval HACIM KILIÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi111 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Seval HACIM KILIÇ'ın Makaleleri
► Kadın Erkek İlişkisi Psk.Burçin DEMİRKAN
► Kadın Erkek İlişkileri Psk.Namık ACAR
► Kadın ve Erkek İlişkileri Psk.Bilge ÇAPOĞLU
► Eş Seçimi: Kadın ---- Erkek Psk.Mehmet DUMAN
► Cinsellikle Kadın ve Erkek Faktörü Psk.Dnş.Özgür TÖNBÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'İlişkide Kadın ve Erkek Rolleri' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Wısc-R Zeka Testi Mayıs 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:00
Top