2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Çekimi Sonrası
MAKALE #14177 © Yazan Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA | Yayın Şubat 2015 | 47,468 Okuyucu
1.Diş çekimi veya cerrahi işlem sonrası tükürmeyin. Her tükürdüğünüzde pıhtılaşmakta olan çekim yerindeki pıhtıyı bozacağınızdan kanamanın süresi artabilir.

2.Ağzınızı Çalkalamayın:

Kanamanın durması ve yara iyileşmesinin sağlıklı olabilmesi için yara bölgesinde kan pıhtısı oluşması gereklidir. İlk 2 saat içerinde ağzınızı çalkalamayın ve tükürmeyin. Cerrahi işlem sonrasında bölgeye yerleştirilen tamponu 30-45 dakika süre ile ısırınız. Kanınızı yutmanızın hiçbir sakıncası yoktur, eger cok fazla yutmuşsanız buyuk tuvaletinizi normalden koyu renkte gorursunuz , endişe etmeyin.

3.Sigara İçmeyin:

Bilinen diğer zararlarının yanında sigara içmek yara iyileşmesini olumsuz yönde etkileyip ciddi sorunlara yol açmaktadır. En azından ilk 2 gun sigara içmeyin.

4.Beslenme:

İlk 2 gün püre, yoğurt, muz, dondurma, vs. gibi tanesiz çorba, sulu, yumuşak ve ılık yiyecekler ile beslenin. Çok sıcak yemekler ve içecekler oluşan pıhtının bozulmasına yol açacağından tüketilmemelidir. Ameliyat bölgesine yakın olan dişlerinizi çiğnemek amacıyla kullanmayın. Bol su için. Alkollü ve kola gibi gazlı ve asitli içecekleri içmekten kaçının. İyi beslenmeye dikkat edin.

5.Ağız Bakımı:

Yaranın daha hızlı iyileşmesi için ameliyat bölgesi dışındaki dişlerinizi her zaman olduğu gibi fırçalayın ve diş ipi kullanın. Ameliyat bölgesindeki dişlerinizi 1 gün sonra fırçalamaya başlayın. Ameliyattan sonraki günden itibaren yemeklerden sonra size verilmiş olan gargara reçetesini uygulayın. Dikişler:
Ameliyatınız sırasında dikişler yerleştirilmiş olabilir. Dikişleriniz 1 hafta sonra alınacaktır.

Yaşabilecek Sorunlar

Kanama:

Ameliyattan sonra ilk 48 saat boyunca az bir kanama (sızıntı şeklinde) olacaktır. Bu durum normaldir. Sıcak ortam, sıcak banyo yapmak ve aşırı efor sarf etmek kanamayı artırabilir. Kanama fazla olursa ikinci kez steril gaz tampon ile bölgeye 30 dakika baskı uygulayın. Kanama devam ederse kliniğimize başvurunuz.

Ağrı:

İlk 2 gün ağrınız olabilir. Bu amaçla verilmiş ilaçlarınızı hekiminizin önerileri doğrultusunda kullanın. İlaçları kullandığınız halde ağrılarınız 3. günden sonra artarsa mutlaka kontrolrandevusu alınız.

Şişkinlik:

Ameliyat bölgesinde, yanak, dudak ve boyun bölgesinde ameliyattan sonraki 3 gün içerisinde şişkinlik (ödem) görülebilir. Bu süreden sonra şişlik giderek azalmalı ve kaybolmalıdır. Ameliyattan sonraki 6 saat boyunca yüzünüze buz torbası uygulamak şişkinliği bir ölçüde önleyebilir. Bunun için su geçirmeyen bir torba içerisine buz yerleştirip havluya sararak 15 dakika uyguladıktan sonra 5 dakika ara verin. Operasyon sonrası ikinci gün hiçbir uygulama yapmayınız. Üçüncü günden itibaren sıcak tampon (buharlı ütüyle havluyu ısıtarak, sıcak su emdirilmiş bir bez kullanarak yapılabilir) uygulaması yapabilirsiniz.

Morluk:

Ameliyat bölgesine komşu cilt altı dokulara kanın birikmesi sonucu yüzünüzde cildinizde morluk görülebilir. Bu olay tehlikeli değildir. Ağrıyı arttırmaz ve bir enfeksiyon belirtisi değildir. 7-10 gün içinde hafifleyerek kaybolacaktır.

Ağız Açıklığında Kısıtlanma:

Ameliyat sonrası 2.-3.günlerde ağzınızı açmakta oldukça güçlük çekeceksiniz. Bu durum oluşan ödemin büyüklüğüyle doğrudan ilişkilidir. Ağız açılmasındaki kısıtlanma 7-10 gün içinde ortadan kalkacaktır. İkinci günden sonra yüzünüze sıcak su torbası ve açma-kapama egzersizleri uygulamak ödemin azaltılmasında etkilidir.
Cerrahi İşlem Sonrası
Sevgili hastamız

Bu metinin amacı basit cerrahi işlem sonrasında ağız –yara bakımınızı adım adım yardımcı olacak önerilerle mümkün olan en kısa sürede ve konforlu iyileşme dönemi geçirmenize yardımcı olmaktır.

İyileşme Döneminde

Sigara içmeyin (ilk 3 gün). Cerrahi alanda oluşan pıhtının bozulması yoğun ağrılı enfeksiyona neden olabilir.

İşlem sonrasında gaz tamponu 1 saat sürekli ısırın, ağzınız kapalı tutun. İlk gün boyunca sızıntı şeklinde kanama olması normaldir. Ağzınızda biriken sıvıyı tükürmemeye çalışın; tükürdüğünüz taksirde iyileşmeyi sağlayacak olan pıhtı atılacağından tekrar kanama henüz işlem yapılmış gibi tekrar artacaktır.

Çekim günü istirahat edin.

Muhtemel şişliği azaltmak için cerrahi alan üzerine soğuk kompres(Buz) uygulayın. İlk 6 saat 10 dk uygulayıp 2 dk ara vererek uygulamaya devam edin.

Hastalarda meydana gelen şişlik normal karşılanmalıdır. Bu durum 2-3. günde maksimum seviye ulaşır

Yumuşak gıdalar tercih edin. Patates, yoğurt, muz püresi, elma püresi, meyva suları, çorba vb. gibi besleyici gıdalar seçin. Mideye yardımcı karbonatlı içecek, soğuk süt (pipet kullanmayın) tüketebilirsiniz. Sıvı tüketmek mide bulantısını en aza indirir.

Düzenli olarak dikiş yerleştirilmiş alanları da dahil nazikçe fırçalayın.

Doktorunuzun verdiği reçetenizde yazan ilaçlarınızı alınız. İlk ağrı kesici tablet lokal anestezinin etkisi geçmeden alınmalıdır. Çünkü analjeziklerin etkisi yaklaşık 20-30 dk başlamaktadır. Analjeziklere hastaların verdiği yanıt değişkendir.

Yaygın sorular?

Gazlı bez ne kadar süre ısırılmalıdır?

Kanama durana kadar ( 1 saat) gazlı bezi cerrahi saha üzerine baskı uygulamalıdır. Gerekirse gaz tamponun değiştirilebilir. Sızıntı şeklinde kanama bazen birkaç saat devam etmektedir. Kanama durduğunda ancak gazlı bez ağızdan çıkarılır.

Hala gazlı bez üzerinde kanama fark edersem ne yapmalıyım?

Gaz tamponu ısırmaya devam edin. Eğer birkaç kez tamponu değiştirdiğiniz halde kanamadan şikayetçi iseniz doktorunuza başvurun.

Mide yanması şikayeti oluşursa?

Ağrı kesici ilaçlar mide bulantısına neden olabilir. İlaç almadan önce meyve suyu içebilirsiniz. Karbonatlı su veya soda mide ağrısını rahatlatır.

İlaçlarımı kaç gün kullanmalıyım?

Cerrahi sonrasında reçete edilen ilaçlar hemen düzenli olarak saat ve adedine dikkat edilerek kullanılmaya başlanılmalıdır. Doktorunuzun önerileri doğrultusunda kullanılmalıdır.

İyileşme dönemi ne kadar sürer? Ne zaman çalışmaya başlayabilirim?

Cerrahi işlem sonrasında vücudun dinlenme ihtiyacı karşılanmalıdır. 3-4 gün normal aktivitelerden uzak durulmalıdır.
Bilgiler genel mahiyettedir, sizin için en doğru tedavi yöntemi ve planını muayene olduğunuz hekim tarafından belirlenebilir.
TRAVMALAR:

Dişlere gelen travmalar, çeşitli hasarlara sebep olabilirler. Hafif darbeler, kısa süre uyuşukluğa ve ağrıya sebep olabilirler.Daha ağır darbeler, dişilerde çatlak, kırılma ve yerinden çıkma gibi sonuçlara sebep olabilir. Hafif darbelerden sonra dişe dikkat etmek, çok sert gıdalar ısırmamak ve dişin kendisini toparlaması için bir kaç gün fırsat tanımak gerekir.

Dişin görünür şekilde kırılması ve yerinden çıkması halinde acil olarak diş hekimine başvurmak gerekir. kırılan ya da yerinden çıkan diş, yere düşüp kirlendi ise, tercihen içme suyu ile yıkanmalı ve ılık süt dolu bir bardak içerisinde hekime gidilmelidir. Süt bulunamazsa, kırık diş ağız içerisinde, dilin altında muhafaza edilebilir. Travma durumlarında, ne kadar hızlı müdahale edilirse o kadar başarılı olunur. Bu tedavinin acil safhasından sonra, mutlaka tedavinin devamını takip etmek gerekir. Bu dişlerde travma sonrasında kök erimeleri görülebilir. Bunu engellemek için dişlere kanal tedavisi yapmak gerekebilmektedir. Bu ancak takiple anlaşılabilir.

DİŞ APSELERİ:

Diş apseleri, çürük ya da diş eti kaynaklı mikrobik yapıların, kemik ve yumuşak doku içine yayılması şeklinde oluşur. Bazı durumlarda yavaş gelişim gösterirler ve nispeten daha az ağrılıdırlar. Bununla birlikte bazen hastalar, akşam yatarken

Diş Apselerihiç bir şeyleri olmadığını, sabah kalktıklarında ise dişlerinin şişmiş olduğunu ifade ederler. Bu oldukça ağrılı bir durum olabilir. Bu durumda ağrının kendi kendine kesilmesini beklemeden, direkt olarak hekime başvurmak gerekir. Bazı kişiler, eş-dost tavsiyesi ile antibiyotik ilaçlar kullanmaktadırlar. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı, iltihabın geçici süre ile baskılanmasına, fakat tekrar oluşması halinde daha da dirençli olmasına neden olabilir. Buna ek olarak, bazı hallerde gereksiz ilaç yüklenmeleri de olabilmektedir.

Hekim tavsiyesi dışında ilaç kullanmamak gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Çekimi Sonrası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA'nın Yazıları
► Diş Çekimi ve Sonrası PDF Dt.Ahmet KURT
► Diş Çekimi Dr.Dt. Nihat TANFER
► Yirmilik Diş Çekimi Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Diş Çekimi Zararlı mı? PDF Dt.Medet BENLİ
► Diş Çekimi Teknikleri Dt.Ali Rıza BİRKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş Çekimi Sonrası' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ön Diş Estetiği Temmuz 2016
► Yirmilik Diş Çekimi Haziran 2016
► Zirkonyum Diş Temmuz 2015
► Empress Diş Mart 2014
► Diş Eti Tedavisi Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:42
Top