2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamile Kalmadan Önce Kilo Verin
MAKALE #1419 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Ağustos 2008 | 62,455 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
HAMİLE KALMADAN ÖNCE KİLO VERİN


Anne olmak insan hayatında elde edilebilecek en önemli vasıflardan bir tanesidir. Bu vasfı almak ve en iyi şekilde yaşamak her kadının hayalidir.

Çocuğunuz ne kadar sağlıklı-mutlu-başarılı ve vasıflı ise siz bir anne olarak görevinizi o kadar iyi yapabiliyorsunuz duygusuna kapılır ve mutlu olursunuz.

Bir annenin görevi ve sorumlulukları anne olmaya karar verir vermez başlar. Çünkü bebeği bedenine misafir edeceği 9 ay 10 günlük sürede hamileliği rahat ve bebek için verimli geçirmesi açısından vücudunu hazırlanması gerekir. Nasıl evinize önemli bir misafir geleceğinde hazırlık yapıyorsanız, hamilelik öncesinde bebek için gerekli hazırlığı yapmalısınız.

Yapılan son araştırmalar gösteriyor ki annenin hamile kalmadan önceki yaşam şekli ve beslenme durumu çocuğun ileriki yaşamında çok önemli etkiye sahiptir. Anne sağlıklı beslenerek çocuğun ileride kalp-damar, şeker, kanser ve benzeri hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Niçin hamile kalmadan önce ideal kiloya ulaşmak gerek?
- Hamile kalma olasılığını arttırmak
- Sağlıklı ve rahat bir hamilelik dönemi geçirmek
- Bebeğinizin daha sağlıklı gelişmesini sağlamak
- Sağlıklı ve rahat bir doğum geçirebilmek
- Hamilelik döneminde alınması gerektiği kadar kilo alıp doğumdan sonrada formumuza dönebilmek için

Yapılan muayene ve tetkikler sonucunda hamile kalamaması için hiçbir neden olmayan birçok anne adayına kadın doğum uzmanlarının önerisi kilo vermesidir. Buradan da anlaşılacağı gibi fazla kilolar anne adayının hamile kalmasına olumsuz etkilerde bulunmaktadır. Kilo veren ve ideal kilosuna ulaşan anne adaylarının hamile kalma şansı artmaktadır. Bende hastalarımda bu sürece onlarca kez tanık oldum ve oluyorum. Ve her seferinde onlarla birlikte mutluluğum artıyor.

Hamilelik Öncesi Neler Yapılmalı, Nasıl Hazırlanılmalı?

1. Alkol ve sigara kullanıyorsak hemen bırakmalıyız. Alkol ve sigara konusunda yapılan bütün araştırmalar anne ve bebek sağlığı üzerinde ciddi zararlar verdiği yönündedir. O zaman bu konuda ısrara gerek yok, annelik öncelikle güç ve irade ister.
2.Fazla kilonuz varsa vermeli ideal kilonuza ulaşmalısınız.


3.Hayatınıza biraz hareket katıp imkanınız doğrultusunda uygun bir spora veya uzun açık hava yürüyüşlerine başlamalısınız.

4.Diş hekimine giderek diş ve ağız bakımı yaptırmalısınız.


5.Bir dahiliye uzmanıyla görüşüp küçük bir sağlık kontrolünden geçmek de çok yerinde bir karar olacaktır.

FAZLA KİLO – İDEAL KİLO NEDİR? NASIL KARAR VERECEĞİZ?

Burada beslenme bilimi devreye giriyor. İdeal kilo kişiye özeldir. Kişiseldir ve bir takım bilimsel ölçümleri gerektirir. Bu ölçümleri kendimiz evde pratik olarak üç yöntemle değerlendirebiliriz.
1. Beden Kitle İndeksi olarak tanımlanan formül; Beden Kitle İndeksi kg cinsinden vücut ağırlığınızın, metre cinsinden boyunuzun karesine bölünmesi ile elde edilir. Bu değer 20 ile 25 arasına ise sağlıklı kilo aralığındasınız demektir.

2. Bel çevresindeki yağlanma da önemli bir değerlendirmedir. Bir çok bayanda Beden Kitle İndeksi normal sınırlar içinde olsa bile bel çevresi kalınlığına göre fazla kilolu sayılabilir. Beldeki aşırı yağlanma organ çevresi yağlanması olduğu düşünülürse ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirebilir.

Bel çevresi 80 cm’den az olmalıdır. Bayanlarda bel çevresi kalınlığı 80
cm’yi geçince şişmanlık, 88 cm’yi geçince obezite başlar.

3. İdeal kilonuzu doğrulayan üçüncü ölçüm deri altı yağ dokusu kalınlığıdır. Kolunuzun dirsek üstü arka bölgesini cimciklediğinizde elinize gelen yağ kalınlığı 2 cm’yi geçiyorsa yani derinizin içi kalın bir yağ dokusu ile dolu ise verilecek bir miktar fazla kilonuz var demektir.


Hamilelik öncesi beslenme düzeni çok önemlidir. Fazla kilolunuzu vererek hamileliğe başlarsanız daha sağlıklı bir gebelik geçirirsiniz. Ancak kilo verme yönteminiz de son derece önemlidir. Eğer yetersiz beslenerek, aç kalarak kilo verirseniz, vücuttaki yağla birlikte kas – su – vitamin – mineral kaybı da olur. yani vücutta erezyon yaratırız ve kaş yapacağız dereken göz çıkarmış olursunuz. Bir Beslenme ve Diyet Uzmanından yani Diyetisyenden yardım alınması en sağlıklı yoldur. Böylece sağlıklı kilo verecek ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmuş olacaksınız.

Hamileliğiniz süresincede bir Diyetisyenden tıbbi beslenme tedavisi alarak bebeğiniz yeterli ve sağlıklı büyümesini ve gelişmesini sağlamış olusunuz.

Hamilelik döneminde ben iki canlıyım rahat etmeliyim, ne istersem yemeliyim şeklinde bir düşünceyle aşırı yemek ve fazla kilo alımı annede yüksek tansiyon, kollarda ve bacaklarda aşırı şişme ödem, kanda yüksek şeker gibi sağlık problemleri oluşturabilmektedir. Ayrıca fazla kilo alımı hareketleri zorlaştırdığı için sürekli bir sıkıntı ve nefes problemini de beraberinde getirmektedir. Annenin vücudundaki aşırı yağlama bebeği besleyen plesanta dediğimiz göbek bağına baskı yaparak daraltmakta ve bebeğe yeteri kadar besin ve oksijen gidişini engellemektedir. Bu da düşük doğum ağırlıklı prematüre bebek doğumu riskini arttırır. Hatta halk arasında böyle gebelikler için ‘aldığı kilosunun hepsini kendisine almış, bebeği hiç beslememiş, bu kadar çok kilo almasına rağmen, ne kadar küçük bebek doğurdu’ gibi sözleri çok duyarız.

Hamilelik döneminde kilo alırım korkusuyla az yiyen yetersiz beslenen ve hamilelik döneminde alınması gerekli kiloyu almayan annelerde günümüzde oldukça arttı. Aşırı ve abartılı dikkat adı altında yetersiz ve dengesiz beslenme erken doğum ve düşük ağırlıklı prematüre bebek doğumu gibi bir çok riskleri de beraberinde getirmektedir.


HAMİLELİKTE DOĞRU BESLENME DÜZENİ NEDİR? NASIL OLMALIDIR?

Hamillik dönemi tıbbi olarak 3 döneme ayrılır.
1.trimester (ilk 3 aylık dönem)
2.trimester (ikinci 3 aylık dönem)
3.trimester (üçüncü 3 aylık dönem)

Bu üç dönemin şikayetleri, sağlık riskleri ve beslenme gereksinimleri birbirinden farklıdır. Bu farklar göz önüne alınarak beslenildiğinde yeterli- dengeli ve bebeğin büyümesine göre beslenmek mümkün olabilir.

1.Trimester : Bir belirsizlik dönemidir. Psikolojik olarak da, fizyolojik olarak da bebeğe alışma dönemidir. Vücudunuz bebeği yabancı bir madde olarak görmekte ve atmak istemektedir. Düşüklerin büyük bir bölümü bu dönemde olmaktadır.

Bu dönemde anne adayı kendini çok yormamalı, uyku düzenine dikkat etmelidir. Bulantı, kusma, kokulardan etkilenme, aşırı gaz, sıkıntı gibi problemler bu dönemde çok yaşanır. Bu nedenle sağlıklı ve yeterli beslenmek çok zordur. Ancak ne yapıp edip gerekli besin grupları ile ihtiyacımızı karşılamalıyız.

İhtiyacınız Olan Ana Besin Grupları;

1.grup Et Grubu: et – tavuk - yumurta

2.grup Süt Grubu: süt – yoğurt – ayran – peynir

3.grup Ekmek Grubu:– ekmek – kraker leblebi – pilav – makarna –
patates – hamur işleri
4.grup Sebzeler: salatalar – domates – salatalık – havuç - marul – göbek-
kıvırcık- dere otu- roka – yeşil biber- sarımsak- soğan

4. grup: Meyveler

5. grup: yağlar

Bir gebe yukarıda saydığımız ana besin gruplarından her gün mutlaka almalıdır. Her gruptaki yiyeceğin yapısı ve içeriği birbirinden farklıdır. Ve bu yiyeceklerin içindeki besin maddelerinin her biri annenin ve bebeğin vücudunda faklı işlevlere sahiptir. Bu işlevleri yerine getirmek demek bebeğin büyümesinin ve gelişmesinin normal olması demektir.

2. trimester diye adlandırılan 2. üç aylık dönem çoğu gebede en rahat geçirilen dönemdir. Mide yanmaları, bulantılar, gaz problemleri azalmış, vücut bebeği kabullenmiş alışmış, her şeyin yolunda gittiği dönemdir. Çeşitli ve dengeli beslenme mide problemlerinin azalması ile daha kolay sağlanabilmektedir.

Bebeğin hareketlerinin hissedilmeye başladığı bu dönem hamilelik sürecinin en kolay ve eğlenceli dönemidir.

3. trimester, son üç aylık dönem annenin sabrının iyice taştığı bir an önce bebeğini kucaklamak istediği zamandır. Bebeğin annenin karnındaki işgal ettiği yerin genişlemesi ile annede sıkıntı, daralma, nefes darlığı, midede basınç sonucu oluşan reflü başlamış olur. Şafak yaklaşmış demektir.

Eğer anne hamileliğe karar verdiği dönemden itibaren, kendine iyi baktı,
yeterli ve dengeli beslendi, yeterli dengeli hareket etti ise bu sıkıntılar çok daha az olur. Çünkü gerektiği kadar kilo almış, ilerleyen zaman içinde vücudunun ağılaştığı ölçüye uygun olarak düzenli olarak kaslarını güçlendirmiş olur.

HAMİLELİKTE UYULMASI GEREKEN TEMEL BESLENME DAVRANIŞ KURALLARI:

1) Ana besin gruplarından en az minimum ihtiyaç ölçüsünde mutlaka tüketilmeli
2) Günde 6 ila 8 öğün olacak şekilde gün içinde aç kalmadan az ve sık beslenmeli
3) Yeterli sıvı alımına özen göstermeli. Günde 8-15 bardak (2-3 litre) su tüketilmeli
4) Çay, kahve ve asitli içecek tüketimi olabildiğince azaltılarak kafein alımı minimuma düşürülmeli.
5) Her gün düzenli egzersiz yapılmalı. (Yürüyüş, yüzme, hamile jimnastiği gibi uygun egzersizler seçilmeli)
6) Her gün 8-10 saat arası düzenli uyku olmalı.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamile Kalmadan Önce Kilo Verin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
► Aç Kalmadan Zayıflatan Diyet Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Süt Tüketmeyenlerde Hamile Beslenmesi Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hamile Kalmadan Önce Kilo Verin' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:40
Top