2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sorularla Cinsel Terapi
MAKALE #14202 © Yazan Dr.Psk.Dilek AKGÜL | Yayın Şubat 2015 | 3,946 Okuyucu
.SORU: 1.)Çiftlerin bir ilişkiyi yürütebilmelerinde karşılıklı güven, saygı, sevgi ne kadar önemliyse, cinsel hayatları da o kadar önemli şüphesiz. Öncelikle sizin tecrübelerinize dayanarak bir genel tabloyu değerlendirmenizi istiyorum: Türkiye’de cinsel ilişkilerle ilgili ne kadar bilgi sahibiyiz, en sık karşılaşılan problemler neler, insanlar bir dişçiye gider gibi bu sorunlarını çözmek için terapistlere gitmekte o kadar rahat mı? Genel tabloyu nasıl değerlendiriyorsunuz? Kadınlar da erkekler de bu konuyu rahat konuşabiliyorlar mı? Yoksa hala “kendim için değil de bir arkadaşım için soruyorum” şekli mi hakim?

CEVAP:1.)Bizim gibi ülkelerde cinsellik hala bir tabu olmasına karşın eskiye oranla yardım arayışında bir artma olduğunu düşünüyorum.İnsanlar çoğunlukla cinsel istek,işlev ve fantazilerinin gün ışığına çıkmasından hoşlanmazlar.Hassas bir konu olduğundan etiketlenmekten korkarlar.Dolayısıyla bununla ilgili bir problem yaşadıklarında,isteksiz,korku içinde ve kaygılı olabilirler.Sorunu arkadaşının sorunu olarak ifade etmek problemle arasına mesafe koymasına ve etiketlenecek kişi olmaktan da kurtulmasına yol açarak bilgi almayı sağlar.Ancak yeterli gelmez.

Türkiye'de en sık karşılaşılan cinsel işlev bozuklukları ise;kadınlarda cinsel isteksizlik ve vajinusmus iken,erkeklerde denetimsiz veya diğer adıyla erken boşalmadır

SORU: 2.)Cinsel problem dediğimizde ne anlamamız gerekiyor? Kişi kendi kendine bazen haksızlık yapmaya ya da kulaktan dolma bilgilerle ya da kendini çevresindekilerle kıyaslayarak kendine teşhis koymaya meyilliyse özellikle, bu cevabınız önemli.

CEVAP:2.)Cinsel problem dediğimizde aslında cinsel işlev ve uyum bozukluğundan bahsediyoruz.Cinsellik istek,uyarılma ve boşalma-orgazm safhalarından oluşur.Bu safhalardan herhangi birinde yaşanan problem nedeniyle;çiftlerin fiziksel,duygusal ve düşünsel olarak doyum sağlayamaması durumudur.

Kulaktan dolma ve ya rastgele edinilmiş bilgilerle kendimizi ve partnerimize teşhis koymak,etiketlemek sorunları içinden çıkılamaz hale getirebilir.Her insan biriciktir ve tektir.Genellemeler,standartlar,koşullamalar çiftin birbirinden beklentisinde sorun yokken gereksiz performans beklentisine yol açabilir.Cinselliğin konuşulabildiği,isteme,red etme hakkının saklı olduğu,duygusal yakınlık ve aidiyet hissinin yaşandığı bir cinselliği yaşamak ve haz duymak yeterlidir bu noktada.

SORU:3:) Algı nasıl sizce? Yani mesela erkek adına düşünelim , cinsel ilişkideki başarısı erk için güç demek. İktidarsızlık kelime olarak da çok ironik mesela. İktidardan geliyor. Erkeğin kadına nazaran bu konuları daha çok kafasına taktığını söylemek mümkün mü?

CEVAP:3.)Penis ve iktidar ilişkisi ataerkil bir söylemin ürünüdür.Penis işlev görüyorsa sorun yokken,görmüyorsa alay konusu dahi olabilir.Yine Fallus penise benzer ve ikitidar simgesidir,büyük ötekini vaad eder;kadın,iktidar,statü,bütünlük gibi.Örneğin Yunanistan'da Tyranos adlı kasabada her yıl yılın bir günü fallus ve bereket festivalinde dev penis maketleri,içinde penis geçen müstehcen şarkılar söylenerek kutlanır.Demem o ki penise yüklenen anlam gücü ve iktidarı temsil etmektedir.Kendisine bu kadar şddialı anlamlar yüklenen bir organa sahip olan erkeğin işi hiç kolay değildir. Penisin iktidara bu kadar endekslenmesi olası bir problemde erkeğin kendisini aşağılanmış,utanç verici,başarısız hissetmesine yol açabiliyor.Evliliğinde de statü kaybedeceği endişesi yaşayabiliyor.

SORU:4:) İktidarsızlıktan söz etmişken, iktidarsızlık nedir, neden oluşur? Erkeğin kendi hassasiyetleri dışında, siz bir uzman olarak iktidarsızlıktan söz edilmesi için nasıl bir durumun var olması gerektiğini söylüyorsunuz?

CEVAP:4:)Erkeğin cinsel isteği olduğu halde,cinsel ilişkiye girecek ya da sürdürecek kadar penisinde sertliğin oluşmaması durumudur.Bu durumun sürekli ya da yineleyici olması ve ilişkide soruna yol açması halidir.Normal bir ereksiyonun olabilmesi için,penis damarları,penis etrafındaki dokular ve penise gelen sinirlerin normal fonksiyon görmesi gerekir.Bazı vakalarda organik ve psikojenik faktörler birlikte yer almakla birlikte en önemli sebepler;damarsal problemler,nörolojik problemler,ilaçlar,cerrahi girişimler,metabolik ve endokrin sebepler sayılabilir.Depresyon ve performans anksiyetesi de diğer sebepler arasında yer alır.

SORU: 5:)sağlıklı bir cinsel ilişki çiftler arasında nasıl kurulmalı? Tek taraflı değil sonuçta bu mesele, 2 insanın da ortak bir paydada buluşmasından söz ediyoruz.

CEVAP:5:)Cinsel enerji bir yaşam enerjisidir ve çiftin cinsel ilişkisi insan yaşamının tamamlayıcı bir parçasıdır.Sağlıklı bir cinsellikte kişi rahatlamış bir halde,sevişmenin ve dokunmanın verdiği hazza odaklanarak,haz alıp verebilme,ruhu ve bedeni paylaşabilme ve sonunda boşalıp rahatlayabilmeyi gerçekleştirir.Yine sağlıklı bir cinsellikte kişiler ne istedikleri ve nelerden haz duydukları hakkında konuşabilir,ilişkiyi başlatabilir veya red edebilir olmanın rahatlığıyla ortak paydada buluşma konusunda daha başarılı olabilirler.

SORU:6:) Çocukken yaşanan travmalar, ileride cinsel ilişki kurmayı zorlaştırıyor mu? Özellikle kadınlarda?

CEVAP:6:)Zorlaştırabiliyor ya da zarar verici cinsel davranışlara yol açabiliyor.Cinselliğin öğrenilebilen bir boyutu vardır ve bilinçaltı süreçlerden de tekilenebilir.Çocuklukta öğrenilen bir takım bilgiler yıkıcı olabilir.Aynı şekilde çocuklukta yaşanan travmalar,kaynağı bilinçdışında olan,davranışta kendisini yakınlık korkusu,güven problemi ve ya başka şekillerde gösterebilen sonuçta da vajinismus,cinsel isteksizlik,erken boşalma vs gibi cinsel işlev bozukluklarıyla gösteren problemler olarak karşımıza çıkabiliyor.Bazen de kişilik patolojilerine yol açıp sekonder olarak cinsel problemle gelebiliyorlar.

SORU: 7:)Vajinismus nedir, neden oluşur? Altında yatan toplumsal, aile faktörleri nelerdir?

CEVAP:7:))Vajinismus vajen kaslarının istemdışı olarak kasılması ve kadının istediği halde cinsel birleşmeye izin verememesi durumudur.Aslında bu tanım eksiktir,vajinayla birlikte tüm vücutta kasılma,endişe ve panik hali olur.Kızlık zarının çok kalın ve ya vajenin çok dar olduğu düşüncesiyle acı beklentisi içine girip sonuçta da kendilerini korumaya alırlar.Bozukluk sürekli ya da yineleyici biçimdeyse tanı konur.Ya acırsa korkusu bilinçdışından köken alabilir.

Nedenleri:Kız çocuklarına öğretilen bilinçdışımızın kodladığı;cinsellik kötüdür,kızlık zarı çok değerli ve korunması gereken bir şeydir mesajları,cinsel bilgi eksikliği,utanma duygusu,cinsel travma,cinselliği değersizleştiren ailede büyümek,baskıcı otoriter baba,istemeden zorla evlendirilme,dinsel ve ahlaki şartlanmalar,kızlık zarını yitirme korkusu,başarısızlık korkusu,gebelik korkusu,pasif ve bağımlı eş seçimi,obsesif va ya borderline kişilik yapısı olabilir.

SORU:8:)Cinsel isteksizlik neden oluşur? Bunun da kültürel, psikolojik, sosyolojik bir alt yapısı var mı? Hem bireysel olarak soruyorum bunu hem de çiftler arasındaki cinsel isteksizlik neden oluşuyor?

CEVAP:8:)Cinsel isteksizlik,cinsel eylem yetisinin sağlam olmasına karşın cinsel etkinlikle ilgili isteğin olmaması durumudur.Cinsel istek kültürel,sosyal,dini,psikolojik ve bedensel bir dizi etkenle son derece karmaşık bir etkileşim içindedir.
Nedenleri,organik olanlar hormonlar,doğum,menapoz,ilaçlar olabilir
Primer cinsel istek azlığı;çoğu kez bilinçdışı süreçlerle ilgilidir.Kadın zevk almaya izin vermek konusunda bilinç dışı bir çatışma yaşar,bu çatışmaya karşı savunma mekanizması olarak cinsel isteksizlik geliştirebilir.Sekonder cinsel istek azlığı ise,ilaç yan etkisi,depresyon ve travma sebebiyle olabilir.

Yine yaşa bağlı cinsel istek 30-40 yaşlarında yükselir ve giderek sonrasında azalma olabilir.Depresyon,dini inançlar,OKB,suçluluk-günahkarlık duyguları,geçmişte yaşanan olumsuz cinsel deneyimler ve ilişki problemleri hatta bazen partnere yönelik hijyen sorunları da yol açabilir.

SORU: 9:)Cinsel isteksizlik olduğu gibi kadında ve erkekte de cinsel doyumsuzluk gibi bir konuda söz konusu.. Nemfomani ve Satiriasis. Bunun sebebi nedir? Kadın erkek oranına göre kıyaslarsak?

CEVAP:9.)Doyumsuzluğa varan aşırı sex düşkünlüğüne erkeklerde satiriazis,kadınlarda nemfomani denir.Tek bir eşle yetinemeyen,normalin üzerinde cinsel ilişki kuran,seçici olmayan ve 6 aydan uzun süre tek eşle yapamayan kişilerdir bunlar.Sevişmek istemedikleri halde sex dürtüsüne engel olamazlar.Aşırı sex düşkünlüğü erkekte cinsellik dışında tüm duyguları baskılar.Nemfoman kadın ise sosyal kuralları hiçe sayarak rastgele ilişki kurma yoluna gidebilir.25-50 yaş arası hastalığıdır.Erkeklerde %3-6 arasında görülürken kadınlarda %3 civarıdır.Çocukluklarında cinsel travma ,sevgisiz ortam ve güvensiz bir ortamda büyümek gibi bir durumları olabildiğinden bunu telafi etmek adına sayısız ve zamanla da doyumun gitgide azaldığı bir cinsel
bağımlılık halini alır.

SORU:10.)Özellikle aileden veya yakın çevresinden taciz, şiddet görmüş kadınların cinsel hayatlarında karşılaştıkları sorunlar neler oluyor?

CEVAP:10.)Travmaya uğramış kişilerde bilinçdışı bilinci korumak adına genelde iki mekanizmayı kullanıyor;ya uzak duruyor ki bu pratikte ilişkiye girmekten kaçınma,vajinismus,cinsel isteksizlik olarak karşımıza çıkıyor;ya da travmayı tekrar ediyor;tacize uğrama ihtimali olan ortamlarda bulunma,kendine zarar veren,sosyal durumuna uymayan cinsel aktivitelerde bulunma gibi…

SORU:11.) Cinselliği konuşmak hala maalesef bir tabu olduğu gibi, cinsel sorunları konuşmak daha da büyü bir tabu. Yıllardır evli çiftlerden duyuyoruz bazen, adam eşiyle hiç birlikte olmamış yıllardır ya da kadın kocasının zorlaması haricinde cinsel ilişkiden sürekli uzak durmuş.. Bu tür sorunlarla ne sıklıkla karşılaşıyorsunuz? Temeli ne sizce? Çözüm yolu nedir?

CEVAP:11.)Kişinin cinsellikten uzak durmasının altında yatan sebebe odaklanıyoruz.Daha önce de bahsettiğim gibi kendine cinselliği yaşama hazzını neden vermiyor,ilişkisiyle ilgili kırgınlıkları mı var,seksi bir cezalandırma yöntemi olarak mı kullanıyor,kadınlığıyla barışık değil mi,kocasının sadece annesi mi olmak istiyor gibi...sorulara yanıt aranıyor.Sorunlar multifaktöriyellolunca çözüm için de cinsel terapinin pek çok tekniğinden yararlanıyoruz.

Soru 12.) Erken ya da geç boşalma neden oluşur? Bunun altında yatan sebep nedir?
Cevap12)İnatçı ve tekrarlayıcı bir biçimde,çok az bir uyarılma ile cinsel birleşme öncesi ve ya birleşmeden hemen sonra,kişinin ya da partnerinin arzu ettiği süreden önce boşalmasına denetimsiz ve ya erken boşalma diyoruz.Yine altında yatan pek çok sebep olabilir.Bunlardan bazıları:-tahrik olma sürecinin yetersiz algılanması
-korku(korku adrenalin salgılatır bu da boşalmaya yol açar)
-performans baskısı
-organik sebepler(mg eksikliği,hipertiroidi,prostatit)
-penis cildinin aşırı hassasiyeti
-hızlı ve yakalanma korkusuyla yapılan masturbasyon öyküsü
-masturbasyon yaparken yakalanan erkek çocuk,sonraki deneyimlerinde de tüm dikkatini dışarıya yöneltir
-cinsellikte suçlayıcı,cezalandırıcı yetiştirme tarzı
-ödipal çatışma
-bedel ödeme
Kadının tavrı prognozu etkiliyor.Öfkeli,aşağılayan ve suçlayıcı tutumlar erkeğin kendine olan güvenini iyice azaltıp,performans anksiyetesinin kısır döngüsüne sokabiliyor.Erkek eşini memnun edip edemeyeceğini anlamak için seyirci rolüne girer ki bu da sorunu yine arttırır.
Olayın kadın boyutu ise,yeterince istenmediği,erkeğin bencil olduğu ve sadece kendi cinsel doyumuyla ilgilendiği gibi algılanabiliyor.Bunun sadece erkeğe ait bir sorun olduğunu ve yardım araması gerekenin o olduğu düşüncesinde olabiliyorlar.Tedavide bu problemin de çiftin problemi olduğu konusunu vurguluyoruz.
Geç boşalma ise;olağan bir cinsel uyarılma evresinden sonra orgazmın sürekli gecikmesi ya da hiç olmaması olarak tanımlanabilir.Bazı kadınlar eşinin orgazm olmamasını düşmanca bir tutum olarak algılayabiliyor.nedenlerine gelince erken boşalmaya yol açan sebeplere ek olarak bu kişilerde kontrolü bırakma korkusu olduğu görülüyorOKB akla gelmelidir.Katı kuralcı bir cinsel eğitim almış olabiliyorlar,ayrıca otoriteye aşırı önem verme ve mükemmelliyetçi kişilik de nedenleri arasında sayılabilir.

Soru13.). Cinsel ilişki sırasında kadının ağrı duyması, sonrasında kanama vb. durumlar neden oluşur?
Cevap13.)Cinsel ilişki sırasında yineleyici ve devamlı ağrı olmasına disparoni deniyor.
Sebepleri;kızlık zarının yapısal problemi,menapoza bağlı kuruluk ve atrofi,cerrahi nedenler,enfeksiyonlar(genital herpes,vajinit,PID vs)
Psikolojik sebepleri arasında vajinismusta saydığımız etmenler rol oynayabilir.Kaygılar,önyargılar,cinsel taciz öyküsü,ilişki sorunları,korku ve suçluluk duyguları gibi...

Soru14.) erkek cinsel ilişki sırasında çok daha kısa sürede uyarılırken kadın için bu biraz daha uzun sürebiliyor. Ve nitekim yeterli uyarılmamışsa da orgazm olamamak gibi bir soru yaşıyor. Orgazm olamamak bir kadın için ne zaman cinsel bir problemdir diyebiliriz? Sadece kendinde mi yoksa partneriyle ilgili de bir durum mudur bu?
Cevap14.)Erkekler görsel,kadınlar işitsel ve dokunsal olarak uyarılırlar.Kadınlar romantizm,erkekler erotizm ister.Kadın ve erkek için bu şartlar oluşup başlanan,daha önce bahsettiğimiz olumsuz koşullanmalardan kendini arındırmış,partneriyle ilişkisel düzeyde de ciddi bir sorunu olmayan,eşle birlikte klitoral uyarıyı da gözeterek yapılan cinsellikte kadın da orgazm olabiliyor.Cinsel problemler cinsel uyum problemidir,kadının kendi vücudunu iyi tanıması,nelerden zevk aldığını bilmesi ve erkeği yönlendirmesiyle orgazm olma yolunda sorumluluk almış olur.Orgazm bozukluğu demek için sürekli olarak ya da yineleyici biçimde gecikmesi ve ya hiç olmaması gerekir.Boşalma sorunları genç kadınlarda daha sık görülür.Çünkü orgazm olmayı öğrenmek ve ilişkide çiftlerin birbirini tanıması zaman alır.Partnerde erken boşalma ve empotans gibi bir cinsel işlev bozukluğu varsa bu da orgazm olmayı zorlaştırabilir.

Soru15.) Cinsel ilişkiden tiksinme neden oluyor peki?
Cevap15.)Cinsel tiksinti,cinsel aktiviteye karşı bulantı,sersemleme,panik gibi hoş olmayan yanıt geliştirme durumudur.Erotik ortamdan fobi düzeyinde uzak durur.Cinsel ilişkiden kaçma ve kaçınma bozukluğudur.

Nedenleri,travma,ensest,suçluluk,günahkarlık duyguları,cinselliğe olumsuz bakan anne baba tutumları,bazen de disparoni olabilir.

Soru16:) Cinsel terapi nedir? Terapide nasıl bir çözüm yolu izliyorsunuz?
Cevap16.)Cinsel terapi,şu ana kadar konuştuğumuz bütün bilgilerin ışığında,cinsel işlev bozukluklarında,organik patoloji ekarte edildikten sonra,problem tanımını yapmak,hazırlayıcı,tetikleyici ve sürdürücü etmenleri ortaya çıkarmak ve tedavi etmek için uygulanan psikoterapötik tekniklerin tümüne denir.
Tedavide olayı biyopsikososyal yönden ele alıp,bilişsel,duygusal ve davranışlar tekniklerle sonuca ulaşılır.

Soru17.) ilk gece sendorumu hala rastlanan bir sıkıntı mı?
Cevap17.)Vajinismusun ülkemizdeki sıklığından yola çıkarak ve bu derece ciddi boyutta yaşanmasa da daha hafif formda yaşanma olasılığının da oldukça sık olduğunu söyleyebiliriz.Okullarda sınırlı da olsa cinsel eğitim verilmesi,ailelerin bu konuda daha bilinçli olması yeni nesil açısından umut verici.

Soru18.) Cinselliğin kitabını yazmış, demek yanlış olmayacak onun için.. Gerçekten de Cinselliğin tarihi kitabında Foucoault bahseder ya ; “Cinselliğin bunca tehlikeyi beraberinde getirmesi, onu uzun zamandır sessizliğe mahkum etmemiz yüzündendir.” Diye. Üzerine konuşulmayan bir tabu gibi yaşandıkça, aslında sağlıklı bir ilişkinin tamamlayıcı unsuru olan cinsellik, cehaletle birlikte sorunları getiriyor.. Yani hastalıklar.. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?
Cevap18.)Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,iki kişi arasında kurulan cinsel nitelikli yakın temas sonucu bulaşan mikrobik hastalıklardır.Bunlar;gonore(bel soğukluğu),sifiliz(frengi),şankroid(yumuşak çıban),klamidya,herpes(genital uçuk),hepatit B,HIV-AIDS ve vajinitlerdir.
Korunma yolu kondomla cinsel ikişki kurulmasıdır.Hep Bnin aşısı vardır ve partner aşılanabilir.Sifiliz tedavi edilmezse çeşitli organ hasarlarına yol açıp ölüme sebebiyet verebilir.Hep B ve herpes sonucu organ kanserleri gelişebilir.Herbirinin spesifik tedavisi vardır.
Soru19.) Diyelim ki, bir çift çok çok iyi anlaşıyor, ancak aralarında cinsel anlamda hiçbir şey yaşanmıyor. Sevgi, saygı her şey var. yani ten uyumu yok.Ten uyumu denen mevzuuyu nasıl açıklıyorsunuz? Bu durum geçici midir, yoksa kalıcı mı?
Cevap19.)Dokunmaya karşı duyarlılaştıran feromonlar gibi,bilinçdışı süreçler gibi,psikolojik ve sosyal çevrede kişi arasında oluşan uyum gibi pek çok etkileşime ten uyumu denir.Ten uyumunu duygularımız,düşüncelerimiz ve alışkanlıklarımız etkileyebilir.Dolayısıyla tazelenebilir,korunabilir,etkisi azalsada devam edebilir.Yine bunun için de emek,zaman ayırmak ve çeşitli cinsel teknikleri cinsel yaşantımızda uygulamak önemlidir.

Soru20.) Menopoz kadının cinsel ilişkideki performansını nasıl etkiliyor? Artık doğurganlığı gittiği için kendini daha rahat hissettiği doğru mu? Menopoz iyi mi kötü mü yansıyor kadının cinsel hayatına?
Cevap20.)Aslında bu dönemde cinsel istekte azalma olmaz.Östrojenin azalmasına bağlı vajinal kuruluk olabilir.Ama bu dönemde gelişebilen depresyon gibi bir tablo olmazsa cinsel istekde azalma beklenmez.Eğer kişi kendini bu dönemde eksik bir kadın gibi algılarsa değersizlik hissi ve depresyon gelişebilir.Bu dönemin aslında artılarına odaklanmak ve menopoza bağlı kuruluk gibi problemleri östrojenin yerine konmasıyla ya da lokal uygulanan kremlerle çözmek,sorunsuz bir cinselliğin başlangıcı olabilir.Gebelik korkusunun ortadan kalkması ,çocukların büyüyüp evden gitmesiyle eşle geçirilecek sınırsız ve kısıtlamasız zaman dilimi,eşlerin birbirlerini yıllar içinde iyice tanımaları renkli bir cinsel yaşam yaşanmasına yol açabilir.
Soru21.) Benim sorularım bu kadar, eklemek ve son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir? Bireyler ya da çiftler bir sıkıntıları olduğunda çözüm yolu için nerelere başvurabilir?
Cevap21.)Bireyler ve çiftler,sorun yaşadıklarında kendi kişisel sorun çözme becerilerini ve kendilerinin soruna katkısını farkedip gözden geçirmeli,buna rağmen çözüm bulamadıklarında bir uzmandan yardım almaktan çekinmemeliler.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sorularla Cinsel Terapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dilek AKGÜL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dilek AKGÜL'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dilek AKGÜL Fotoğraf
Dr.Psk.Dilek AKGÜL
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dilek AKGÜL'ün Makaleleri
► Cinsel Terapi Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sorularla Cinsel Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinselliği Konuşmak Şubat 2015
► Erken Boşalma Kasım 2014
► Vajinismus Kasım 2014
► Orgazm Bozuklukları Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:45
Top