2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Düşüncelerinize Dikkat Edin Kaderiniz Olur
MAKALE #14271 © Yazan Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA | Yayın Mart 2015 | 4,319 Okuyucu
"Markette kasa kuyruğunda bekliyordu ve gereksiz vakit kaybettiğini düşündüğünden iyiden iyiye stres olmuştu... Önünde, ürünlerini kasiyere okutan bir bey vardı yalnızca...Bir hışımla arkasından gelip önüne geçen başörtülü, orta yaşlı bir kadın, kasaya müdahale ederek çabucak birkaç ürünü okutmaya çalıştı. Ne olduğuna anlam veremeyen kasiyer, kadının geçirmeye çalıştıklarının kasadaki müşterinin ürünleriyle karışacağını düşündüğünden; "bi dakka!" deyip kadına sinirli bir bakış attı... O esnada belli etmemeye çalıştı ama kadına kasiyerden daha çok sinirlenmişti, içinden kadının ne cahilliğini bıraktı ne de görgüsüzlüğünü...' böylelerini markete bile sokmayacaksın aslında' diye geçirdi aklından.

Sonra fark etti ki kasadaki bey kadının eşiymiş ve eve aldığı ürünlerine ekleme yapmak istemiş. Kadının niye bu kadar aceleci davrandığı da geçirmeye çalıştığı ürünler görününce anlaşıldı. Kadın pedleriymiş, utancından kimseye göstermeden hemencecik geçirmek istemiş.

Olayı tam manasıyla anlamadan zihninden otomatik olarak geçirdiği yargılardan ve hakaretlerden çok utandı. Sanki içinde bazı kişilere karşı ön yargılı, ilkel ve kaba bir ses konuşuyordu, bu kendisine yakıştıramadığı yabancı bir sesti, kaynağı ise yetiştiği kültürden başka bir şey değildi."

Ait olduğumuz kültür, yetiştiğimiz ortam ve zamanında özdeşim kurduğumuz kişiler bizim olaylar karşısında zaman zaman belli kalıplar halinde olumsuz tepkiler vermemize neden oluyorlar. Çoğunlukla bilinçdışı bir süreçte oluşan bu yargılarımız öyle hızlı zihnimizden geçiyor ki buna bağlı olarak öfkeleniyor ya da kabalaşabiliyoruz. Biraz olgun bir yapıdaysak tepkimizi göstermeden kendi içimizde yaşayabiliyoruz ancak değilsek aynı zihinsel kalıplar bizi karşımızdakine hakaret edebilecek ya da şiddet gösterebilecek kadar olumsuz davranışlara sevk edebiliyor.

Psikoterapi kuramları arasında sıklıkla başvurulan bilişsel davranışçı psikoterapi de kişide oluşan olumsuz bir takım duyguların, onun zihninden çok hızlı geçen ancak çoğu zaman fark edemediği düşüncelerin bir sonucu olduğunu iddia eder. Bilişsel davranışçı psikoterapinin başvurduğu teknik ise en genel anlamıyla, kişiye olumsuz düşüncesini fark ettirmek ve bunu değiştirmesi yönünde ona rehberlik etmektir. Eğer kişi bunu başarabilirse, duygusunun da bundan olumlu yönde etkileneceği savunulur. Zihnimizden geçen olumsuz düşünceleri fark etmek için onun üzerinde bir denetimi ve kontrolü ele almamız gerekir. Bunun için de öncelikle zihnimizin çalışma prensiplerini, zihnimizi kontrol eden ve onun gelişimine engel olan unsurların neler olduğunu tanımamız gerekmektedir.

Ötekini anlayamamak ve bulduğu her fırsatta değersizleştirmek hoşgörünün merkezi olarak bilinen bu topraklarda son zamanlarda en çok başvurulan yöntemler arasında... Kendimizi daha yakından tanır ve düşüncelerimize dışarıdan tarafsız bir şekilde bakabilirsek eğer bilinçdışımıza işlenmiş yargıların hayatımızı, huzurumuzu ve buna bağlı olarak kaderimizi ne denli şekillendirdiğini çarpıcı bir şekilde görürüz.

Hindistan'ın efsanevi lideri Mahatma Gandhi bunu yıllar önce fark etmiş olmalı ki, şöyle bir söz etmiş:

“Söylediklerinize dikkat edin, düşüncelere dönüşür...
Düşüncelerinize dikkat edin, duygularınıza dönüşür…
Duygularınıza dikkat edin, davranışlarınıza dönüşür…
Davranışlarınıza dikkat edin, alışkanlıklarınıza dönüşür…
Alışkanlıklarınıza dikkat edin, değerlerinize dönüşür…
Değerlerinize dikkat edin, karakterinize dönüşür…
Karakterinize dikkat edin, kaderiniz olur.”
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Düşüncelerinize Dikkat Edin Kaderiniz Olur" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ümit AKÇAKAYA Fotoğraf
Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi140 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'nın Yazıları
► Erken Boşalma Kaderiniz Olmasın Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Panik Atak Kaderiniz Değildir Psk.Feyzullah ALPMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Düşüncelerinize Dikkat Edin Kaderiniz Olur' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erich Fromm ve 'olmak' Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:39
Top