2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



"Sözde" Çatışmalar ve İlişki Gerçeği: -Mış Gibi Yapmak
MAKALE #14273 © Yazan Uzm.Psk.Ayşenur BAYRAKTAR | Yayın Mart 2015 | 4,108 Okuyucu
Usta yönetmen Ingmar Bergman; " iki insanın gerçek sevgiye en yakın oldukları an' ın birbirlerine karşı en dürüst oldukları an olduğundan bahseder.Çiftler arasında "-mış gibi yapılan" bir yakınlığın olduğu yerde, başka bahaneler ilişki gerçekliğini kaplayabilir.Bu yakınlığı tarif ederken çiftler kendilerine göre tanımlamalar yaparak,rahatsız olup-olmadıklarını ya da kendilerine bu durumun iyi gelip-gelmediğinden bahsedebilirler.Yakınlık ve uzaklık ayarlarımız ilk deneyimlerimizi yaşadığımız,bize bakım veren kişilerle gerçekleşir.Buralarda öğrendiğimiz yakınlık ve uzaklık ayarları bizim yakın ilişkilerdeki hissedişlerimizi belirlemede birer öncül olabilir.Hayat boyu yaşadığımız diğer deneyimlerde yine yakın ilişkilerdeki pozisyonlarımıza katkıda bulunabilir.

Yakınlıkla ilgili olarak; çift problemlerinde sıklıkla yaşanan, bireysel olma ya da biz olma kavramları aslında bizim sözde öğrendiğimiz bilgilerle doludur.Sağlıklı bir ilişki; hem bireyselliğin korunabildiği hem de birlikteliğin var olabildiği bir yerdir.Fakat; bir ilişkide kişiye iyi gelen bir bireysellik diğer kişiye iyi gelmeyebilir ve bunlardan dolayı çiftler " sözde " çatışmaların içine girebilir.

İçtenliğin olmadığı bir yerde sevginin yaşayabilmesi ve ilişkinin en önemli bileşeninin ölü doğması kaçınılmazdır.İçtenlik ya da diğer adıyla samimiyet,kişinin kendisini olduğu gibi karşı tarafa gösterebilmesi,karşı tarafın da kendisini gösterdiğinde bunu onaylayıp kabul edebilmesidir.

Yakın olmak ise, bazı ilişkilerde gerçeğin kaybolmasını gerektirebilir. Gercek kendiliklerimiz karşı tarafa sunabilecek kadar olgunlaşmadığı ve yeterince iyi olmadığı için, farklı bir kendilikle hatta karşı tarafın onaylayacağı bir tarzda var olmak hem acıtmaz hem de karşı tarafı iyi hissettirir. Böylece,ilişkide bir problem çıktığında sahte kendilik yara alır,zaten de gercek olarak var olmayan bir ilişki de olduğu için bir senaryo yaşanır ve biter,böylece de acıtmaz. Evlilik ilişkisi içinde,roller gereği ister istemez kendilik yaşantısı geriye atılabilmektedir.Bu roller üzerinden sürdürülen bir ilişki ve ara ara çatışmalarla su üstüne çıkan kendilik sağlıksız bir ilişkinin yapılanmasını göstermektedir.


Şöyle bir soru belki de kaçınılmaz gözüküyor; beğenilmeyen taraflar hiç olmayacak mı,herşeyi kabul etmek ne kadar mümkün? " burada kastedilen çiftlerin birbirlerini oldukları gibi gösterdikleri noktada,önyargılı olmadan,hoşa gitmeyen şeyleri karşı tarafı incitmeden,duyarlı davranarak ifade edebilmenim yollarını araştırabilmektir.Burada tehlikeli bir yol çıkıyor karşımıza,bu yol kişilerin kendi düşüncesine uygun olan-olmayan ayrımının yapılması sağlıklı bir şekilde yapılmazsa eğer bu durum bir süre sonra " ne kadar samimi olsam da" kafasına uymayınca beni zaten dışlıyor,ne faydası var" diye düşünülebilir.Bu durum ise bizi asıl soruya götürüyor:

Sevmek yada sevmeyi yapmaya çalışmak,hangisi? İlişkinin önemli bir bileşeni olan samimiyet olmadan ilişkinin sahiciliğinden nasıl bahsedilebilir ki?Samimiyet nedir? -mış gibi yapmak nedir?

Çiftlerin ait oldukları aile sistemleri,kişisel gelişimleri,bulundukları dönem,çocuklar gibi hayat olayları da çiftlerin ilişkilerinde " ilişki gerçeği" ni kaçırıp bir kısırdöngüye girmelerine sebep olabilir.Evliliklerde isteklerin, bir ödev gibi belirtilerek değil de zevk duyarak,içinden gelerek,birbirlerini yakın buldukları o aralıkta,birbirlerinin hatrına yaptıkları bir şekilde olması çiftlere daha iyi gelecektir. Bir tür isteklerin,yapılıp-yapılmayanların kısırdöngüsünde yer alan çiftler terapiye geldiklerinde ilişki gerçeğiyle ilgili ayarların yapılması o çiftin " sözde " çatışmalarını sağlıklı bir şekilde çözümlemelerini sağlar.

Çoğunlukla; çiftlerin birbirlerini suçlamak yerine, birbirleriyle bozuk bir telefonla şehirlerarası konuşuyor gibi olduklarını farkedip ilişki gerçeğine terapi odasında terapistle birlikte katılmaları daha sağlıklı bir ilişki yapısında yaşamalarına imkan sağlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
""Sözde" Çatışmalar ve İlişki Gerçeği: -Mış Gibi Yapmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ayşenur BAYRAKTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ayşenur BAYRAKTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşenur BAYRAKTAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Ayşenur BAYRAKTAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ayşenur BAYRAKTAR'ın Makaleleri
► İçimizdeki Çatışmalar Psk.Seda Nur BİLİCİ
► Çatışmalar Nasıl Çözülür? Psk.Simge ÖZYÜREK
► Aile İçi Çatışmalar ve Şiddet Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Psikiyatri Gerçeği Söyleyemez Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '"Sözde" Çatışmalar ve İlişki Gerçeği: -Mış Gibi Yapmak' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:50
Top