2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile Birliğini Tehdit Eden Unsurlar...
MAKALE #14289 © Yazan Hümeyra YILDIZ | Yayın Mart 2015 | 5,107 Okuyucu
Evlilik kutsal bir müessese ve bu artık lafta ezberlediğimiz, sözle sık tekrar ettiğimiz bir gerçek. Ama bazen bu gerçeği unutabiliyor ve aile içindeki muhabbete tehdit olabilecek dış etkenleri daha da ön plana çıkarabiliyoruz... Bunların başında günümüzü düşünecek olursak en büyük etken elbette teknoloji... Bununla ilgili artık yazılmadık makale, çizilmedik karikatür bile kalmadı, ki bu vahim bir durum. Ebeveynlerin televizyon, bilgisayar, tablet veya telefona bağlı hayatları çocuklarına ve onların gelecekteki yaşantılarına da yansıyor. Çocukların psikolojik-sosyolojik hatta biyolojik gelişimlerinin önüne kocaman bir engel oluyor. Psikolojik dedim çünkü; içine kapanık, sessiz bir çocuk, gelecekte de pasif bir karakter oluşmuş oluyor. Sosyolojik dedim çünkü; teknolojik aletlere kendini kaptıran bir çocuk evet onlardan çok iyi anlayan bir dahi gibi görünebilir ama arkadaş çevresi olmayan, insanlarla hangi ortamda nasıl konuşulması gerektiğini bilemeyen , asosyal bir karakter oluşmuş oluyor. Ve biyolojik dememin sebebi de; televizyon karşısında saatlerce oturan bir çocuk acıktığını, susadığını, midesine girenin ne olduğunu bilemeyeceği için ağzına tıktığımız her şeyi yer hale gelebilir (hatta bazı anneler sırf yemek yesin diye televizyon karşısına çocuğunu oturtuyor, ki çok yanlış!) ve hareket etme seviyesi yaşının gerektirdiğinin altında olduğu için de bu yol obeziteye kadar gider... Ben sadece insanın biyo-psiko-sosyal bir varlık olduğu yönünden yaklaşarak teknolojinin hayatımızda ne kadar zararlı olabileceğini kısaca açıkladım. Ama çok daha ötesi de var elbette...

Ha hiç yararı yok mu bu nanelerin diye düşünülmesin. Ben bu yazıları size ulaştırabilmek için kullanıyorum mesela teknolojiyi:) Doğru ve kontrollü bir şekilde kullanırsak elbette bize çok faydası olan şeyler. Ebeveynlere düşen en büyük görev de çocuklarına doğru model olabilmektir. Bunlardan en önemlilerinden birisi de teknoloji idaresi. Çağımızda çocukların tamamen teknolojiden uzak durması imkansız gibi bir hal aldı bu yüzden de ebeveynlerin onlara örnek davranışlar sergilemesi gerekiyor.

Aile içi sohbet saatleri, aile toplantıları, birlikte yemek yemek, çay içmek, gezmek-dolaşmak, vakit geçirmek... Bunlar ailenin fertlerini birbirine daha da bağlayıcı paylaşımlar.. ve bunları yaparken mutsuz olan insan henüz olmadı;) İşte bunların tam tersi aile içi muhabbete tehdit olabilecek diğer dış etkenler olarak görülebilir...

Günümüzde iletişim kuramadığı için, kültür uyuşmazlığından, maddi sıkıntılar veya işsizlikten dolayı, cinsel hayatında sıkıntı yaşayanlar, çocukların yetiştirilme tarzında anlaşmazlık olması, aile büyüklerinin aileye müdahalesinde doğru tavrı takınamama veya onlarla birlikte yaşamaktan dolayı geçimsizlikler hatta boşanmaların oranı çok çok arttı maalesef. Araştırmalar gösteriyor ki, bunların çoğu evliliğin ilk beş yılında gerçekleşip boşanmayla biten ailelerden oluşuyor. Doğru iletişim kurabilmek, konuşmayı başarabilmek, sevgi, saygı, sadakat, güven, adalet, empati kurabilmek gibi çok bildiğimiz, belki de çok tekrar ettiğimiz şeyleri hayatımıza geçirmek gerekiyor.

En başta da söylediğim gibi kutsal bir müessese olan evlilik kurumu, kaliteli malzeme kullanılarak sağlam temeller üzerine kurulmalıdır. Olmayacak bir şey değil, eskiler evliliklerinin ömür boyu sürmesinin sırrını bu bahsettiğim paylaşımlarda olduğunu ve bunları hayatlarına geçirerek mutlu bir evlilik sürdüklerini ifade ediyor... Bizler de günümüzün "eskileri" olalım ve ömür boyu mutlu evliliğe, mutlu aileye sahip çıkalım...

Aile Danışmanı
Hümeyra Yıldız
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile Birliğini Tehdit Eden Unsurlar..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Hümeyra YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Hümeyra YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Hümeyra YILDIZ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aile Birliğini Tehdit Eden Unsurlar...' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Mükemmel Anne Kasım 2016
► Konu Çocuk Olunca... Nisan 2016
► Vajinismus Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:10
Top