2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Egzersizin Depresyondaki Önemi
MAKALE #14298 © Yazan Psk.Nihan DİKME | Yayın Mart 2015 | 3,460 Okuyucu
EGZERSİZİN DEPRESYONDAKİ ÖNEMİ

Bildiğiniz gibi egzersiz vücudunuz için iyidir. Diğer unsurların yanı sıra egzersiz koroner kalp hastalıkları ve birçok kanser çeşidi riski ile felç ve ilgili faktörleri azaltır, tansiyonu düşürür ve metabolizmayı geliştirir, diyabetle ilgili problemleri azaltır, kemik yoğunluğunun korunmasına yardımcı olur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Peki egzersizin zihninize de iyi geldiğini biliyor muydunuz? Mesela depresyon için en çok kullanılan tedavi yöntemi psikoterapi veya ilaç kullanımıdır. Psikologlar ise başarı sağlayan 3. bir alternatifin egzersiz olduğunu keşfettiler.1990 meta analiz ( 80 egzersiz ve depresyon çalışmasını özetleyen istatiksel analiz) içinden Dr. Penny McCullagh’ın da içinde olduğu araştırma ekibi aşağıdaki sonuçlara ulaştı.

• Egzersiz hemen ve uzun dönem için yaralı bir antidepresan özelliğindedir.

• Egzersizin üzerinde araştırma yapılan tüm toplulukların depresyonunu azaltmış olmasına rağmen, en çok da egzersiz programının başında fiziksel ve psikolojik olarak sağlıksız olanların depresyonunun azalmasında etkili olmuştur.

• Egzersizin tüm yaş kategorilerinde depresyonu önemli derecede azaltmış olmasına rağmen yaşlı kimselerin (11 yaşından 55 yaşına kadar değişen yaş aralığında) depresyonunun egzersiz ile daha çok azaldığı görülür.

• Egzersiz her iki cins için de aynı derecede etki eden bir antidepresan vazifesi görmüştür.

• Yürüyüş ve jogging en sık araştırılan egzersiz formları olmuştur ancak ister anaerobik ister aerobik olsun tüm araştırılan egzersiz şekillerinin depresyonu en azından bir dereceye kadar azaltmaya etkisi vardır.

• Egzersiz programı ne kadar yoğun ve egzersiz seanslarının toplam sayısı ne kadar çok ise depresyonun egzersiz aracılığı ile azalması da o kadar fazla olur.

• Psikoterapi egzersiz ile birleştiğinde en güçlü antidepresanın yaratacağı etkiyi oluşur. Depresyonun tedavisinde egzersiz ilaç ile tedavi ile nasıl karşılaştırılabilir? Bu sorunun cevabı ile ilgili araştırma son zamanlarda keşfedildi.

• Dr.Psikolog James Blumenthal ve Duke üniversitesindeki çalışma arkadaşları ağır depresyon teşhisi almış hastalar üzerinde, egzersiz ve ilaç olmak üzere iki tedavi şeklini kullanarak bir dizi sistematik çalışma yaptılar.

• Hastaların tepkisini sadece aerobik egzersiz ile, sadece psikolojik ilaç tedavisi ve egzersiz ve ilaç tedavisi karışımı karşılatırdılar. 4,5 aylık bir tedavi sonrası bu tedavilerden herhangi birini alan hastaların önemli derecede daha az depresif olduğu görülmüştür. Egzersiz grubunda yer alan hastaların ilaç tedavisi ve ilaç artı egzersiz grubunda olanlara nazaran kısmen yada tamamen olmak üzere daha çok iyileşme gösterdikleri görülmüştür.

• Washington Üniversite’sinden Paul Crane’nin yürüttüğü bir çalışmaya göre, az da olsa düzenli bir biçimde spor yapanların Alzheimere yakalanma ihtimali yüzde 38 düşüyor.

ÖNEM

Bireysel deneyler ve genel bulgular egzersizin klinik depresyon üzerindeki gücü tekrar tekrar göstermiştir. Diğer çalışmalar ise egzersizin çeşitli anksiyete türleri, kendine güven konularında, kilo alıp verme kontrolünde ve bağımlılıklar üzerinde önemli olabileceğini göstermiştir. Kognitif ve mental fonksiyonların sürdürülmesinde ve ciddi mental hastalıkların tedavisinde de egzersizin etkisini inceleyen çalışmalara rastlanmaktadır.

Egzersizin Biyo –psiko-sosyal bir etkisi vardır.

Birincisi hastanın duygusal olarak zevk aldığı etkinliklerin sayısının attırmaktadır ve yalnız duygusunu giderir. İkincisi egzersiz yardımı ile atılganlık, olumlu sosyal etkileşim arttırmaktadır.
Ücüncüsü ise bireyin bilişsel yapısını değiştirmektedir.Isı denencesi: Vucudun ısı denencesini artıırmaktadır: koşu yardımı ile beden ısısının artması bu anlamda genel olarak organizmanın fiziksel bir iyiik yaşamasını sağlar.
Katekolamin denencesi: Yüksek düzeydeki katekolaminlerin efori, olumlu duygu durumu ve depresyonda azalmaya neden olabilceği yaklşaımını getirmiştir. Egzersizin yoğunluğu, biçimi ve bireysel özellikler bu etkide önemli rol oynamaktadır.
Endorfin denencesi: Endorfin bireyde mutluluğu arttırdığı ve egzersize bağlı olarak yaşanan olumlu duygu durumların etkilediği, mutsuz modda takılı kalmayı engellediği belirlenmiştir.

PRATİK UYGULAMA

Egzersizin antidepresan etkilerinin varlığı, hastalarına tedavi programının bir parçası olarak egzersiz tavsiyesinde bulunan Psikoterapiste ve diğer sağlık personellerine tedavi sürecine katkı ve kolaylık sağlamaktadır. Bu araştırma şimdilerde insanlara daha mutlu bir hayat yolunda rehberlik eden kitaplarda ve makalelerde de ele alınmaktadır. Dr Psikolog Kate Hays 2002 yılında yayımladığı ‘ Hareket edin ve modunuzu ayarlayın” kitabında eğer depresyonda iseniz ve egzersizi düşünüyorsanız aşağıda belirtilen noktaları dikkate almanızı tavsiye etmiştir.

Sağlık durumunuzu bir uzman ile değerlendirin ve egzersiz yapmanızın sağlığınıza zarar vermeyeceği konusunu açığa kavuşturun
• Egzersiz yapmaya yavaş yavaş başlayın ve kendinize hedefler koyun
• Depresyonu ortadan kaldıracak tek bir egzersiz formu yoktur. Bazıları için yürüyüş, koşu veya yüzme daha yararlı iken bazıları ise yogadan yarar sağlar, diğer bir grup ise ağırlık kaldırarak fiziksel güçlerini arttırdıkları gibi duygusal güçlerini arttırabilirler. Bu kişisel deneyime açık bir fırsattır.
• Egzersiz diğer insanlar ile iletişime geçmek için bir fırsat olabilir özellikle de depresyon iletişim eksikliği sonucu ortaya çıktı ise. Birçok insan egzersiz planına eğer yanlarında bir arkadaşları ya da benzer hedeflere sahip insanlar var ise daha sadık olacaklarını düşünmektedirler. fiziksel aktivite herkes için önemlidir ve sadece fiziksel sağlığın iyileştirilmesi için değil, aynı zamanda psikolojik toplumsal ve sosyal yararları açısından da çok önemlidir.
• Hangi çeşit egzersizin veya egzersiz yoğunluğunun size daha iyi geldiğini anlamak için Modunuzdaki en ufak değişikliğe dahi dikkat etmeniz gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Egzersizin Depresyondaki Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihan DİKME'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihan DİKME'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihan DİKME Fotoğraf
Psk.Nihan DİKME
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihan DİKME'nin Makaleleri
► Ailenin Önemi Meral HASANDAYIOĞLU
► Değerlerin Önemi Psk.Dnş.Rahmi DANİŞMENT
► Evlilikte Paylaşımın Önemi Psk.Namık ACAR
► İlişkilerde Farklılıkların Önemi Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Yaşam Disiplinlerinin Önemi Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Egzersizin Depresyondaki Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Hakkında Herşey Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:29
Top