2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaza Formda Girmek Uğruna Yapılan Yanlışlar
MAKALE #14308 © Yazan Dyt.Sevde VAROL | Yayın Mart 2015 | 3,220 Okuyucu
Malum önümüz yaz ve özellikle bayanlar daha formda bir bedenle yaza girmek için birçok yöntem deneyecek. Burada önemli olan husus, yaza hem formda hem sağlıklı girebilmek.

Bilinçli kilo verin!

aç kalmak, popüler diyetler yapmak, tüm gün sadece özel karışımlarla beslenmek, hatta zayıflama hapları kullanmak… özellikle havalar ısınınmaya başladıkça bireylerin sık kullandığı yöntemler. Peki tartıya çıktığımızda kilo vermiş olmak aslında gerçekten anlamlı kilo vermek mi? Cevap şüphesiz ki; hayır! Bu konuda sağlığımızı olumsuz etkileyen bu tür yöntemler aynı zamanda bizi forma da sokmuş olmuyor. Bizim için önemli olan yağ dokusundan kilo kaybetmek. Kilo verirken kas ve su kaybetmenin çok bir anlamı yok çünkü kaybettiğimiz sıvıyı vücut toparlıcak ve hızla vermiş olduğumuz kiloları ve hatta daha fazlasını geri alıcaz!

Peki hem sağlıklı hem formda nasıl olunur?
Her insan çok özeldir. İlk önce bunu farketmeniz gerekmektedir. İkiz kardeşlerin bile beslenme alışkanlıkları, kiloları, yağ oranları, yağ yakım hızları hatta kilo almaya musaid oldukları bölgeler bile birbirinden farklıdır. Hal böyle olunca insanlara tek şekilde beslenmeyi öğütleyen diyetlerin başarılı olması mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla beslenme programı kişiye özeldir. Fakat sağlıklı beslenmenin genel hususları da yok değildir. Bunlar şöyle dile getirilebilir.

Beslenmenizde her türlü yağ miktarını azaltın!
Toplam yağ tüketimimizi günlük enerjimizin ortalama çeyreğinden az olacak şekilde ayarlamak yeterli olacaktır. Doymuş yağ miktarını ise günlük enerjinin onda birinin altında tutmak önemlidir. Doymuş yağ dendiğinde akla gelen katı ve hayvansal ürünlerden alınan yağlardır. Bunun yanısıra bitkisel yağlar, özellikle zeytinyağı sağlıklı beslenme açısından, diğer yağlara oranla daha sağlıklı olsa da burda unutulmaması gereken bitkisel yağlarında yağ grubu olması ve kalorilerinin yüksek olmasıdır. Bu yüzden sağlıklı dahi olsa yemeklerimizde ve soframızda yağ oranını azaltalım. Önemli olan besin ve miktarıdır.

Beslenmenizde kompleks (karışık) karbonhidrat ve lif miktanı artırın.
Çoğu birey zayıflama uğruna beslenmesinden tahıl, özellikle ekmek grubunu tamamen çıkartır. Karbonhidrat grubu enerjimizin önemli kısmını aldığımız besin grubu olmalıdır. Bu bağlamda ekmeği tamamen kesmek yerine belli miktarda tüketmek şartıyla lif içeriği yüksek ve tokluk hissi veren tam tahıl (koyu renk) ekmek tüketmek daha makuldur.
Meyve tüketimini abartmayın!
Yapılan bir başka yanlış da meyvenin toplumumuzda çok fazla miktarda ve bir anda tüketilmesidir. Birçok vitamin ve mineral açısından zengin olan meyveler aynı zamanda çok iyi birer antioksidan kaynağıdır. Lif içerikleri yüksektir. Fakat içlerinde bulunan fruktoz yani meyve şekeri fazla alındığı zaman kilo kontrolünde ve şeker metobalizmasında aksaklıklar yaratabilir. Günde ortalama 4-5 porsiyon meyve tüketimi yeterli olacaktır.

Ve bol bol su tüketin!
Kilo kontrolünde en önemli yardımcılarımızdan biri sudur.su düzenli aralıklarla, sık sık ve miktarına uygun şekilde tüketildiğinde hem metabolizmayı hızlandırır hem de vücudu zinde tutar. Dolayısıyla piyasada 'yağ yakar' denilen birçok üründen daha fazla yağ yakıcı özelliği vardır.
Beyindeki açlık tokluk mekanizması bazen susuzluk hissiyle açlık hissini birbirine karıştırır. Yani susadığımızda aslında aç olmasak da açmış gibi hissederek besin tüketimine gidebiliriz. Dolayısıyla fazladan kalori alırız. Bu yüzden ve sağlığınız için bol bol su için!

Geçici çözümlerden uzak durun
Size kontrolsüzce tavsiye edilen bir hap, size özel olmayan bir beslenme programı, yine uzman tarafından verilmemiş karışım çaylar, medyada şunu yapın göbeğinizi eritin diyen kürler... Bunların hepsi hayatınız boyunca uygulama imkanı olmayan ve süreklilik arz etmeyen şeylerdir. Eğer psikolojik anlamda bu tür şeylerden yardım almadan kilo veremeyeceğinizi düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana danışın ve onun yönlendirmesiyle kullanın.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaza Formda Girmek Uğruna Yapılan Yanlışlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sevde VAROL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sevde VAROL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevde VAROL Fotoğraf
Dyt.Sevde VAROL
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sevde VAROL'un Makaleleri
► Yaza Formda Girin Dyt.Meryem BORAN
► Yaza Formda Girme Yolları Dyt.Ekin ALTIN
► Yaza Formda Girmenin Yolları Dyt.Serpil TARMAN
► 5 Adımda Yaza Daha Fit Girebilmek Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► “formda Olmak” Nedir ? Dyt.Sema BÖREKÇİ
► Bu Yazla Birlikte Hep Formda! Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaza Formda Girmek Uğruna Yapılan Yanlışlar' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diyabette Beslenme Eylül 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:55
Top