2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşınıza Göre Dogru Beslenme
MAKALE #1431 © Yazan Dyt.Aylin SAYAN | Yayın Ağustos 2008 | 10,827 Okuyucu
Hayatın değişik evrelerindeki kadınlar aktivite seviyelerine, metabolizmalarına ve hastalık risklerine bağlı olarak değişik beslenme ihtiyaçlarına sahiptirler. Burada değişik yaş dönemlerinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu ve öncelik vermeniz gereken besin ve besin öğeleri hakkında bilgi bulacaksınız.

11 - 13 yaş arası

En Büyük Öncelik: Süt Ürünleri

Bu yaşlardaki gençlerin sütü şekerli meşrubatlarla değiştirme konusunda kötü bir alışkanlıkları vardır. En büyük yanlış şekerli ve gazlı içeceklerle sütün yer değiştirilmesidir. Ergenliğin erken yıllarında yüksek kalsiyum alımı hayatın daha sonraki dönemlerinde sağlıklı kemikler için temeldir. Yoğurt, süt ve peynir bir gencin en iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Eğer kızınız için süt işe yaramıyorsa, kalsiyumla güçlendirilmiş meyve suları ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeleri buzdolabınızdan eksik etmeyin. Gerekirse kalsiyum yönünden zengin takviyeler hakkında bilgi edinin.

13 - 18 yaş arası

En Büyük Öncelik: Demir

Ergenliğe adım attığınızda, vücudunuzda ki hormonal değişiklikler nedeniyle demir ihtiyacınız artar. Ulusal Bilim Akademisi (The National Academy of Sciences) genç kızların adet döneminde kaybettikleri mineral miktarını dengelemek için günde 15 mg demir almalarını önermektedir. Et ve et ürünleri, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler beslenmenizde olmadıkça bu ihtiyacın karşılanması zordur. Et ve et ürünlerini haftanın 2 günü kırmızı, haftanın 1 günü balık ve diğer günler tavuk-hindi gibi beyaz etten karşılanması sağlıklı beslenmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca günümüzde demirden zenginleştirilmiş sütler piyasa da oldukça kolay bulunabilmektedir. Yumurta da oldukça iyi bir demiz kaynağıdır. Genç vejetaryen kadınlar bu ihtiyacı çeşitli bakliyat tohumlarından, buğday filizi ve yulaf gibi tahıllardan ve güçlendirilmiş gevreklerle karşılayabilirler.

18 - 25 yaş arası

En Büyük Öncelik: C vitamini

Sigara kullanımı, aşırı alkol alımı, fast food bağımlılığı gibi sağlıklı olmayan alışkanlıklar genellikle zararlı sağlık etkileri ile birlikte erken yetişkinliğe taşınmaktadır. Diyetiniz ne kadar eğlenceli olursa olsun çok fazla eğlenmenin yol açtığı zararı telafi edemez –ancak zararı en aza indirmeyi deneyebilirsiniz. Sigara ve alkol kullanımı C vitaminini azalttığından, çilek, portakal ve domates gibi C vitamininden zengin gıdalara gündelik beslenmenizde yer vermeyi unutmayın.

Ek olarak: C vitamini size yoğun tempolu döneminizde besinlerde bulunan demirin emilmesine yardım edecektir.

25 - 30 yaş arası

En Büyük Öncelik: Folate

Eğer hamile kalmayı düşünüyorsanız ya da zaten hamileyseniz folik asit alımınızı arttırmanız bir şarttır. Hamilelik esnasında veya hamilelik öncesinde yeterli folik asit almayan kadınlarda düşük yapma veya doğum defektlerine sahip çocuklara sahip olma riski yüksektir. Folate meyvede, yeşil yapraklı sebzelerde, bakliyat ve portakal suyunda bol miktarda bulunmaktadır.

30 - 35 yaş arası

En Büyük Öncelik: Antioksidanlar

20’li yaşlarda iyi beslenmenin karşılığını almak üzeresiniz, bu sadece sizin gençlik dolu iyi görünümünüzü korumanıza yardım etmekle kalmaz aynı zamanda hastalıktan korunmaya da yardım eder. Şimdi durmayın: Vücudunuzda dolaşan, hastalıklarla savaşan antioksidan sayısını arttırmak için taze meyve ve sebze yemeye devam edin. ( Çay üzümü, nar ve havuç harika seçimlerdir).Ne kadar çok meyve ve sebze yerseniz, beslenmeyle ilgili olan kalp damar hastalıkları, diyabet ve kanser gibi hastalıkları o kadar çok önleyebilirsiniz.

35 - 40 yaş arası

En Büyük Öncelik: B12 vitamini ve Protein

Güzel bir şekilde yaşlanmanızda ve cildinizi formada tutmanızda size yardımcı olması için, tahıllarda, zenginleştirilmiş gevreklerde ve ekmeklerde bulunduğu kadar en çok süt, yoğurt ve diğer süt ürünlerinde bulunmaktadır. Kümes hayvanları, deniz ürünleri ve yağsız etten gelen protein cildinizi, tırnaklarınız ve saçlarınız sağlıklı tutmak için temeldir. 20’li yaşlardaymış gibi görünmenizi korumak için sihirli diyetsel silahlar olmasa da, optimum sağlık için gerekli tüm besinleri sağlayan bir diyetten cildiniz gerçekten faydalanacaktır.

40 - 45 yaş arası

En Büyük Öncelik: Düşük Yağ, Yüksek Lif

40’lı yaşlarınızda, daha genç günlerinizdeki kadar çok kaloriye ihtiyacınız yoktur çünkü her 10 yılda bir metabolizmanız %4 ile %5 oranında yavaşlar. Dikkatli egzersiz ve taze meyve sebze, tahıl, balık ve yağsız etle düşük yağlı, yüksek lifli bir diyet sizin doğru yolda kalmanıza yardımcı olacaktır.

Ek olarak: Yulaftan, arpadan, pirinç ve meyveden yüksek çözünürlü lif alımı (günde 25-35 gram) kolestrolünüzü düşürmenize yardım edebilir.

45 - 50 yaş arası

En Büyük Öncelik: Omega-3 Temel Yağ Asitleri

Kolestrolünüzü düşük tutarak kalben sağlıklı kalın. Diyetinizin doymuş yağ ve kolestrol açısından düşük ve omega-3 yağ asitleri – deniz ürünleri, soya ürünleri, fındık, ceviz ve buğday filizinde bulunan faydalı yağlar- açısından yüksek olduğuna emin olun.

Bir Öneri: Omega-3’ün en iyi kaynakları olan sardalya, tuna balığı, kılıç balığı, somon, alabalık ve uskumru gibi yağlı balıklardan haftada bir iki porsiyon alın.

50 yaş ve üstü

En Büyük Öncelik: Kalsiyum ve Pitoostrojenler

Tıpkı gençlik yıllarınızda olduğu gibi, vücudunuzun kalsiyum ihtiyacı menapoza girerken artar. ( Ergenlik çağının aksine, demire olan ihtiyacınız düşer.) Pek çok kadın hayatlarında ilk defa kilo alırlar çünkü menapozla ilgili hormonal değişiklikler metabolizmalarını etkiler. Bu, sağlığınızı optimize etmek için yağ ile kalorileri kesmek ve diğer diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmak için harika bir zamandır. Sıcak basmalarını tetiklediklerinden, alkolü, kafeini ve baharatlı yiyecekleri diyetinizden çıkarmak için iyi bir zamandır. Bazı kadınlar pitoostrojen adı verilen ostrojen benzeri maddeleri içeren çeşitli yiyeceklerin sıcak basmalarını ve menapozun diğer belirtilerini azaltmada yardımcı oldukları belirtmektedirler. Keten tohumu, tahıllar, nohut, soyalı yiyecekler siz menapoza girerken hormon seviyelerinizin sabit kalmasına yardımcı olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşınıza Göre Dogru Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Aylin SAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Aylin SAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin SAYAN Fotoğraf
Dyt.Aylin SAYAN
Eskişehir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin SAYAN'ın Makaleleri
► Kan Grubuna Göre Beslenme Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Mevsimine Göre Beslenme Dyt.Canan DOĞAN
► Kiloya Göre Su İhtiyacı Dyt.Turgay KÖSE
► Göz Rengine Göre Diyet Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Kan Gruplarına Göre Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Aylara Göre Bebek Beslenmesi Dyt.Gizem ŞEBER
► Diyeti Vücut Tipinize Göre Yapın ! Dyt.Neslihan AKTEPE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaşınıza Göre Dogru Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ramazanda Beslenme Eylül 2008
► Anti-Aging Beslenme Ağustos 2008
► Obezite ve Beslenme Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:03
Top