2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Akne İzi Tedavisi ve Modern Yaklaşımlar
MAKALE #1441 © Yazan Prof.Dr.Ahmet KARACALAR | Yayın Ağustos 2008 | 38,046 Okuyucu

Yüzde ya da bedende bulunan bazı akneler kaybolduktan sonra geride iz bırakabilirler. Onlar sıkıntıyla geçmiş ergenlik çağının hatırlatıcı işaretleri gibidir. Özellikle bayanlarda ciddi anlamda psikolojik sıkıntı yaratabilir. Çoğu kapatıcılarla (fondotön vb ) gizlenemez.Tersine kapatıcı maddenin çukurların içine girmesi ile daha kötü bir görüntünün oluşmasına neden olur. Özellikle yanak bölgesinde olanlar karşıdan bakan gözü yakalar ve kişinin güzelliğinin geri plana itilmesine neden olur.Sorun akne izi olarak söylense de doğrusu akne skarı kelimesinin kullanılmasıdır. Dokuda yaralanma ve buna bağlı gelişmiş nedbe dokusu mevcuttur. Yaralanmayı sebum adı verilen yağ ortamında bakterilerin oluşturduğu söylenebilir.

Akne izlerine yüz derisinin bozulmuş coğrafyası olarak bakmak gerekir. Tedavisi ise bu bozuk coğrafyanın iyi belirlenmesinden geçer. Kraterler ,tepeler ya da vadiler bozulmuş derinin en önemli özellikleridir.

Akne izi tedavisinde gerçekten çok seçenek vardır. Bunun en önemli nedeni akne izlerinin çok farklı türleri olmasıdır. Akne izlerinin en hafif şekillerinde yüz coğrafyası çok fazla etkilenmez. Bu durumlarda kırmızıdan kahverengiye değişen leke sorunları hatta beyaz akne izleri en belli başlı şikayetlerdir. Renkli lekelerde lazer iyi bir seçenektir.

Bazı akne skarları kabarık nedbe dokusu şeklindedir. Kaşınma ya da hassasiyet gibi yakınmalara neden olabilir. Özellikle vücut aknelerinde omuz ve iman tahtası olarak bilinen göğüs kemiği üzeri gibi bölgelerde ki aknelerin sönmesi sonrası bu tür izler kalabilir. Tedavisi lezyon içine steroid enjeksiyonudur.

Akne izi çukur şeklinde ise tedaviyi bir test belirler. Deriyi germe ile çukurluk kayboluyorsa, dolgu enjeksiyonu, fibroblast enjeksiyonu ya da yağ hücrelerinin mikroenjeksiyonu basit yöntemler olarak etkili olabilir. Çukurluklar geçse de dokunun yüzey kalitesini arttırmak için kimyasal soymalar ya da lazer soyma işlemleri gerekir.

Akne izinin tedavisinde yol gösterici testlerden birisi deri germe testidir. Deriyi germe ile çukurluk oluşmuyorsa, dolgu ile akne izleri yok edilemez. Ancak bu denli derin ve sert çukurlara sahip olan yüzlerde yağ dokusu da etkilenir. Yanaklar çöküktür. Bu nedenle yağ hücresi mikro enjeksiyonu yine de yapılmalıdır. Özellikle kök hücreden zengin yağ hücreleri bozulmuş doku kalitesini düzeltme şansı verir. Çukurlara cross tekniği ile kimyasal soyma, derin ve sabit çukur noktaların punch ile çıkarılması ve bu noktalara deri adası nakli, tepelere daha fazla olmak üzere bütün yüze lazer ya da mekanik soyma yapılabilir.

Soyma işlemi özellikle kalın derili kişilerde oldukca etkili bir yöntemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi soyulan bölge ile çevre dokular arasında dikkat çekici bir fark oluşturulmamasıdır. Soyma işlemi kimyasal,mekanik ya da lazerle yapılır. İzler derinse soyma işleminin derinliği arttırılır. Deri kıl kökleri etrafındaki epitel hücrelerinde yeniden kendisini onarır. İyileşme süreci işlemin derinliği ile ilgili olup 3-7 gün arasında değişir. Özellikle halk arasında zımparalama olarak geçen mekanik bir yöntem olan dermabrazyon oldukca etkilidir. Lazerle üst sorunlu deriyi buharlaştırarak yapılan işlemlerde modern yöntemler olarak öne çıkar. İyileşme sonrası lekelenme sorunu olabileceği düşünülen koyu tenli kişilerde işlem öncesi ve sonrası cildi hazırlayan ve sorunsuz iyileşmesini sağlayan topikal tedaviler önemlidir. İşlem sonrası oluşan pembe renki cildin güneşten korunması gerekir. Dikkatli koruma cilt normal rengine yaklaşıncaya kadar sürer.

Soyma işlemlerini istemeyen ya da yoğun iş temposu nedeniyle iyileşme dönemine zaman ayıramayacak hastalar için deri altı lazerleri (nonablatif ) sosyal seçenekler sunar. 3 hafta arayla 4 seans şeklinde yapılan bu tür lazer uygulamaları kişinin yaşam stilini engellemezken % 50 dolaylarında düzelme sağlar.

Bazı doku mühendisliği teknikleri bu konularda basit çözümler sunabilir. Çukurun bir iğneyle serbestleştirilip, altına fibrin yapıştırıcı adı verilen fizyolojik yapıştırıcılar ile dokunun kendini iyileştirme potansiyeline yardımcı olunur.

Akne izleriyle ilgili en modern yaklaşımlardan birisi çukurların altına fibroblast enjeksiyonudur. Fibroblastlar kollajen üreten hücrelerdir ve kişinin kendisinden alınıp laboratuvar ortamında çoğaltılır. Akneye bağlı çukurlukların en önemli nedenlerinden birisi kollajen kaybı olduğuna göre bu tür bir tedavi nedene yönelik olmuş olur. Fibroblast enjeksiyonunda dikkat edilmesi gereken iki nokta vardır. Birincisi, fibroblastın GMP onaylı bir laboratuvarda üretilmesi şarttır. Bu uygulamayı isteyen kişiler bunu sorgulamalıdır. İkincisi, işlemi yapan kişinin bu konuda eğitimli olması gereklidir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Akne İzi Tedavisi ve Modern Yaklaşımlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın Yazıları
► Akne ve Akne İzleri Tedavisi Dr.Betül Zeynep ŞENGÖR
► Akne (Sivilce) ve Tedavisi Dr.Şehriyar NAZARİ
► Prostat Kanserinin Modern Tedavisi: Hıfu Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN
► Akne (Sivilce) PDF Dr.Füsun TÖRE
► Akne Sivilce ve Hormon Bozukluğu Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Glokom Tedavisinde Nonpenetran Cerrahi Yaklaşımlar Prof.Op.Dr. V.Nusret ÖZDEMİR
► Meme Büyütme ve Protezlerde Güncel Yaklaşımlar Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Akne İzi Tedavisi ve Modern Yaklaşımlar' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Meme Estetiği Sanatı Ocak 2010
► Burun Estetiği Sanatı Aralık 2009
► Diz ve Bacak Estetiği Ağustos 2008
◊ Anatomi Kader Midir? Ocak 2009
◊ Estetik ve Karizma Ocak 2009
◊ Diz Estetiği Ocak 2009
◊ Kariyer Estetiği Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:46
Top