2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayata Pozitif Bakış
MAKALE #14460 © Yazan Uzm.Psk.Yasemin EYİGÜN | Yayın Mart 2015 | 6,171 Okuyucu
Pozitif düşünce, olumsuzluklara razı olmayan, her koşulda yapılabilecek iyi bir şeyin olduğuna inanan, insan hayatını olumlu yönde etkileyen bir düşünce tarzıdır. Pozitif düşünceye sahip olan insanlar hangi durumda olurlarsa olsunlar, alternatif üretebilir, uzlaşmacı ve çözüme yönelik düşünebilirler, yaşadıkları sorunlarla başa çıkabilme konusunda daha güçlüdürler. Hayata karşı pozitif bir bakış açısına sahip olmak çok kolay değildir çünkü çoğu zaman zihnimizde olumsuz anılar, düşüncelerle ilgili çağrışımlar daha aktif olmaktadır. Örneğin herhangi bir kişi ile ilgili yaşadığınız olumsuz bir olayı, size yaptığı haksızlığı düşündüğünüzde aklınıza hemen o kişinin size yaptığı farklı haksızlıklar ya da o kişiyle ilişkili sizin üzülmenize neden olduğu diğer olaylar gelecektir. Zihin, birlikte geçirdiğiniz mutlu anıları ve ya o insandaki güzel yönleri hatırlama eğiliminde olmayacaktır. Fakat bu konu hakkındaki farkındalığınız arttıkça pozitif bakış açısını yakalamak biraz daha kolaylaşacaktır.

Pozitif düşünceyi öğrenmek için yapılması gerekenleri sıralarsak, birinci basamak, bu yapının kazanılmasının ne kadar önemli olduğunun kavranmasıdır. Kazanmayı istemek ikinci ve bu düşünce sistemini geliştirmek için yapılması gerekenleri uygulamak da üçüncü basamağı oluşturur.

O zaman ilk olarak pozitif düşünce sistemi neden önemli ve neden bu bakış açısına sahip olmalıyız diye baktığımızda net olarak şu cevabı verebiliriz ki hepimiz düşündüğümüz gibiyiz. Güçlü olacağımızı düşünürsek güçlü, sağlı olmayı düşünürsek sağlıklı oluruz. Aynı olayı yaşayan iki ayrı insan ayrı sonuçlar çıkarabilir, ayrı duygulara kapılabilir ve hatta yaşadıkları olayı bize farklı aktarabilirler. Kendi bakış açılarına göre düşündükleri ve hissettikleri, olumlu ya da olumsuz şekillenecektir. Burada örnek olabilecek güzel bir sözü paylaşmak gerekirse “Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır”. Yani bakış açısı, düşünce ve hissedilen duygular arasında üçlü bir ilişki vardır. Öfke, kızgınlık, intikam hisleri yaşanan olayı nasıl algıladığımızla, nereden baktığımızla alakalıdır ve sonuçta karşı taraftaki insana değil bize zarar vermekte, bizim ruh sağlığımızı olumsuz etkilemektedir. Günümüzde yapılan birçok araştırma bulgusu da göstermektedir ki fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklarda pozitif düşünme, motivasyon iyileştirici etki yapmaktadır. Kanser gibi birçok kronik rahatsızlıkta, tıbbi tedavinin yanı sıra hastaların motivasyonu, olumlu düşünmeleri, çevrelerinden algıladıkları sosyal destek ve zorluklarla başa çıkabilme konusunda kendilerini güçlü hissetmeleri, tedavinin seyrini değiştirebilmektedir.

Pozitif bakış açısına sahip olabilmek için yapılması gerekenlerin başında, düşünce kalıplarımız ve bu kalıpları oluşturan etmenler konusunda farkındalığımızı arttırmaktır. Farkındalık, bazen kişisel gelişim konusunda kitaplar, seminerler desteğiyle bazen de psikoterapi desteğiyle artabilmektedir. Her sorunun muhakkak bir çözümü olduğuna inanmak, sorunlara soğukkanlı yaklaşmaya çalışmak, kendi vücudumuz üzerindeki kontrolü arttırarak kendimizi sakinleştirebilmek ve herhangi bir sorun karşısında hemen harekete geçip çözüm bulmak yerine süreci biraz daha zamana yaymak zihninizin baskıdan kurtulup daha özgür bir şekilde alternatifler üretmesini sağlayacaktır. Pozitif bakış açısına sahip olamaya çalışırken karşınıza sizi anlamayan, üzen insanlar muhakkak ki çıkacaktır fakat unutmayalım ki karşımızdaki insanları değiştirmeye çoğu zaman gücümüz yetmez ama kendimizi değiştirebilme ve olumlu düşünme gücü bizde saklıdır.


Uzm.Klinik Psk.Yasemin Eyigün Kantürk
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayata Pozitif Bakış" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Yasemin EYİGÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Yasemin EYİGÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin EYİGÜN Fotoğraf
Uzm.Psk.Yasemin EYİGÜN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi86 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Yasemin EYİGÜN'ün Makaleleri
► Pozitif Psikoloji Nedir? Genel Bir Bakış Psk.Dnş.Kübra DÖRTYOL
► Hayata Dahil Olabilmenin Kuralları Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Hayata Güzel Bak Su Gibi Aziz Ol Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
► Şemalar: Hayata Açılan Pencerelerimiz Psk.Dnş.Yusuf BAYALAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hayata Pozitif Bakış' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk İstismarı Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:07
Top