2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Topuk Dikeni
MAKALE #14474 © Yazan Fzt.Mehmet ÇAKIR | Yayın Mart 2015 | 3,918 Okuyucu
Sabah uykudan uyandıktan sonra veya uzun süre oturduktan sonraki ilk birkaç adımınızda şiddetli topuk ağrısı çekiyorsanız, topuğunuzun altına iğne batıyor gibi hissediyorsanız “topuk dikeni” diğer adıyla kalkaneal spur sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz.

Topuk dikeni; ayak tabanında bulunan plantar faysa adı verilen fibröz bantların gerilme ve zorlanmaya bağlı zedelenmesi ile enflamasyonu sonucu meydana gelir. Plantar fasyanın topuk kemiğine yapıştığı yerdeki enflamasyona topuk dikeni, ayak tabanında parmaklara doğru uzaman bölgedeki enflamasyonuna plantar fasiitis adı verilir. Fakat ikisinde de aslında sorun aynıdır. Ağrı topuk bölgesinde olabileceği gibi ayak parmaklarına doğru ayak tabanında da olabilir. Çekilen ayak grafisinde topukta görülen dikenimsi yapı, fasyanın yapışma yerindeki kalsiyum birikintisidir ve vücudun zedelenmeye karşı verdiği bir reaksiyondur.

Neden Oluşur?

Fazla kilo, azalmış veya artmış ayak kavsi, uzun süre ayakta kalmak, uzun süre yürümek, sert tabanlı ayakkabılar kullanmak, zorlayıcı aktiviteler içeren spor dallarıyla uğraşmak ve bazı romatizmal hastalıklar etkileyici faktörler arasında sayılabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Son yıllarda kullanılmaya başlanan ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy / Şok Dalga Tedavisi) yöntemi ile 4-5 gün ara ile yapılan 3-5 seans sonucu hastalık %80-90 oranında tedavi edilmektedir. ESWT yöntemi ile rahatsızlığın olduğu bölgede kanlanma artırılarak, vücudun kendi iyileştirici mekanizmalarının devreye girmesi ve hasar gören dokuların rejenerasyonu sağlanmaktadır.

Şok dalga tedavisinin avantajı; ameliyatsız, anestezisiz, ilaçsız ve kısa sürede %80-90 oranında kalıcı iyileşme sağlamasıdır. Topuk dikeni tedavisinde günümüzde kullanılan en son teknolojik yöntemdir.

Ayak tabanında bulunan kasa (plantar fasya) ve baldır kasına (aşil tendonu) yapılacak olan germe egzersizleri de ağrının azaltılmasına ve tedaviye katkı sağlayacaktır.

Şok dalgası tedavisinden fayda göremeyen hastalarda topuktan yapılacak olan kortizon enjeksiyonu, ağrı ve yangının azaltılmasında etkili olabilir.

PRP yöntemi ile hastanın kendi kanından elde edilen zenginleştirilmiş trombosit içeren plazma sıvısının topuğa enjekte edilerek, yine vücudun kendi iyileştirici mekanizması harekete geçirilebilir.

Hiçbir tedaviden olumlu sonuç alamayan ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen hastalarda cerrahi tedaviyle ayak tabanında bulunan kasın uzatılması ile gerginliğin ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır.

Hastalığa yakalanmamak için neler yapılmalıdır?

Topuk dikenine neden olan faktörlerin ortadan kaldırılmaması, hastalığın nüks etmesine neden olabilir. Bu sebeple bu faktörlerin ortadan kaldırılması yada minimuma indirilmesi hastalığın tekrarlama riskini azaltacaktır.

Fazla kilolardan kurtulun. Topuğa binen yükün azaltılması, topuk dikenine yakalanma ihtimalinizi büyük ölçüde azaltacaktır.

Uzun süre ayakta kalmaktan ve yürümekten kaçının. Özellikle ev hanımları ev içerisinde çıplak ayakla dolaşmaktan kaçınmalıdır.

Uzun süre ayakta kalmanız gereken bir işte çalışıyorsanız, ayakkabınızın içine silikon topukluk ya da tabanlık yerleştirin.

Yürüyüş yapıyorsanız, mutlaka yumuşak tabanlı yürüyüş ayakkabıları kullanın ve yürüyüş için uygun zeminleri tercih edin.

Ayakkabı seçerken; ayağınıza uygun, ark desteği olan yumuşak tabanlı olmasına özen gösterin. Yüksek topuklu ayakkabılar bulanmaktan kaçının.

Her sabah yatak içerisinde ayak ve baldır kaslarına yapacağınız germe egzersizleri, hastalığa yakalanma riskinizi azaltır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Topuk Dikeni" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Mehmet ÇAKIR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Mehmet ÇAKIR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet ÇAKIR Fotoğraf
Fzt.Mehmet ÇAKIR
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Mehmet ÇAKIR'ın Makaleleri
► Topuk Dikeni (Plantar Fasitis) Op.Dr.Selim MUĞRABİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Topuk Dikeni' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Karpal Tünel Sendromu Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:59
Top