2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenmede Pancar ve Kırmızı Yağ Biberi
MAKALE #14475 © Yazan Dyt.Şeyma SARAY | Yayın Mart 2015 | 3,108 Okuyucu
Pancar: Saç dökülmesi, sedef, egzama, ürtiker ve karaciğer hastalıkları ile vücutta oluşan kaşıntının önlenmesinde önemli faydaları bulunmaktadır. Yapısında A, B, C, P vitamini bulunmaktadır. Minareller açısından çok zengindir. Fosfor, demir, magnezyum, çinko, kalsiyum açısından oldukça zengindir. Kırmızı renkli tüm sebzeler ve meyveler antioksidan özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Bu besinlerde anti-aging etkisi bulunan ko- enzim Q10 bulunmaktadır. Antioksidan içeriğinin yüksek olması kansere karşı koruyucu etki göstermektedir. Bunun yanında vücuda alınan serbest radikallerin temizlenmesinde de yardımcıdırlar.

Kırmızı pancar cilde yararlı olmasının yanında kalbinde dostudur. Yüksek oranda posa içermesi ile barsak fonksiyonlarını düzenlenmesine yardımcıdır. Yapısında yüksek miktarda demir içermesi kansızlık ve demir eksiklikleri gibi rahatsızlıklarda olumlu etkiler yaratmaktadır. Bitkisel demirin vücudumuzda ki demire dönüşümünü sağlamak için c vitamini ile birlikte tüketmemiz gereklidir. Pancar salatanıza limon, taze biber, taze maydanoz eklerseniz hem posa içeriği hem de C vitamini içeriği yüksek olacaktır ve de pancar da ki demirin bedeninizde dönüşümü daha hızlı ve verimli olacaktır.
Pancar karaciğerin düzenli çalışmasını sağlayarak şeker hastalığı riskini azaltır. Havuç suyu ile eşit oranda karıştırıldığı hem enerji ve vitamin deposu haline gelir hem de kısa zamanda kan hücre üretimini arttırmaya yardımcı olur ve de alyuvar düzeyini arttırır. Kansızlık problemi yaşayan bireylerin halsizlik sorunlarına karşı olumlu etkileri vardır.

DİKKAT!şeker hastalarının havuç ve pancar karışımını tüketmemelerini öneriyorum. Metabolik sendrom savhasında ve şeker hastalığı teşhisi konmuş bireyler bu karışımı tüketmesin. Şeker hastalığı riski taşıyan yani şeker hastası olmayıp ailesinde şeker hastası olan bireyler tüketebilirler.

Pancar yüksek posa içeriği sebebiyle harika bir idrar söktürücüdür. Böbrek kumu döken kişilere Havuç+ pancar suyu karışımını öneriyorum. Pancar kuvvetli bir yiyecektir suyunu sebze suları ya da meyve suları ile seyrelterek içmeniz tavsiyemdir. Hipertansiyon hastaları için tansiyon düzenleyicidir sinirleri yatıştırır. Sebze suları ile karıştırılarak içildiğinde detoks etkisi yapacaktır.

Kırmızı Yağ Biberi: Yapısında antioksidanlar ve likopen in varlığı nedeniyle kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir. Prostat, pankreas, rahim kanserinde özellikle etkilidir. Damar çeperini koruyucu etkisiyle kalp hastalıkları riskini azaltır. Yüksek oranda posa içermesi ile zayıflama programlarının dostudur. Barsak fonksiyonlarını düzenler. Vücut sıcaklığını arttırarak Bazal Metabolizmayı Hızlandırır. A vitamininden zengindir. A vitamini gözler için önemli bir vitamindir ve eksikliğinde gece körlüğüne varabilecek olumsuz etkiler yaratabilir. B vitamininden zengindir. Bu sebeple beyin ve sinir sisteminin aktif çalışmasına yardımcı olacaktır. B vitamini aynı zamanda enerji metabolizması için de oldukça önemlidir. B vitamini bireyde yetersizse kişi de halsizlikler, kronik yorgunluklar ile karşılaşılır. Bu durumda sinir sistemini olumsuz etkiler yaşam standardı olumsuz etkilenir. B vitamini bir tek kırmızı yağ biberinde değil pek çok besinde çeşitli düzeylerde bulunmaktadır. B vitamini yetersizliği olan bireylerin bu sebeple nokta atışı yapıp B vitamininin yoğun olduğu besinleri seçmesi önemlidir.

Kırmızı yağ biberinde yoğun olarak E vitamini de bulunmaktadır. E vitamini kansere karşı koruyucu bir vitamin olmasının yanında yaşlanmaya karşı açtığımız savaşta bizim en iyi süvarilerimizdendir. E vitamini cildin yenilenmesine ve parlaklık kazanmasına, nem dengesini sağlamasında yardımcı olacaktır. Pek çok cilt kremi de sizde dikkat ederseniz E vitamini içermektedir.

Rengi kırmızı olan pek çok sebze ve meyve Co-enzim Q10 içermekte olduğu gibi kırmızı yağ biberde bu önemli bileşeni içeriyor. Co-enzim Q10 E vitamini ile birlikte yaşlanmaya karşı savaşımızda bizim yanımızdadır.

Ama kırmızı yağ biberini hayatımız da sürekli bulunmamız lazım bu yüzden bize likopenden sonra en önemli bol miktar da onun içinde ne var? diyorsanız derim ki C vitamini. C vitamini hastalıklarla bağışıklık sistemimizi korumakta bize çok büyük yardımlar bulunuyor. Bir tek bağışıklık sisteminde mi faydalı C vitamini? Tabi ki hayır! Kemik ve diş gelişimde de önemli bir rolü var. Bu sebeple gelişmekte olan bireylerin en başta bol bol C vitamini almaları gereklidir. Aslında hayatın her döneminde her günün de almalıyız C vitamini. Çünkü eklemlerin güçlenmesine yardımcı olmasının yanında kanser ve kalp hastalıklarına karşı da vücudun kendisini savunmasını sağlıyor
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenmede Pancar ve Kırmızı Yağ Biberi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Şeyma SARAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Şeyma SARAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma SARAY Fotoğraf
Dyt.Şeyma SARAY
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Şeyma SARAY'ın Yazıları
► Sağlıklı Beslenmede Kırmızı Etin Yeri Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Kırmızı Et: İyi mi Kötü mü? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Kırmızı Etin Beslenmedeki Önemi Dyt.Nursel EROĞLU
► Beslenmede Karpuz Dyt.Nildem KIZILASLAN
► Beslenmede Boza Dyt.Şenol YILDIZ
► Beslenmede Kahve Dyt.Buket ADANÇ
► Beslenmede Sıvılar Dyt.Aysun SARIN
► Beslenmede Posanın Önemi Dyt.Gökhan ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Beslenmede Pancar ve Kırmızı Yağ Biberi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Susamış Olabilir Misin? Şubat 2022
► Sporcu Beslenmesi Ocak 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:13
Top