2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karpal Tünel Sendromu
MAKALE #14476 © Yazan Fzt.Mehmet ÇAKIR | Yayın Mart 2015 | 11,959 Okuyucu
Karpal tünel sendromu, el parmaklarının hareket ve duysunu sağlayan median sinirin, bilekte karpal tünel adı verilen geçitte sıkışması sonucu meydana gelen bir sendromdur. İlk belirtileri parmaklarda karıncalanma ve güçsüzlük olup, ilerleyen durumlarda ağrı, uyuşukluk ve tüm elde güzsüzlüğe neden olan kas atrofisidir. Şikayetler hafif şiddetle başlar ve zaman içince artarak dayanılmak hale gelir. Hastalık 40-60 yaş arasında ve daha çok kadınlarda görülmektedir.

Neden Oluşur?

Tekrarlayan bilek hareketleri ve bilekte aşırı gerilme sonucu, karpal tünel içerisinden geçen damar-kas paketinin genişleyerek median siniri sıkıştırması sonucu olur. Gebelerde vücut sıvılarında artış olması nedeniyle karpal tünel sendromu gelişir, bu geçici bir durumdur ve doğumdan birkaç hafta sonra geçer.

Belirtileri Nelerdir?

Özellikle ilk üç parmakta (baş parmak, işaret parmağı, orta parmak ve yüzük parmağının orta parmağa bakan yarısı) karıncalanma, uyuşma yada iğne batması hissi.

Parmaklarla başlayan ve zamanla kola ve omuza kadar vuran ağrı. Ağrı genellikle geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetlidir ve hasta ellerini sallayınca ağrısı azalır.

Parmaklar ve avuç içinde uyuşukluk ve his kaybı olabilir. Bu sebepte kişiler günlük hayatlarında dikkatli olmalıdır, anlamadan elini yakabilir yada yaralayabilirler.

İlerleyen vakalarda, sinir üzerindeki hasar arttıkça parmaklar ve elde güçsüzlük gelişebilir. Kişi elinden eşyaları düşürmeye başlar.

Tanısı Nasıl Koyulur?

El bileğine refleks çekici ile vurulduğunda, parmaklara vuran karıncalanma hissi fizik muayene belirtileri arasındadır ve tinel bulgusu adı verilir. Phallen testi ile de hastanın bilekleri 90 dereceye getirilerek 1-2 dk beklenir, belirtilerin şiddetlenmesi pozitif olarak değerlendirilir. Kesin tanı için EMG yöntemi kullanılabilir.

Kimlerde Görülür?

Elişi ve örgü ören ev hanımlarında, tekrarlayan bilek hareketlerinden dolayı karpal tünel sendromuna yakalanma ihtimali yüksektir.

Uzun süre bilgisayar kullanan ve yazı yazan ofis çalışanlarında,

Playstation ve xbox gibi oyun konsollarını fazla kullanan kişilerde ileriki zamanlarda,

Titreşimli el aletleri kullanan işçilerde,

Kasaplarda ve şoförlerde

Piyano ve kalın telli çalgı çalan müzisyenlerde,

Gebelerde

Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide birinci basamak, bilek hareketlerinin kısıtlanması ve antienflamatuar ilaçlardır. Sıkışan sinirin kılıfındaki hasarın tamiri için B vitamini takviyesi alınmalıdır. Bilek hareketlerini kısıtlamak için, bileği nötral pozisyonda tutan ortezler verilir. Ortez hastanın işini etkilemiyorsa gün içerisinde de kullanılabileceği gibi gece de mutlaka takılmalıdır. Mümkünse hastalığa sebep olan aktivitelere son verilmelidir.

Medikal tedavi ve ortezlemeden fayda görmeyen hastalarda, karpal tünel içerisine steroid enjeksiyonu yapılabilir.

Bütün tedavilere karşı sonuç alınamayan ilerlemiş KTS’li hastalarda cerrahi seçenek düşünülebilir. Cerrahi tedavi kesin sonuç verir, el bileği ile avuç arasından yapılan kesi ile, karpal tüneli oluşturan bağ kesilerek, bası ortadan kaldırılır. Fakat operasyondan sonra ameliyat bölgesindeki ödemden dolayı şikayetlerde hemen iyileşme olmayacağı gibi ağrılarda artış olabilmektedir. Operasyondan birkaç hafta sonra ödemin azalmasıyla birlikte şikayetlerde zamanla geçecektir.

Geç kalınmış cerrahi tedavilerde, sinir üzerinde kalıcı hasarlar olabileceği için, şikayetlerde tam olarak geçmeme gibi problemlerle karşılaşılabilmektedir. Bu sebeple zamanında doğru uygulanan tedavi önem arz etmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karpal Tünel Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Mehmet ÇAKIR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Mehmet ÇAKIR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet ÇAKIR Fotoğraf
Fzt.Mehmet ÇAKIR
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Mehmet ÇAKIR'ın Makaleleri
► Karpal Tünel Sendromu (Kts) Op.Dr.Bülent ÇELİK
► Karpal Tünel Sendromu ve Tedavisi PDF Op.Dr.Hilmi AKŞAMOĞLU
► Gece Uyuşan Eller: Karpal Tünel Sendromu Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Karpal Tünel Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Topuk Dikeni Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:55
Top