2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kireçlenme (Osteoartroz)
MAKALE #14477 © Yazan Fzt.Mehmet ÇAKIR | Yayın Mart 2015 | 4,538 Okuyucu
Kireçlenme (osteoartroz) eklemlerde en sık karşılaşılan kronik bir hastalıktır. Eklemlerdeki tekrarlayan mekanik zorlanma sonucu, kemik uçlarını örten kıkırdak dokunun pürüzsüz yapısının bozulmasıyla meydana gelir. Deforme olan kıkırdak yapı nedeniyle eklemde işlevsel bozukluklar meydana gelir. Kireçlenme en sık, vücut ağırlığının büyük bir kısmını taşıyan diz, kalça, ayak ve bel eklemlerinde görülmektedir.

Neden Olur?

Hastalığın tek bir belirli nedeni yoktur. Kireçlenmeye sebep olan birçok etken mevcuttur, bunların en başında ilerleyen yaş, aşırı kilo, kırıklar ve eklem yaralanmalarıdır.

Belirtileri Nelerdir?

Hareket ile meydana gelen ağrı ilk belirtidir. Eklem hareketleri sonucu krepitasyon sesi meydana gelir. Kireçlenme yavaş ilerleyen bir hastalık olduğundan başlangıçta günlük yaşamı çok etkilemez. Fakat ilerleyen durumlarda eklem kıkırdağındaki aşırı harabiyet sonucu ağrı ile birlikte meydana gelen hareket kısıtlılığı günlük yaşamı olumsuz etkilemeye başlar.

Kimlerde Görülür?

Genel olarak 45 yaş üstü ve fazla kilolu kişilerde görülür. Yaş ile birlikte kalitesi azalan kıkırdak doku ve aşırı kilo ile birlikte kıkırdağa binen fazla yük, kireçlenmenin başlıca nedenidir. Bunun dışında eklemlerde travma sonucu meydana gelen yaralanmalar kireçlenmeyi hızlandırır.

Tedavisi Nedir?

Kireçlenmeyi tam anlamıyla iyileştiren bir tedavi maalesef yoktur. Uygulanan tedavilerin öncelikli amacı, ağrıyı ve hastalığın ilerlemesini azaltmaktır. Bunların başında fazla kilolardan kurtulmak gelir. Kilo verirken yapılan egzersizler mutlaka hastanın yaşına ve kilosuna uygun olmalıdır. Yanlış yapılan egzersiz kireçlenmeyi artırır. Örnek verecek olursak fazla kilosu olan kişiler, egzersiz olsun diye merdiven inip çıkmamalıdır. Çünkü merdiven inme ve çıkma hareketi sırasında dize binen yük 3-5 kat artmaktadır. Doğru egzersizlerle eklem çevresindeki kaslar güçlendirilerek ekleme binen yük azaltılmalıdır.

Ağrılı dönemlerde uygulanacak fizik tedavi veya kaplıca tedavisi ile ağrılardan kurtulmak mümkün olabilir, fakat fizik tedavi veya kaplıca tedavisi kireçlenmeyi tedavi etmez. Fizik tedavide sıcak-soğuk paketler, tens, kısa dalga, magnetoterapi gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Kireçlenmenin erken evresinde, kıkırdak yapısını korumak için besin takviyeleri (Glukozamin Kondroitin) kullanılabilir. Eklemlerde tekrarlayan zorlanmalara maruz kalan sporcularda bu besin takviyelerini kıkırdak sağlığı için kullanabilir.

Eklem içine yapılacak kayganlaştırıcı sıvı enjeksiyonları ile eklemlerdeki sürtünme azaltılarak ağrılardan kurtulmak mümkündür. Yapılan enjeksiyonlarda eklem sıvısı olarak hyaluronik asit veya kişinin kendi kanından elde edilen zenginleştirilmiş trombosit (PRP) içeren plazma kullanılmaktadır.

Hiçbir tedaviden cevap alınamayan, günlük yaşamı olumsuz etkileyen ağrı ve hareket kısıtlılığına sebep olan ilerlemiş durumlarda cerrahi tedaviye başvurulmalıdır. Cerrahi tedavi seçenekleri içerisinden artroskopi ve eklem protezi uygunluk çerçevesinde tercih edilmektedir.

Hastalığa Yakalanmamak İçin Neler Yapmak Gerekir?

Kireçlenme ilerleyen yaşla birlikte hemen hemen herkesin başına gelecek bir hastalıktır. Fakat alınacak bazı önlemlerle hastalığa genç yaşta yakalanmanın önüne geçilebilir. Bunun ilk adım ideal kilonun korunmasıdır. Fazla kilo kalça ve diz eklemlerinde kireçlenmeye neden olmaktadır. Bununla birlikte dizlerin üzerinde oturmak veya çalışmak diz eklemi çevresindeki kıkırdak dokunun zarar görmesine neden olmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kireçlenme (Osteoartroz)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Mehmet ÇAKIR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Mehmet ÇAKIR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet ÇAKIR Fotoğraf
Fzt.Mehmet ÇAKIR
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Mehmet ÇAKIR'ın Makaleleri
► Kireçlenme Fzt.Medet YAKUT
► Osteoartrit (Kireçlenme) Fzt.Sadık YILDIZ
► Osteoartrit (Kireçlenme) Prof.Dr.Turgut GÖKSOY
► Osteoartrit (Kireçlenme) Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
► Boyun Fıtığı ve Boyunda Kireçlenme Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Kireçlenme Hastalığı (Osteoartrit-Artroz) Prof.Op.Dr. Sinan KARAOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kireçlenme (Osteoartroz)' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Karpal Tünel Sendromu Mart 2015
► Topuk Dikeni Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:45
Top