2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Aldatma/Aldatılma
MAKALE #14482 © Yazan Psk.Dnş.İdem TONOZ | Yayın Nisan 2015 | 5,265 Okuyucu
Evlilikte Aldatma/Aldatılma

Evlilik sürecinde meydana gelebilecek temelde 2 travmatik olay söz konusudur. Bunlardan biri ölüm diğeri ise aldatma/aldatılmadır. Aldatılmanın sonuçları ilkinden daha tahrip edicidir. Çünkü bu ölüm gibi doğal bir oluşum değildir. Aldatılmayla ortaya çıkan depresyon ölüm nedeniyle oluşabilen depresyondan daha fazla hasar verir. Burada aldatılan bireyin durumu nasıl algıladığı, anlamlandırdığı büyük rol oynar.

Aldatma/aldatılma 3 kişilik bir oyundur aslında. Bu dönemde aldatılan eşin rolü büyük önem kazanır. Aldatmaya yüklediği anlamlar, olumlu/olumsuz otomatik düşünceler, zihnindeki şemalar, dolayısıyla kişilik yapısı bu süreci yönetme şeklini belirler. Yapılabilecek ilk ve en büyük hata 3. oyuncu ile iletişime geçmek, geçmeye çalışmaktır. Bunu yapmaktan kesinlikle ve öncelikle kaçınmak gerekir.

Aldatma evliliğin gündemine oturduğu anda iletişim kanalları kırılır ve hatta kapanır. İlk şokun etkisiyle atılan adımlar oldukça önemlidir. Eşler birbirlerinin söylediklerini duymaz, işitmezler. Ortaya çıkan ilk tepkiler aldatılan eşte; korku, öfke patlaması, özgüven kaybı, kıskançlık, ağlama nöbetleri ve kuşkuculuk şeklinde iken, aldatan eşte; suçlama, savunma, kaçma-kaçınma ve aldatmanın niteliğine göre pişmanlık şeklinde görülür. Her iki durumda da kişiler kendilerini ve eşlerini, yapılan ve yapılmayanları sorgularlar. Oysa sorunun kaynağı ilişkilerdedir. Çiftlerin süreci doğru yönetmeleri halinde bu sarsıntıdan daha güçlenmiş olarak çıkmaları da mümkündür. Bunun için her iki eş de sorumluluk almalıdır. Dürüstlük ve açıklık olmazsa olmazlarıdır. Çünkü güven ve sadakat duyguları bir kez çatırdamıştır. Onu yeniden inşaa ederken de her iki eşe de görevler düşmektedir.

Bu dönemde eşler karşılarına çıkacak tuzaklara düşmekten kaçınmalıdırlar. Nedir bu tuzaklar? Araya mesafe koymak, aşırı sessiz/öfkeli tepkiler vermek, kuşkucu hareketlerde bulunmak, sorgulamak, yargılamak, alay etmek, çocukları veya yakınları konunun içine dahil etmek gibi….Bu tuzakların biri veya bir kaçının yaşanması eşler için geri dönülmez sonuçlar yaşanmasına neden olacaktır.

Aldatmanın gündemine oturduğu evliliklerin çıkış yollarının en önemlisi profesyonel bir yardım almaktır. Bu yardım fırtınada kalan gemiyi güvenli limana çekmek olarakta tanımlanabilir. İletişim kanallarının zarar gördüğü bu dönemde tarafsız bir uzmanın klavuzluğundaki bu süreç, gelecekte oluşturulabilecek sağlam yapı için bir fırsata dönüşebilir. Ancak terapi sürecinin başarısını eşlerin katılımı, açık oluşu ve kişilik yapıları sağlar. Aksi taktirde terapiden mucize beklemek yanlış olur.

Ayşe Hanım (gerçek isim kullanılmamıştır) evliliklerinin 16. yılında eşi tarafından aldatılmıştır. Bir arkadaşının önerisiyle, aldatıldığını öğrendikten 1,5 ay sonra yardım için başvurmuştur. Onun tarifiyle evliliğinin üzerinden bir hortum geçmiştir.

Aslında doğrudur evinizin üzerinden bir hortum geçmiştir. Sanırsınız ki sizin oralarda hortum olmaz, olsa da size gelmez, gelse de zarar veremez. Oysa ki o hortum geldi mi ne malikane tanır ne de gecekondu. Tutunmasını bilmeyenlerin herbirini al aşağı eder. Eğer toz bulutu dağılmadan elinizi bırakıp adım atmaya çalışırsanız hortumun kendisinin yarattığından daha büyük zararlara uğrayabilirsiniz. Bu nedenledir ki toz bulutu yere inmeden adım atmayın, kararlar alıp uygulamaya çalışmayın. Yardım için size uzanacak mutlaka bir uzman eli vardır. Onu aramaktan çekinmeyin.

İdem Kucur Tonoz
Psik. Danışman&Aile ve Çift Terapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Aldatma/Aldatılma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İdem TONOZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İdem TONOZ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İdem TONOZ Fotoğraf
Psk.Dnş.İdem TONOZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İdem TONOZ'un Yazıları
► Evlilikte Aldatma ve Aldatılma Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Aldatma ve Aldatılma Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Aldatma ve Aldatılma Psikolojisi Psk.Beniz YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Aldatma/Aldatılma' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk İstismarı Nisan 2015
► Renkler ve Şirketler Nisan 2015
► Test Teknikleri Nisan 2015
◊ Fotokopi Günler! Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:52
Top