2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Önemli Besinler: Kefir, Lor Peyniri, Kinoa, Somon,deniz Börülcesi,karabuğday,istiridye Mantarı
MAKALE #14489 © Yazan Dyt.Şeyma SARAY | Yayın Nisan 2015 | 6,027 Okuyucu
Kefir: Sindirime yardımcı olan bakteri bol bol içeren kalsiyum açısından zengin bir besindir. Sindirim, hazımsızlık, problemi çekenler için önemli bir gıdadır. Peki kefirin sütten farkı nedir? Hem daha fazla probiyotik bakteri içeriyor hem de sonradan laktoza yani süt şekerine karşı hassasiyeti gelişen bireylerin rahatlıkla kullanabileceği bir besindir çünkü kefir sütün kefir mayasıyla mayalanması sonucu elde edilir ve bu mayalanma esnasında laktoz fermente olur.
Kefir bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücudun antioksidan içeriğini arttırır ve bedenin toksik maddelerinden temizlenmesinde yardımcı olur. Bu özellikleri ile vücuda zarar veren her bir unsurun atılmasına yardımcı olacaktır. Kefirde B2, B1, biyotin ve K vitamini bulunmaktadır. Kalsiyum ve magnezyum minerallerinin yüksek olması kemik gelişimi ve korunmasında yardımcıdır.
DİKKAT!!!
Hassas bünyelerde barsakların fazla çalışmasına sebebiyet verebilir. Yoğun kıvamlı ve kalorisi yüksektir. Bu sebeple kefirin bu güzel niteliklerinden yararlanırken zayıflama programlarında tüketeceğimiz miktarına dikkat edelim. Bir su bardağı kefir ortalama 150 kkal. Dir. Yoğun kıvamının sebze ya da meyve suları ile seyreltebilirsiniz. Sebze suları ile seyreltirseniz kalorisini düşürmek açısından daha etkili bir yönteme başvurmuş olacaksınız. Hem bu şekilde yapılan karışımda posa oranı ve mineral, vitamin de içeriği daha fazla zenginleşiyor Kan sulandıran ilaç alan, böbrek hastası olan bireylerin hekim ve beslenme uzmanına sormadan; bilinçsizce tüketmelerini kesinlikle önermiyorum.
Kefir ve yoğurt arasında ne fark var? İkisi de mayalanmış sütle hazırlanıyor. Farkı yoğurtta probiyotik bakterilerin üretimine yardımcı olurken; kefir probiyotik bakterileri içeriyor. Kefir bu özelliği sindirim problemi yaşayan bireyleri hayatını olumlu etkiliyor.
Lor peyniri: kilo verme diyetlerinin baş tacıdır. 1 yemek kaşığı lor peyniri ortalama 8,5 kkal.dir. Tok tutar. Protein oranı oldukça yüksek olmasının yanında kalsiyum içeriği en yüksek peynir çeşitleri arasında kaşar loruna kraliyet tacını takmak gerekir. Eğer güne doyurucu bir kahvaltı ile başlamak istiyorsanız böbrekleriniz herhangi bir rahatsızlık hasar yoksa tercihinizi kaşar lorundan yana kullanırsanız mantıklı bir seçmiş olursunuz. Hem kalorisi çok daha tasarruflu hem daha fazla besleyici. İçerdiği besin maddeleri ile bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve sinir sisteminin doğru çalışmasına yardımcı oluyor. ‘’Ne var ki bu lor peynirinde ya hu? Bu kadar maharetliyse bir anlat bana’’ dedin sanırım. A vitamini ile başlayalım yanına da unutmadan B2, B12, omega 3, omega 6 yağ asitlerini sayalım. Yoğun dikkat dağınıklığı, konsantrasyon problemleri, kronik yorgunluk, anlık unutkanlıkların mı var? O zaman seçeceğin peynir lor peyniri olsun.
Kinoa: Kinoa hayatımıza çok olmadı gireli ama çok orijinal bir besinmiş. Bende de merak uyandırdı. Bende peşine düştüm. Henüz akşam sofralarımızda yer almamış olsa da güzel besin öğesi örüntüsü bizi oldukça cezbetti ve biz menülerimiz de kullandık. ‘’Neymiş bu kinoa yaa?? ‘’Deyip geçme… Neden mi? Başlıyorum…
Bir kere Kinoa tohumları protein içeriği bakımında oldukça kaliteli ve protein oranı yüksek. Protein içeri oldukça kaliteli derken yapısında elzem aminoasitleri içermesinden bahsediyorum. Bu özelliği ile vejeteryan beslenmesinde muhakkak bulunmalıdır. Bunun yanında gluten içermiyor. Eee içermesin ne olacak mı dedin? Ne dedin seeen…. :D :D :D ??? Gluten içermemesi özelliği ile bu besin maddesini glutene hassasiyeti olan glutene intöleransı olan bireylerde kullanabilir. Mesela çölyak hastaları bu besini tüketmesinde herhangi bir sorun olamayacaktır. Ayrıca yüksek oranda kalsiyum içeriyor bu çok önemli bir ayrıntı. Hassas kemik yapısına sahip bireylerin tercih listesinde yer almalıdır. Lif oranının da yüksek olması başka bir olumlu niteliğidir. Bu özelliği ile sindirim sistemi rahatsızlıklarına, kan şekeri dalgalanmalarına karşı korumada yardımcıdır. Amaaa şimdi ben öyle faydalı böyle faydalı aman kaçırmayın yiyin diyorum daa kalorisi birazcık yüksek dikkatli tüketin. Şöyle açıklayım 100 gr. Mı 372 kkal. Oturup 100 gr yemezsiniz tahminimce ama menünüzün besin öğesi içeriğini zenginleştirmek için ekleyin sofranıza bu da bende size tavsiyedir. Kimler Kinoa tüketirse iyi daha iyi olur? Diyecek soracak olursanız ; Kronik böbrek hastalığı olmayan ve fiziksel aktiviteleriniz aktif yapan bireyler tüketebilir fakat K vitamini içeriyor bu konuda da kan sulandıran ilaç alması gereken bireylerin Kinoa yı tüketmemesini tavsiye ederim.
Yüksek posa içermesi tokluk süresini arttıracaktır. Demir oranı yüksek olduğu için demir eksikliği anemisi olan bireyler tükettiklerinde olumlu etkilerini görecektir. Demir minerali hücrelere oksijen taşınmasına yardımcı olur. Hücreler ne kadar oksijenle beslenirse o kadar iyi çalışır. Demir minerali ferritin depolarımızla doğrudan alakalıdır. Ferritin depolarınızda dengesizlikler varsa bu durum sinir sisteminizi olumsuz etkiler. Anlık unutkanlıklar, depresyona girme eğiliminiz, olaylara karşı verdiğiniz tepkiler hayat standartlarınızı düşürebilecek kadar etkilenir. Güne halsiz ve isteksiz başlarsınız ki bu şekilde güne başlamak sizi mutsuz eder. Mutsuzluk sebebi olmayacak olaylar sizi daha fazla etkiler ama farkında olmadan beslenmenizin yanlış olması aslında sizi mutsuz ediyor. Yani yanlış beslenme sinir sisteminizi etkiliyor bu da hayatınızı ve çevrenizi etkiliyor. Lütfen kendinizi sevin ve kendinize iyi bakın siz önce kendiniz için önemlisiniz bu nedenle değerinizi bilin.
Somon: Çok popüler bu arkadaş besinler arasında. Ama popüler olmayı da hak etmiyor değil. Bir kere omega-3 ten çok zengin. Biliyorum somon yağlı balık diyorsundaa omega-3 ten zengin olması ile kalp dostu. Bu omega-3 denilen yağ asidi LDL denen damar çeperine zarar veren yer yer damar çeperinde plakalara sebep olabilecek olan kötü kolesterolün çözülmesine şöööööööööyle bi sökülmesine yardımcı oluyor. HDL adı verilen iyi kolesterol lakaplı arkadaşın artmasına yardımcı oluyor. Ehh işte kalbe böyle yardımcı oluyor aşk acısı çekenler hem beyin hem kalp sağlığı için özellikle alsın bence. :D Aşk acısı da kalbe zarar verecek düzeyde olabilir o zaman öyle üzüntüden verme kendini kötü, kalitesiz besin maddelerine. İyi beslenmek beynini daha doğru kullanmanı sağlayacak hem kafan hem kalbin sağlam kalacak.
Herşey bir yana kansere karşıda koruyor somon balığı. Kan pıhtısının akciğer damarlarını tıkamasını da önlüyor. Yemek borusu ve mide mukozasını koruyor.
Omega-3 var diyorum, B12 den zengin diyorum yani diyorum ki beyin için cidden çok önemli ve sinir sisteminin ayakta kalması için özellikle gerekli. Gerçekten haftada 3 kez balık yiyin sofranızda olsun. Bazal metabolizmayı hızlandırıyor. Yapısında D vitamini de bulunuyor. Diyeceksin D vitamini güneş ışı ile bedenimiz temasa geçince vücutta oluşuyor haklısın ama bil ki D vitamini bazı besinlerde bir miktar bulunmakta; bunlardan biri de Somon Balığı.
Deniz börülcesi: Ege Bölgesinin çok kullandığı bir salata çeşitidir ve bence gerçekten de çok lezzetli. Sayın Deniz Börülcesini tükettiğiniz de oluşabilecek faydalardan bahsedeyim arzu ederseniz? Ödemlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve su oranı yüksektir, iyi bir idrar söktürücüdür, barsakları güzel çalıştırır. C vitamininden zengin, antioksidan içeriği yüksektir. Bu özellikleri ile iltihabi rahatsızlıklardan korunmada da acayip yardımcıdır. Sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kükürt, kalsiyum, demir ve çinko içermektedir. Yoğun mineral içeriği sebebiyle yüksek tansiyon hastalarına önermediğimi belirtmek isterim.
Karabuğday: Türkçesi karabuğday ama asıl adı GREÇKA. Buğdaygillerden değil kuzukulağıgillerden. Çok karışık anlattım bu kısmı kabul ediyorum. Ben yararlarından bahsedeyim en iyisi. Bir kere yapısında gluten maddesi bulunmuyor. Bu da ne demek oluyor çölyak hastaları tüketebilir. Aynı zaman da çölyak hastası olmayıp gluten proteinini tüketip kilo alma yatkınlığı gluten içerikli besinlerden kaynaklanan bireylerde rahatlıkla kullanabilir. Bunun yanında protein örüntüsü açısından zengin ve de seçkin gıdalar arasında yer alması yapısını inceleyince şaşırtmadı beni. Karabuğday tanelerinin her birinde ortalama %13-15 oranında protein bulunmaktadır. Vücut için gerekli elzem aminoasitleri içeriyor. C vitamini bir besin ile tüketildiğinde emilimi daha hızlı ve aktif olacaktır. Özellikle lizin yüksek oranda bulunmaktadır. Vücudun uygun kolajen oluşumu için lizine ihtiyacı vardır. Kolajen kemiklerimizi, kıkırdağı, tendonları ve bağ dokularımızın oluşumda kullanılan bir proteindir. Bu aminoasit kalsiyum emilimi içinde gereklidir. Bu sebeple iskelet ve cildimiz için de oldukça önemlidir. Osteoporoz tedavisinde de lizin önemli bir ayrıntıdır. Bunun yanında lizin antikor üretmine yardımcı olarak bağışıklık sistemimizin güçlenmesine de olumlu etkiler sağlar. Ayrıca karabuğdayın yapısındaki maddelerde lizinin emilmine yardımcı olmaktadır.
Vücudumuz karabuğdaydan aldığı proteinin %74’ünü kullanır. Şimdi ben bunu neden söylemiş olabilirim? Şunun için bu önemli bir değerdir. Çünkü insan vücudu anne sütünün %100’ünü, yumurta proteinini %94, inek sütü proteinini %82, kazeini %76’sını kullanıyor. Saydığım protein emilimlerine göre besin maddeleri arasında güzel bir yeri var neden mi? Bitkisel protein çünkü. Bitkisel proteinlerin emilimleri hayvansal proteinlere göre insan vücudunda daha yavaştır ve azdır. Bu nedenle karabuğday vejeteryan bireylerin sofralarının, menülerinin baştacı olmaya hazır. Posa oranı da çok yüksek bu da kan şekerinin daha kontrollü olmasını sağlıyor. Posa oranının yüksek olması tokluk süresini de arttırıyor sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlıyor. Müthiş bir magnezyum kaynağı oluşu şeker hastalığı riskini düşürmenin yanında menopoz döneminde karşılaşılan sıcak basmaları şikayetlerinin de azalmasına yardımcıdır. Sinüzit ve migren hastalarında magnezyum emilim yetersizliğinin de etkileri baş ağrılarının sebeplerinden biridir. Bu hastalarda karabuğdayı magnezyum içeriği açısından tercih etmelidir.
Karabuğday yapısında kompleks karbonhidrat içeriyor. B1, B2, K, Magnezyum, fosfat, mangan, fosfor, kalsiyum, demir, çinko içeriyor. Dile getirdiğim bu besin öğelerinin sinir sistemi üzerinde ve kas gelişimine olumlu katkıları vardır. Fakat kronik böbrek yetmezliği hastaları bu besini tüketirken beslenme uzmanına ve hekimine danışmalıdır. Çünkü böbrek rahatsızlıklarında beslenme programlarında yüksek mineral ve protein vermek vücuda ve böbreğe yük yapıp zarar verecektir. Bu nedenle karabuğday çok kuvvetli bir besin olsa da bu hastalarda olumlu etkiler yaratmayacaktır.
İstiridye mantarı: çok havalı bir ismi var bu mantar çeşidinin. İçeriğine bakınca bu arkadaşın özgüveni de çok sağlam olması lazım dedim :D şöyle ki gövdesinin sadece %10 kadarı kuru kütledir. Kütlenin geri kalanında yoğun olarak su bulunmaktadır. Hücre yapısına bakınca hücre zarlarının kitin benzeri bir hidrokarbondan oluştuğu görülmektedir. Bu ne işe yarıyor? Bu madde vücuttan hemen hemen sindirilmeden atılıyor.Bu gün bu lifli maddenin sindirim kanallarında ne gibi yararlı fonksiyonları olduğu tam olarak bilinmese de büyük bir olasılıkla bitkisel besinlerdeki selüloz lifleriyle aynı işlevi gördüğü düşünülmektedir. Toksik etki yaratma ihtimaline karşı mantarın her çeşidinin pişirilerek tüketilmesini öneriyorum. İstiridye mantarı ne yapıyor? Yüksek posa içeriği ve yapısında lavostatin maddesini ile sindirim sistemini düzene sokuyor bunun yanında kötü kolesterolün düşmesine yardımcı oluyor. Hatta kolesterol ilaçlarının pek çoğunda lavostatin maddesi bulunmaktadır. Anti bakteriyel ve antioksidan özellikleri var. Vücutta doğal antibiyotik etkisi gösteriyor. Bu antibiyotik etkisini benzaldehid maddesi sağlamaktadır. İstiridyemantarı türlerinden biri olan kral trompet mantarı, “ergothioneine” maddesinin harika bir kaynağıdır. Bu madde antioksidan aktivite gösteren doğal olarak bulunan bir aminoasittir. Antioksidan olan ergothioneine maddesinin, kanser ve artrit dahil olmak üzere kronik rahatsızlıklar ile geniş bağlantısı olan serbest radikallerin verdiği zararı durdurduğu yapılan araştırmalarda saptanmıştır. Yani istiridye mantarı antioksidan özellikleri ile serbest radikallerin saldırısından sağlıklı hücreleri korumaktadır ve böylece çeşitli hastalıklardan vücudu korur hatta yaşlanma sürecini geciktiriyor. Bahsettiğim bu özellikleri ile İstiridye Mantarı bağışıklık sisteminin de korunmasına yardımcı oluyor. Mide asidinin dengeli bir şekilde salgılanmasına yardım ederek midenin kazınma duygusu vardır ya; o duygunun azalmasına yardımcı oluyor. Bu durumda da bedenin asit dengesinin de dengelenmesine yardımcı oluyor ve hücrelerin daha normal çalışmasına yardımcı oluyor. Hayat standartlarının daha güzel olmasını sağlayacak yol açıyor bize. Bol bol B vitamini içeriyor. B3 vitamini yani niasin diğer bitkisel besinlerin içeriğinde bulunma miktarına göre daha fazla. Kırmızı et ve tavuk etiyle kapışacak kadar miktarda demir içeriyor. Bu da anemi hastaları için önemli bir ayrıntı. Fakat anemi hastalarına tavsiye bitkisel demiri bedenlerinin daha iyi kullanmaları için C vitamini ile tüketsinler bu besini ve demir içerikli tüm bitkisel besinleri.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Önemli Besinler: Kefir, Lor Peyniri, Kinoa, Somon,deniz Börülcesi,karabuğday,istiridye Mantarı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Şeyma SARAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Şeyma SARAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyma SARAY Fotoğraf
Dyt.Şeyma SARAY
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Şeyma SARAY'ın Yazıları
► Karabuğday Dyt.Serpil TARMAN
► Karabuğday: Şifa Deposu Doğal Mucize Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL
► Kefir Mucizesi Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Kinoa Dyt.Serpil TARMAN
► Sağlık Deposu Kefir Dyt.Batuhan ÇİTEMEL
► Mucize İçecek Kefir Dyt.Dilan DALGIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Önemli Besinler: Kefir, Lor Peyniri, Kinoa, Somon,deniz Börülcesi,karabuğday,istiridye Mantarı' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Susamış Olabilir Misin? Şubat 2022
► Sporcu Beslenmesi Ocak 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:02
Top