2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Kaygısı
MAKALE #14507 © Yazan Uzm.Psk.Mustafa EKİZLER | Yayın Nisan 2015 | 3,148 Okuyucu
Sınav Kaygısı Nedir?
Eğitim ve öğretimin olduğu her yerde öğrenme düzeyinin ölçülmesi bir gerekliliktir. Ders başarısının ölçülme yolu ise yazılı ve sözlü sınavlardır. Kısacası sınavlar eğitim ve öğretim hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır. Fakat bu yöntem bazen öğrenciler için bir takım sorunlara neden olmaktadır. Örneğin; sınav öncesi, sınav anı ve sonrasında öğrencilerin psikosomatik ya da bilişsel şikayetlerinin baş göstermesi gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Ülkemizdeki eğitim sisteminde de sınavların son derece önemli bir değerlendirme aracı olduğunu düşündüğümüzde birçok öğrencinin sınavlarla ilgili belirli fizyolojik veya bilişsel sorunlar yaşaması kaçınılmazdır ( Totan ve Yavuz, 2009). Sınav kaygısı, sınav veya herhangi bir değerlendirme sırasında öğrencinin yaşadığı hoşlanılmayan duygular ve heyecana bağlı ortaya çıkan durumlar olarak tanımlanabilir. (Öner, 1990; Zeidner, 2007). Çocuklarda ve ergenlerde en çok karşımıza çıkan kaygı türü sınav kaygısıdır (Yavuz ve Akagündüz, 2004).

Sınav Kaygısının Nedenleri

Sınav kaygısı, çocukluk döneminde oluşan ve ileriki yaşlarda giderek etkisini gösteren bir duygudur. Sınav kaygısının küçük yaşlarda gelişmesinin sebepleri ise;

- Evdeki sıkı disiplin,
- Ebeveynleri tarafından sevilmeme korkusu,
- Kısıtlayıcı ebeveyn tutumları,
- Okuldaki aşırı otoriter eğitim-öğretim anlayışı,
- Olumsuz, soğuk ve kırıcı öğretmen eleştirileri,
- Cezalar, kıt not verme ve zorlu sınıf geçme koşulları,
- Yetişkinlerin olumsuz değerlendirmeleri gibi benliğe yönelik tehdit duygusu,
- Sınavın anlamına ve amacına uygun olmayan olumsuz düşünceler,
- Öğrencinin sınava yeteri kadar hazırlanamamış olması,
- Sürekli olarak arkadaşları ile ders başarısının karşılaştırılması,
- Ebeveynler ve/veya öğretmenler tarafından ders başarının küçümsenmesi, başarısızlığın ise büyütülmesi olarak gösterilebilir.

Görüldüğü üzere sınav kaygısı sadece öğrenciye bağlı olmayıp aile ve sosyal çevre gibi bir takım nedenlerden kaynaklanmaktadır.

Sınav Kaygısını Belirtileri

- Okul başarısıyla uygun olmayan başarısızlık korkuları gözlemlenebilir,
- Kendisini ve akademik başarısını sürekli eleştirir ve kendisine olan güveni azalır,
- Sınav zamanı gelmeden çok önce kendisi ile ilgili kaygıları ve sınavla ilgili olumsuz düşünceleri başlar. Bunun sonucu olarak huzursuzluk baş gösterir,
- Soruları defalarca okuduğunu fakat anlayamadığı, çözümünün aklına gelmediği gibi söylemleri olur fakat sınavdan hemen sonra doğru cevapları anımsayabilir,
- Fiziksel semptomlar gözlenebilir ( çarpıntı, terleme, karın ağrısı vs.),
- Sınav esnasında okuduğunu anlamakta, önemli noktaları hatırlamakta zorlanır,

Sınav kaygısı genellikle olumsuz deneyimler ve çevrenin olumsuz eleştirileri sonucu oluşmaya başlar ve bir ritüele dönüşür. Bu aşamadan sonra sınav kaygısı öğrencinin bütün bireysel yöntemlerine rağmen giderek yükselir ve ders başarısı da buna bağlı olarak düşmeye başlar. Bütün bu kısır döngü öğrencinin sınavla ilgili olumsuz düşünce ve inançlarının kalıplaşmasına sebep olur.

Bu noktada yapılan bireysel denemeler ve ailesel desteğin işe yaramadığı görüldüğünde uzman desteğine başvurmakta fayda vardır.

Öneriler

- Gevşeme egzersizleri,
- Ders çalışmalarını son güne bırakmamak,
- Hatırlamanın gerçekleşmesi için kişiye uygun ders çalışma tekniklerini geliştirmek (sembolleştirme vs.),
- Zamanı etkili kullanma becerilerinin öğrenilmesi ve uygulanması,
- Düzenli ders çalışma alışkanlığı edinmek,
- Sınav kaygısının altında yatan asıl sebepleri fark etmek ve gerekli önlemleri almak.

Bu zorlu sınav sisteminde ve güncel eğitim sisteminde karşılaşılan zorluklarda öğrencilere faydalı olacaktır.

Uzman Psikolog
Mustafa EKİZLER

Kaynakça

1) Yavuz, Ç. & Akagündüz, N. (2004). Çocuk olmak. İstanbul: Ümraniye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Yayınları.
2) Öner, N. (1990). Sınav kaygısı envanteri el kitabı. İstanbul: YÖRET.
3) Totan, T., & Yavuz, Y. (2009). Westside Sınav Kaygısı Ölçeğinin Türkçe Formunun Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17, 95-109.
[/font]
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınav Kaygısı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mustafa EKİZLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mustafa EKİZLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mustafa EKİZLER'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sınav Kaygısı' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:45
Top