2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Artık Değişim Zamanı - Diyet
MAKALE #14526 © Yazan Dyt.Laleş GÜZEL | Yayın Nisan 2015 | 3,068 Okuyucu
Size öncelikle Horasanlı Razi’nin: “Hastanı önce diyetle, sonra tek ilaçla, mecbur kalırsan iki veya daha fazla ilaçla tedavi et; diyetle iyi olacak hastaya ilaç verme.” sözüyle merhaba demek istiyorum. Peki nedir diyet? Diyet; kişinin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite ve fizyolojik durumuna, beslenme alışkanlıklarına uygun olarak yeterli ve dengeli beslenme sağlamaktır. Yani kişiye özgü beslenme şeklidir yani herkes için farklıdır, yani biz diyetisyenlerin görevi insanların ihtiyaçlarına ve problemlerine uygun kişiye özel olarak beslenme programı hazırlamaktır. Yani toplumun bildiği aç kalarak zayıflama demek değildir diyet...

Beslenme, büyüme, gelişme, insan sağlığının korunması ve iyileştirilmesi üzerinde etkili olduğu kanıtlanmış olan çok önemli bir faktördür. Beslenme anne karnında başlar, doğumdan sonra anne sütü, 6. aydan sonra anne sütünün yanında ek gıda ile devam eder ve ömür boyu sürer. Yani ölene kadar besleniriz. Beslenmeme gibi bir şansımız, böyle bir lüksümüz yoktur. Çünkü vücudumuzun ihtiyacı olan bütün enerji besinler sayesinde sağlanır. Yani yaşama devam etmek için besinlere ihtiyacımız var, istesek de istemesek de... Yetersiz beslenirsek ağırlık kaybı, demir eksikliği anemisi, kas dokusunda azalma gibi sorunlarla karşılaşırız; vücudumuzun ihtiyacı olandan fazlasını alma durumunda ise obezite ve onun getirdiği diyabet(şeker hastalığı), felç, solunum zorluğu gibi problemlerle uğraşmak zorunda kalabiliriz. O yüzden her zaman dediğimiz gibi yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmemiz gerekir. Ancak maalesef toplum olarak bu konuda çok fazla eksiğimiz var ve bu yüzden beslenmeden kaynaklı çok fazla hastalıkla boğuşuyoruz, halbuki yapmamız gerekenler çok basit; hastalıkların oluşmasına fırsat vermemek, onlar için uygun zemin hazırlamamak… Her besin grubundan ihtiyacımız olduğu kadar tüketmemiz, tabi bunun için bir diyetisyen yardımı şart, bize zararlı olduğunu bildiklerimizden uzak durmamız ve toplum olarak hayatımızda bazı değişiklikler yapmamız gerekir. Değişiklik yapmaya çalışırken de tabiki de zorlanacağız, hemen adapte olamayacağız. Çünkü yıllarca devam eden bir beslenme ve hayat alışkanlığımız var, bunların hepsini bir kerede değiştirmemiz imkansızdır. Yavaş yavaş yapmaya çalışacağız ama öncelikle bu değişimi istememiz lazım, yani bir problemin olduğunu kabul etmemiz ve bunu kafamızda bitirmemiz lazım. İnsanın isteyip de yapamayacağı şey yoktur, yeterki isteyelim. Her zaman dediğim gibi bu vücut bize ait ve onu istediğimiz gibi yönlendirebiliriz, "benim vücudum onu istediğim şekilde yönlendirebilirim, benim istemem yeterli" diyebilmek. Sadece bugünü değil yarınımızı da düşünmemiz lazım, insanların genelinde can boğazdan gelir düşüncesi vardır ya da derler ki yaşlanınca zaten bir şey yiyemeyeceğiz, gençken istediğimiz herşeyi abarta abarta yiyelim. Bunu tersten düşünecek olursak gençken yediklerimize dikkat edersek, vücudumuza iyi bir şekilde bakarsak neden yaşlanınca hastalıklarla uğraşmak zorunda kalalım ki? neden hayatımızda kısıtlamalar yapmak zorunda kalalım ki? Özellikle doğuda insanların sağlık ve beslenmeleri umurlarında bile değildir ve insanlar 45-50 lerinde çeşitli hastalıklarla boğuşmak zorunda kalırlar, ancak biraz daha yukarılara gidecek olursak , Karadeniz Bölgesi'ne mesela; insanlar yediklerine biraz daha dikkat ederler ve ilerleyen yaşlarına rağmen çok daha genç ve dinçtirler...

Öncelikle hareketsizlikten uzak durmamız, 30 dk’ dan fazla hareketsiz kalmamamız, yürüyüş yapmamız, sağlıksız yemek pişirme yöntemlerini terk etmemiz şart… Bunları uygulamaya başlayın ve çevrenizdekileri de değişim konusunda teşvik edin, çocuklarınızı bu kültürle büyütün, toplum olarak beslenme konusunda değişime ihtiyacımız var. Bence hayatımızda küçük çaplı değişiklikler yapmak hastalıklarla uğraşmaktan çok daha kolay olur. Sizce de öyle değil mi?
Toplum olarak sağlıksız beslenen, sağlıksız hayatlar sürdüren anne ve babalar olarak sağlıksız bir şekilde beslenen çocuklar yetiştiririz ve sağlıksız beslenen torunlar ortaya çıkar. Bunun önüne nasıl geçeceğiz? Herkes çocuğunun hamburger, kola, cips tarzında beslendiğinden şikayetçi. Herkes bu durumdan rahatsız. Peki bu çocuklara kim öğretti bu yiyecekleri? Tabiî kide ebeveynler ve toplum. Dışarıda gördüğüm çocukların çoğu kilolu. Anne babaya tombul çocuk şirin gelir, “Bu çocuk biraz kilolu değil mi?” şeklindeki eleştirileri kabullenmezler. Ergin yaşta kilo alan bireylerde yağ hücrelerinin hacmi artar ancak çocukluk çağında kilo alanların yağ hücreleri sayısı artar. Yani çocuklukta kilo almak ileriki yaşlarda kilo almaktan daha tehlikeli bir durumdur. Bu şirin görünen tombul çocuklar birer obez adayı bireyler olarak hayatlarını sürdürürler. Ne olacak ki diye soracak olursanız eğer, ben de size kilonun bütün hastalıklara davetiye çıkardığını söyleyebilirim. Şeker hastalığından tutun da bir çok kanser türüne kadar… Kim çoğunun ileriki yaşlarda böyle hastalıklarla mücadele etmesini ister ki? Ama siz bu durumu görmezden gelir, “Çocuk istiyor, ne yapalım?” demeye devam ederseniz, olacaklar bunlar… Kimi ailede de bizim zamanımızda yoktu, biz bir şey yiyemedik bari onlar bol bol yesin mantığı var. Bu da çok yanlış bir yaklaşım biçimi. Çocuğunuzu mutlu etmeye çalışırken aslında çocuğun yaşam kalitesiyle oynuyorsunuz. Ona sunduğunuz güzellikler aslında sizin güzellik diye düşündüğünüz tüketim adına ortaya çıkmış yanlış beslenme biçimleridir ve bu yiyeceklerin çoğu monosodyum glutamat adında çin tuzu denilen, bağımlılığa sebep olan gıda katkı maddesini içeriyor.
Çocuk bu siz vermeseniz bile arkadaşlarından görür ister. Ayda yılda bir yesin hamburgeri. Ancak onlara öyle bir bilinç kazandırılmalı ki onun sağlıksız olduğunu bilsin, arkadaşlarına da bunu anlatsın, siz ona her gün vermeyi teklif etseniz bile size yok diyebilsin…
Bir diğer açıdan da bakacak olursak bu çocuklar hayatlarının daha başında yanlış beslenme alışkanlıkları kazanırlar ve bu hayatları boyunca devam eder, sonra bildiklerini çocuklarına öğretirler, onlar da yanlış beslenme alışkanlıklarına sahip olurlar ve bu durum böyle devam eder. Çocuğunuzu bu yanlış beslenme alışkanlığından tek başınıza kurtarmanız sizin için biraz zor olur; çünkü çocuk sizi dinlemez. Bunun için bu konuda eğitim almış olan diyetisyenlerden yardım istemelisiniz, profesyonel bir yardım çocuklarınızın beslenme alışkanlığını değiştirebilir. Unutmayın çocuklukta beslenme alışkanlığını değiştirmek ileriki yaşlarda değiştirmeye oranla daha kolay olacaktır ve unutmayın ki çocuklar hiç bir şey bilmeden dünyaya gelirler ve onların içini dolduran, onlara alışkanlıklar kazandıran ebeveynler ve çevredir...
•Çocuğunuzun besin ihtiyacını bilin ve ona göre tabağına yemeğini önce az koyun, kendi istediğinde tekrar koyun.
•Bir öğün yemeğinde süt-yoğurt, sebze-meyve, mercimek-et ve ekmek grubundan bulunmasına dikkat edin.
•Besinlerin vücuda yararını anlatın.
•Kendinizde yemek seçmemeye özen gösterin.
•Sofrada tartışma yapmayın.
•Çocuğunuzu bağırsak kurtlarından ve diğer hastalıklardan korumak için sağlık ve temizlik konusunu öğretin. Bunun en iyi yolu yemekten önce herkesin elini sabunlu su ile yıkamasıdır.
•Çocuğunuzun sebze ve meyveyi yıkadıktan sonra yemesinin önemini anlatın.
•Çocuğun mutfakta sebze ve meyveyi yıkama, sofra kurma gibi basit işlere yardım etmesini isteyin.
Çocuk görerek, yaparak öğrenir...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Artık Değişim Zamanı - Diyet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Laleş GÜZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Laleş GÜZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Laleş GÜZEL'in Makaleleri
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yaz Diyetinin Tam Zamanı ! Dyt.Mesude EVİRGEN
► Sınav Zamanı Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
► Bedeniniz İçin Yenilenme Zamanı! Dyt.Ayşegül ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Artık Değişim Zamanı - Diyet' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:05
Top