2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Folik Asit Kullanmanın Önemi
MAKALE #14532 © Yazan Op.Dr.Şenay AYCAN | Yayın Nisan 2015 | 4,845 Okuyucu
GEBELİKTE FOLİK ASİT KULLANMANIN ÖNEMİ
Folik asit bir B grubu vitamindir.( Vitamin B 9 ). Özellikle hücrelerin DNA yapımında rol oynayarak hücre büyümesini ve gelişimini hızlandırarak doku oluşmasında önemli bir görev üstlenir. Vücutta potein sentezi, hücre çoğalması ve kemik iliğinin görevini yapabilmesi için folik asit gerekmektedir.
-Gebelik sırasında yeni hücre çoğalmaları gerektiği için folik asit ihtiyacı artmıştır.
-Kötü beslenme, Alkol bağımlılığı,kanser gibi durumlarda vücutta folik asit ihtiyacı artar.
-Folik asit eksikliğinde ayrıca kansızlık ve megaloblastik anemi gelişmektedir.
-Yapılan çalışmalarda gebelik öncesinde 3 ay boyunca ve özellikle gebeliğin ilk 12 haftasında Folik asit kullanmanın fetusta görülebilecek sinir sistemi anomalilerini önemli oranda azalttığı tespit edilmiştir. Özellikle Spina Bifida denilen omurgada açıklık oluşmasını ve Anensefali denilen kafa kemiklerinin gelişmemesi durumunu önlemede % 60-70 oranında başarılı sonuçlar vardır.
-Folik asit eksikliğinin yine gebelik sırasında plasenta anomalilerine, erken doğuma ve kalp anomalilerine de neden olduğu yönünde çalışmalar vardır.
FOLİK ASİT EN ÇOK HANGİ YİYECEKLERDE VARDIR?
-Koyu yeşil yapraklı sebzeler;
Ispanak,Marul,Kuşkonmaz,Brokoli,Lahana,Brüksel lahanası Bamya,Pancar,Karnabahar,Avokado,Domates suyu, Mesela ;2 kase ıspanak yaklaşık olarak 218 mcg folik asit içerir.Ve folik asit ihtiyacının büyük kısmını karşılar.1 kase brokoli yaklaşık 100 mcg folik asit içermektedir,bol lifli ve faydalı bir yiyecektir.
-Turunçgiller;
Portakal,greyfurt,mandalina
Portakal ve narenciye çeşitleri sıvı yada katı halde tüketilebilir.Hatta sıvı halde alınırsa daha yüksek oranlarda folik asit alınmış olur.Bir bardak taze sıkılmış portakal suyunda 80 mcg Folik asit vardır ve günlük ihtiyacın %20 sini karşılamaktadır.
-Bakliyatlar;
Mercimek,Fasulye Bezelye
Yarım kase pişmiş mercimek 180 mcg folik asit içerir ve bu oran günlük ihtiyacı yarısını karşılamaktadır.
-Karaciğer,Balık,Yumurta;
Bir yumurta ortalama 25 mcg folik asit içermektedir.
-Kuruyemişler;
Ay çekirdeği,kabak çekirdeği,fındık,badem,susam ,keten tohumu
Folik Asitin özellikle gebelik öncesinde 3 ay boyunca kullandıktan sonra gebe kalmanın çok önemli olduğu bilgisi, gebelik adayı bayanların bildiği ve önemini öğrendiği bir konu olması biz hekimleri de çok mutlu etmektedir.
GEBELİKTE KULLANILAN DİĞER VİTAMİNLER
Folik Asitin özellikle gebelik öncesinde 3 ay boyunca kullandıktan sonra gebe kalmanın çok önemli olduğu bilgisi, gebelik adayı bayanların bildiği ve önemini öğrendiği bir konu olması biz hekimleri de çok mutlu etmektedir.
Gebelik sırasında annenin hiçbir şikayeti olmasa da düzenli olarak kullanması gereken ilaçlar vardır. Gebelik sırasında birtakım sorunlar yaşanırsa yine bazı ilaçlar kullanılabilir. Gebelikte ilaç kullanımına dikkat etmek gerekir. İlaçlar plasentadan geçerek bebeğe zarar verebilir. Bu yüzden gebelikte doktora danışmadan ilaç kullanılmamalıdır.
Gebelikte kullanılması gereken en önemli vitamin FOLİK ASİTtir. Gebelik planlayan anne adaylarının Folik asiti normalde 3 ay önceden başlaması gebe kaldıktan sonra da 3 ay dolana kadar devam etmesi gereklidir.Folik asitin gebe kalmadan önce içilmesi Nöral tüp defekti denilen omurilikte olabilecek anomalilere engel olmak içindir.Günde 400 mcg(0,4mg) Folik asit almak yeterli olacaktır.
Gebelik 3 ayı doldurduktan sonra Folik asit kesilerek bir DEMİR+FOLİK ASİT içeren kan ilaçlarına başlanır ve bu ilaçlar doğuma kadar aralıksız devam edilir.Gebelikte kansızlık olmasa bile bir süre sonra başlayacağı için 3 ay dolunca başlanıp doğuma kadar devam edilmelidir.
Gebelik yine 3 ayı doldurunca bir MULTİVİTAMİN desteği başlanabilir.Bu vitaminler çalışan annelere,zayıf bayanlara özellikle verilmelidir.Kullanılmasının hiçbir zararı yoktur.Kilolu gebelerin ve çok iyi beslenen gebelerin alması çok gerekli değildir.
Gebelikte hastamız eğer düşük tehlikesi yaşıyorsa ,kanama gibi bir durum varsa,kasık ağrıları oluyorsa PROGESTERON içeren ilaçlar kullanarak önlem alabiliriz.
Gebelerin çoğunda kasılmalar ve kramplar oluşabilir.Bu durumlarda MAGNESİUM ve KALSİYUM kullanarak önlem alabiliriz.Gebeler bu ilaçları kullanarak daha rahat bir gebelik geçirebilirler.
Gebelikte ağrı ve ateş olduğunda zorunlu kalınırsa parasetamol türü ilaçlar kullanılabilmektedir.Çoğu ağrı kesicinin fetus üzerinde olumsuz etkisi olduğu için doktorunuza danışmadan hiçbir ağrı kesici kullanmayınız.
Gebelikte bulantı kusma sık olarak görüldüğü için bunlara yönelik doktorunuzun uygun gördüğü ilaçları alarak kullanabilirsiniz.
OMEGA 3 (Balık yağı) denilen ilaç özellikle bebeğin beyin,göz ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri saptanmıştır.Anne üzerinde gebelik zehirlenmesi denilen preeklampsi,doğum sonrası depresyon ve erken doğum gibi durumlar önlediğine dair çalışmalar vardır.Bebeğin beyin ve sinir gelişimi son 3 ayında olduğu için bu aylarda mutlaka omega 3 önerilir.Omega 3 özellikle balıklar,sebzelerde ve cevizde bulunmaktadır.Haftada 2 kez balık yemek,haftada 2 kere ceviz yemek ,hergün 2 adet ceviz yiyerek yeterli omega 3 alınabilir.
Dr.Şenay Aycan
Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Folik Asit Kullanmanın Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Şenay AYCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Şenay AYCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay AYCAN Fotoğraf
Op.Dr.Şenay AYCAN
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Şenay AYCAN'ın Makaleleri
► Humik Asit ve Mumiyo Nedir? ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Ürik Asit, Gut ve Gizli Şeker ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Ürik Asit Yüksekliği ve Fruktoz ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Folik Asit Kullanmanın Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dört Boyutlu Ultrason Nisan 2015
► Genital Estetik Nisan 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:16
Top