2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sözlerin İnsanı Büyüleyen Dünyası...
MAKALE #14546 © Yazan Uzm.Psk.Cevher SÖNMEZ | Yayın Nisan 2015 | 4,890 Okuyucu
“Eğer hedefiniz, birini etkilemekse; sözünüzü doğru seçin ve kişiye büyüsüyle aktarınız. Hedefe doğru attığınız ilk adımının dudaklarınızın arasından geçtiğini unutmayınız.”

Kitabımızın bu konusunu yazmaya başlarken aklıma ilk olarak herkesin hayatını değiştiren sözler geldi. Her zaman karşılaştığım insanlara sorarım. Sizin hayatınızı en son değiştiren söz ne diye? Soruyu yönelttiğim kişiler o anda düşünüp güzel bir tebessüm ile anlatmaya başlarken dilden dökülüveriyor anlamlı sözler... Tıpkı benim hayatımı değiştiren ve istenilen amaca beni iten o muazzam,ihtişamlı, büyülü söz ve davranışlar gibi… Belki de benim bir Psikolog olmama hatta şu an bir kitap yazmama vesile olan o kadar güzel sözler var ki unutamadığım...

Dünya görüşü ve olaylara bakış açısı güzel olan, destekleyici ve güven verici sözleri ile bana ithamda bulunan kişiler, çoğu kez ilham kaynağım olmuştur. Onların bana ilettiği her mesajda; benim başarıya odaklı gücü keşfetmem saklıydı... Onlar bana ışık verdikçe ben aydınlanıyordum. Kendime güveniyor ve başaracağıma dair daha bir inanç geliştirmeye başlıyordum. Bu sayede bir sözün insan hayatına ve davranışlarına ne denli tesir gösterdiğini daha iyi kavramaya başladım. Hatta hiç bir başarının tesadüf olmadığını ve bunun direk bizim çevremizdekilerin bize yansıttığı o enerji ile bütünleştiğini de söyleyebilirim.

Güven ve motive edici sözlerin ardından geliştirdiğim çalışma teknikleri ile büyük başarılara tek tek imza atmayı hedeflemiştim. Bu hedef başarıya giden yolda pes etmemek ve hep ileriye odaklanmak yönündeydi. Planım kendime yeni amaçlar edinmek. Ve bu amaçlar doğrultusunda emin adımlar ile geleceğime dair ilerleme kaydetmekti.Nitekim bu düşünce ile ben kendime daha çok güvenmeye ve “artık ben bu işi başaracağım” demeye başlamıştım yola koyulurken...Attığım her adımda bir başarı ve ardından kendimi mutlu hissetmeye başlıyorum. Bunun nasıl bir duygu olduğunu ancak kişi yaşayınca anlıyor ve bunun akabinde diğer çalışmalarında bunu desteklemeyi biliyor. Çünkü bu yönümüzle,geleceğe yönelik kazanımlarını her daim elde edeceğimiz bilincine sahip oluyoruz.

Şunu da unutmamak gerek: Söylenen sözler kadar onun hangi his ve tutumla söylendiği de çok önemli. Yani tembel olarak kabul ettiğiniz ve bunu davranışınızla sıklıkla hissettirdiğiniz birine: “sen başarılısın, çalışkansın, herkes senden memnun... vs” gibi sözler sarfetmenin onun o seviyeye gelmesine katkısı yok denilecek kadar düşük maalesef. Sözlerin büyüsünün ancak; tutum ve davranışlarımızla orantılı bir şekilde ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Sözümüzle Beraber Tutumlar Nasıl Olmalı?
Ø Samimi ve dürüst olunmalı.
Ø Söylenen söz davranışlara da yansımalı.
Ø Kişiye destekleyici ve önemseyici yaklaşılmalı.
Ø Dinlemeyi becermeli ve onaylayıcı yaklaşılmalı doğru fikirlere.
ØKişiye hatasını sürekli vurgulamak yerine;hatayı telafi etmeye çalışmalı.

Çoğumuzun şikâyet ettiği, hep bir sitemle anlatmaya başladığı; kimin bize ne söylediği ya da nasıl söylediği üzerine meseleler olmuştur. Yani kırıcı, rahatsız edici ve hakaret dolu sözleri kullanan kişiler ile iletişimi kurmakta zorlandığımız ortada iken bir de kendimizi onların düşünmeden kullandığı olumsuz sözlere odaklıyoruz. Bu durumun bize o an için pek bir yansıması olmasa da bir kaç dakika sonra tek başımıza kaldığımızda, ya da kırıcı davranıp çekip giden kişinin ardından, söylemeyi isteyip de söyleyemediğimiz birçok sözü kendi kendimize söyleyip durduğumuz da olmuştur.
Gündelik hayatta, ilk karşılaştığımız kişi ile kurduğumuz diyaloğun yaklaşık 2-3 dakikasınıbeden dili ile birlikte kişinin konuşma tarzına ve kullandığı sözcüklerin kendisine ayırmaktayız.Kişiyi en iyi şekilde tanımayı istemekten kasıt, çoğu kez pişmanlık duygusunu yaşamamak, üzülmemek gibi bir takım olumsuz duygular ile bir kez daha karşılaşmamaktır. Bizim bu diyalogdaki rolümüz, kişiyi tanımlamak, ne kadar gerçekçi, dürüst, samimi ve içten olduğunu analiz etme yönünde gelişirken;muhattap halinde olduğumuz kişinin rolü ise duygularımıza seslenmesi,bizi etkileyip kontrol altına alabilmesidir çoğu zaman.Nitekim pazarlama işi yapan kişilerin hep bu yönümüzü kullanarak elindeki ürünleri rahatlıkla bize sattıklarını söyleyebiliriz.

Sözlerin Büyülü Dünyasına Girelim

Etkileşim halinde olduklarımızı uzun bir müddetdüşünmeye sevk eden, güldüren ya da ağlatan, sevgi veya nefret hissi uyandıran, onlara bir çok olumsuz duyguyu yaşatanya da tam aksine onların içinde bulundukları karamsar ruh hallerinden kurtulmalarını sağlayan ümit verici, destekleyici ve önemseyiciaraçlardan biri de sözlerimizin ta kendisidir.

Sözlerin büyülü dünyasına aralanan kapıdan geçmek istiyorsak öncelikle bizde olumlu etkiler yaratan sözlerin aynısını bir başkası için de kullanmaktan çekinmeyin. Bilakis kişi, etrafından gelen güzel sözlere hür dikkatle yönelirken, çirkin sözleri ise duymak istemiyor.

(K) abul görme
(O) nay
(D) eğerlendirme
“ İletişimde herkesin bir kabul görme kodu vardır. Kiminin kabul kodu sizin kodunuzla eştir kiminin ise sizinkiyle tam zıt... Muhattab olduğunuz kişinin fikri, kalbi ve ruhunu onaylayan kodu doğrularsanız kontaktınız değerlendirmeye alınacaktır.”

Beyni biyolojik olarak çalıştıran madde nasıl ki glikoz ise Psikolojik ve sosyolojik olarak çalıştıran da söz ve davranışların kendisidir. Kodu doğru girilen insan beyni; olumlu, kulağa hoş gelen sözler ile aktif olurken; duymaktan rahatsızlık duyduğu, gereksiz yakıştırmalı sözlerden ise pasif hareketlilik başlatır.

Eeee... Atalarımız boşuna mı demiş: “Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.” diye...Deneyimlerine güvenerek bunun ne kadar etkili olduğunu kestirmişler. Sözleri büyüsünde öyle bir kullanmışlar ki mesela çok önceleri hastanelere şifahane demeyi tercih etmişler. Bir insana her zaman en iyi dermanın pozitif enerji yüklü sözler olduğunu vurgulamışlar asırlarca.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sözlerin İnsanı Büyüleyen Dünyası..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cevher SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cevher SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cevher SÖNMEZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Cevher SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cevher SÖNMEZ'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sözlerin İnsanı Büyüleyen Dünyası...' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beynimi Tanıyorum Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:40
Top