2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obezite Tedavisi
MAKALE #14554 © Yazan Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK | Yayın Nisan 2015 | 3,173 Okuyucu
Dünya obezite cerrahisi derneği (International Federation Surgery of Obesity:IFSO)’nin açıkladığı ve tüm dünyada kabul gören kriterlere göre Vücut kitle indeksinin 30 Kg/m2 nin üzerinde olması durumu obezite olarak kabul edilmektedir. Bu indeks vücut ağırlığının boyun metre cinsinden karesine bölünmesi ile elde edilir. Örneğin 110 kg ağırlığında ve 170 cm boyunda olan bir kimsenin vücut kitle indeksi şu şekilde hesaplanır.
1.7x1.7= 2.89
110/2.89= 38.1 Kg/m2
Vücut kitle indeksi’ne göre bireyler şu gruplara ayrılabilir.
Normal Kilolu…………………….. 18-25 Kg/m2
Fazla kilolu…………………………...25-30 Kg/m2
Obez…………………………………….30-40 Kg/m2
Morbid Obez………………………. 40-50 Kg/m2
Süper Obez…………………………. 50-60 Kg/m2
Süper-Süper Obez………………. 60 Kg/m2’ den fazla
Hormonal bir bozukluğa bağlı olmayan obezite tedavi edilmelidir. Obezitenin ortalama insan yaşamını 10 yıl kısalttığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Üstelik Sosyal yaşam ve öalışma yaşamını olumsuz etkilediği de bir gerçektir.
Obezite her zaman aşırı beslenmeye mi bağlıdır?
Obezite bazen hormonal bozukluklara bağlı olarak ta oluşabilmektedir. Özellikle böbrek üstü bezi veya hipofiz bezi kaynaklı sebeplerle kortizol hormonunun aşırı sağgılanmasına bağlı olarak tipik görüntüsü olan ve vğcudun bazı bölgelerinde aşırı yağlanmaya sebep olan Cushing Hastalığı obeziteye sebep olmaktadır. Yine kanda tiroid bezi hormonlarının azlığıyla ortaya çıkan hipotiroidi Obeziteye neden olabilmektedir. Bu hastalıkların neden olduğu obezite çok az bir hasta grubunda karşılaşılmaktadır. Obezite tedavisi için baş vuran hastaların tamamına yakında kanıtlanmış bir hormonal bozukluk görülmemektedir.

Obezite’nin ameliyat dışı tedavileri Varmıdır?
Obezite tedavisinde ilaçlar, yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, akupunktur uygulanması gibi tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Bu tedavi yöntemlerinin kalıcı ve etkili kilo kaybı sağlama oranı % 3-4 oranındaki kişilerde başarılı olabilmektedir ve büyük oranda başarısız denemelerden öteye gidememektedir. Özellikle morbid obezite ve da ha üstü kilolarda başarısızlık daha da artmaktadır.

Obezitenin Cerrahi tedavisinde hangi yöntemler uygulanmaktadır?
Diğer tedavi yöntemleri başarısız olduğunda Obezitenin ameliyat ile tedavi yöntemleri başlıca seçenek olmaktadır. Pek çok ameliyat yöntemi olmasına karşın günümüzde sıklıkla Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ve Roux-N-Y Gastrik By Pass (Mide By Pas’ı) en çok uygulanan yöntemlerin başında gelmektedir. Bu iki yöntemin birbirlerine üstün oldukları bazı tarafları vardır. Sleeve Gastrektomi Teknik olarak da ha kolay bir yöntem olmasına karşın, uzun dönem sonuöları konusunda yeterli bilgi yoktur. Hasta tekrar kilo alırsa Gastrik by pass yapılması gerekir. Gastrik by pass ise teknik olarak da ha zor, da ha riskli bir ameliyat olmakla birlikte uzun dönem etkinliği kanıtlanmış bir yöntemdir. Hangi yöntemin uygulanacağı hasta ile cerrahın birlikte vereceği karara bağlı olmalıdır.
Diğer cerrahi tedavi yöntemleri arasında Laparoskopik Ayarlanabilir Gastrik Bant (LAGB),Fobi Poş Uygulaması, Gastrik Plikasyon, Mini Gastrik By Pass, Bilio Pankreatik Diversiyon, Bilio Pankreatik Diversiyon+Duodenal Switch gibi yöntemler bulunmakla beraber nadiren uygulanmaktadırlar. LAGB önceki yıllarda ülkemizde en çok uygulanan yöntemlerde olmakla birlikte bant ile ilgi sık sorunlar yaşanması sbeiyle artık nadir uygulanan bir cerrahi yöntemdir.

İntra Gastrik Balon Nedir?
İntra Gastrik Balon, halk arasındaki adıyla mide balonu obezite tedavisine uygulanan etkili yöntemlerdendir. Herhangi bir kalıcı iz bırakmaz, hastanede yatmayı gerektirmez, ortalama olarak 20-25 Kg kaybı sağlayabilmektedir. Ancak balo tedavisi kalıcı değildir. Takıldıktan 6 ay sonra öıkarılması gerekir. Bir kısım hasta balon çıkarıldıktan sonra verdiği kiloları geri alabilmektedir.
İntra Gastrik Balon Kimlere Uygulanır?
İnta Gastrik Balon
-Morbid obezite nedeniyele ameliyat planlanan, ancak ameliyat olması yüksek riskli hastalarda ameliyat öncesi 20-30 kg kilo kaybı sağlayarak riski düşürmek amacıyla;
- Obez olmasına karşın ameliyat için koşul olan Vücut kitle indeksinin 40 Kg/m2’nin üzerinde olması veya vücut kitle indeksinin 35 Kg/m2’nin üzerinde olup en az bir yandaş hastalık olması koşulunu taşımayan kişilere;
- Yüksek kilolu olup, diğer yöntemlerle kilo vermekte başarısız olanlara uygulanabilmektedir.
• İntra Gastrik Balon Kimlere Uygulanamaz? Aktif Gastrik Ülser
• Ciddi Özofajit (Grade 3-4)
• Geniş Hiatal Herni(>5 cm)
• Özofagus ve Mide Anomalisi(Geçirilmiş gastrointestinal Cerrahi)
• Gebelik
• Antikoagülan Kullanımı, Kronik Steroid Kullanımı durumlarında uygulanmaz.

İntra Gastrik Balon Uygulanması için Anestezi Şartmıdır?
İntra Gastrik Balon uyanık olaraki sedasyon denilen hafif uyku hali altında veya genel anestezi altında uygulanabilmektedir. Genellikle uyanık olarak uygulanan balon, anestezi altında çıkarılmalıdır.
İntra Gastrik Balon Uygulamasının Riski Varmıdır?
İntra Gastrik Balon uygulandıktan sonra özellikle ilk 3 gün karın ağrısı ve spazm olmaktadır, bu durum genellikle ileriki günlerde kaybolmaktadır. Çok düşük olasılıkla da olsa, balonun kendiliğinden sönerek barsak tıkanıklığı yapma, mide ülseri yapması gibi riskleri vardır. Literatürde balon çıkarılırken yemek borusu yırtılması olan hasta olduğu bildirilmiştir.

Havalı balon mu, sıvılı balon mu?
Temel olarak aynı mekanizma ile kilo kaybı sağlayan balonlardan Havalı balon da ha az şikayet oluşturmaktadır. Sıvılı balonun ağırlığına bağlı olarak özellikle ilk günlerde karın ağrısı şikayetleri da ha sık karşılaşılmaktadır. Havalı balon 500 ile 900 ml arasında değişen oranlarda hava ile şişirilirken sıvılı balon hacim olarak da ha küşüktür. Bu balonların iş hacimleri takip sürecinde kilo verme durumuna gör artırılıp azaltılabildiği ayarlanabilir balonlarda mevcuttur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obezite Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim SAKÇAK Fotoğraf
Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK
Ankara
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK'ın Makaleleri
► Obezite ve Akupunkturla Tedavisi Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK
► Obezite Dr.Mehmet PORTAKAL
► Obezite Mi, Oburluk mu? Dr.Ali Algın KÖŞKDERE
► Çocuklarda Obezite Dr.Sibel KILIÇASLAN
► Obezite ve Diyabet Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Obezite Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kıl Dönmesi Nisan 2015
► Hemoroid Nisan 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:29
Top