2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Sızlaması
MAKALE #1456 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Ağustos 2008 | 80,203 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Eyvah dişim sızlıyor???

Yaz aylarında soğuk gıdaların tüketilmesiyle daha çok hisedilen diş sızlaması bazen bir çürük bazende diş erozyonunun sonucudur. Peki ne yapmak gerekir?
Geçer diye beklemek mi? yoksa hemen bir dişhekimine başvurmak mı?
Yazıyı okuyun buna hepberaber karar verelim.

Dişlerimizin içinde damar ve sinirlerin bulunduğu Pulpa dediğimiz bir boşluk vardır. Bunun üstünde dentin denilen daha delikli bir yapıya sahip tabaka bulunur. Bu tabakanın mikro delikli yapısının içine sinirler uzantı verir. Bu sinirler dişin sağlıklı olduğu durumlarda sıcak ve soğuk değişimlerine pek hassasiyet vermezler.Çünkü dentininde üzerinde bulunan mine ; zırh gibi pulpayı dış etkenlere karşı korur.Ne zaman ki minede bir hasar ortaya çıkar,ozaman soğuk hassasiyeti başlar.
Minede ne gibi harabiyetler olur bunu inceliyelim.

DİŞ ÇÜRÜĞÜ:Dişin mikroorganizmalar tarafından istilası sonucunda diş çürümeye başlar. Bunun sonucunda mine dökülür ve dentin açığa çıkarak soğukdan sıcakdan etkilenir.Bazen kişinin dışarıdan kendinin de görebileceği çürükler olabilecegi gibi bazende diş ara yüzlerinde de çürükler görülür.Kişi çürüğü görmez sadece soğuk ve sıcak hassasiyeti hissedilir.

MİNE ÇATLAĞI:
Bir travma nedeniyle olabilir yada diş gıcırdatma sıkma alışkanlığı sonucunda dişin minesinde oluşan çatlaklar dişde hassasiyete neden olur.Çok soğuk birşey yiyip ardından çok sıcak birşeyler içenlerde de mine çatlağı görülür.

Özel hassasiyet giderici macunlarla yada diş hekimince uygulanan hassasiyet gidericilerle tedavi olunur.

ASİD EROZYONU:Hemen hemen kiliniğimize gelen hastaların üçde birinde asid erozyonu sonucu görülen hassasiyetlere raslamaktayız.Reflü çağımızın hastalığı .Düzensiz beslenme ve stres sonucu midenin asidinin ağıza gelmesi ,özellikle dişlerin minesinin az olduğu boyun bölgelerinde aşınmalara bunun sonucunda hassasiyetlere neden olmakdadır.

Bir çok kişi reflüsü olduğunun farkında bile değildir. Boğazında gıcıklanma,kurup öksürük dışında ,salata yerken ,limonlu yiyeceklere karşın hassasiyet sorunları vardır.Hassasiyetin tedavisi mümkündür. Tedavinin en önemli aşaması reflü tedavisidir. Hastaları buna ikna etmek her zaman kolay olmamaktadır. Çünkü reflüsü olduğunu kabul etmemektedirler. Fakat dişlerdeki aşınmalardanda son derece rahatsızlardır.Özellikle hastamız ne tarafına yatarsa aşınma yada erozyon o bölğesinde görülmektedir. Yani hastamız sağ tarafına yatıyor ise sag dişlerinde sol tarafına yatıyor ise sol tarafdaki dişlerinde aşınma ortaya çıkmaktadır.

Yüzü koyun yatan hastalarda ise ön dişlerinin kesici kenarlarında aşınma olur.
Geceleri yatarken kişinin ağzına özel apereyletri takmak ;bu apereylerin içine flour içerikli jel koymak durumu düzeltir.Hassasiyet giderici macunlarda tedaviye ek olarak kullanılmalıdır.

Colalı içeceklerin aşırı tüketimide dişlerde aşınmaya neden olur.Kola tüketiminin önüne geçilemedeği durumlarda:
.......Kola içiminin hemen ardından dişleri fırçalamak.
.......Karbonatlı su ile gargara yapmak.
.......Yada bol suyla dişlerin etrafından gececek şekilde ağzı çalkalamak.
.......Diş dostu sakız çiğnemek ,Bir nebze çözüm olabilir.

DİŞ GICIRDATMA VEYA SIKMA:Bu alışkanlıkların sonucunda da dişlerin diş etine bakan kısımlarında aşınmalar ortayaçıkar. Bu durumdada dişler hassasdır.

HATALI DİŞ FIRÇALAMA:Diş beyazlatmanın oldukça populer olduğu günümüzde diş macunlarında aşırı beyazlatıcı içermektedir.Bunlarla uzun süre diş fırçalamak hassasiyete neden olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Sızlaması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Diş Sızlaması' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:00
Top