2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayatımızın Bir Parçası; Fast-Food Besinler
MAKALE #1457 © Yazan Dyt.Serkan TUTAR | Yayın Ağustos 2008 | 6,563 Okuyucu
Maalesef, toplum olarak onu aramızdan atmamız çok zorlaştı. Hepimiz sigara ve alkolün insan sağlığını tehdit ettiğini biliyoruz, peki ya fast-food besinlere ne için sigara ve alkole gösterdiğimiz duyarlılığı göstermiyoruz. Sigara satımı artık yasal olarak 18 yaşından küçük bireyler için yasaklanırken veya siz çocuklarınız özenmesin diye ona göstermeden alkol alırken, ne için çocuğunuzla beraber fast-food besinler tüketmeye gidiyorsunuz? Büyük mağazaların içerisinde fast-food patlaması yaşanıyor. Evden çıkmadan önce yemek yiyerek çıkmak aile bireyleri için çok mu zor? Kendi sağlığınızı ve çocuğunuzun sağlığını bir kenara koymaya hakkınız yok. Çocuğunuzun sigara ve alkol kullanmasını istemediğiniz gibi, fast-food besinlerden da uzak tutun, çünkü bu sağlıklı bir toplum geleceği için ve halk sağlığımızın gelişmesi için şart.

Peki, bu fast-food besinlere neden bu kadar yükleniyorum? Bunun sebepleri neler, gerçekten bireyler için bu kadar zararlı mı? Yoksa ara-sırada olsa da tüketilebilir mi?
Yeryüzünde kesinlikle tüketmeyin dediğimiz besin sayısı sanırım yok hatta mümkün olduğunca besin çeşitliliğini sağlayın diyoruz. Her besini tüketin ama hepsinin belli bir zaman aralığı olsun. Yani tek çeşit beslenmekte insanın yaşam kalitesini azaltır. Hamburgeri mayonezsiz, rus salatasız ve yanında kola yerine ayran tüketebilirsiniz. Veya 15 günde 1 defa patates kızartması tüketebilirsiniz ama her gün veya iki günde bir olmamalı. Önerilerimiz 4 besin grubundan olan besinleri tüketmeniz. Bunlar et ve et grubundan, süt ve süt grubundan, tahıl grubundan, sebze ve meyve grubundan olmalıdır. Fast-food besinlerin tüketiminin arttırılması, özellikle sebze ve meyve tüketimini azaltmıştır. Artık salatalarımızın üzerine bile mayonez sıkılmaktadır.

Bugün toplumumuzda obezitenin görülme sıklığı %22,3 olarak belirtilmiştir. Bu demek oluyor ki her beş kişiden biri obez. Ayrıca kadınlardaki(%29,9) oran erkeklerden(12,9), kentsel alandaki oran (%23,8) ise kırsal alandaki orandan (%19,6) daha fazla çıkmıştır. Dikkat ederseniz kentsel alandaki oran kırsal alandakinden daha fazla çıkmış. Artık insanlarda çalışma hayatındaki stres, bile obeziteye neden olabilmektedir.
Fast-food besin tüketen ve tüketmeyen bireylerin vücutlarında da belirgin farklılıklar oluşmaktadır. Fast-food besin tüketenlerin karaciğerinde hızlı bir şekilde yağlanma oluşmaktadır. Bu besinlerde doymuş yağ miktarının fazla bulunması nedeni ile bu yağlar vücutta depo edilmektedir. Bu yağların en büyük zararları ise insan vücudunda kolesterol-trigliserid seviyesinin yüksek olması, protein yapımında bozukluğa, şişmanlığa, ülseratif kolite ve karaciğerde aşırı yağ asidi birikimine neden olmaktadır.

Önerilere gelince; tek çare fast-food besinlerden uzak durmaktır. Evet, çocuğunuz bu besinleri severek tüketiyor olabilir, ama unutulmaması gereken nokta bunlar çocuğunuz için zararlı besinlerdir. Artık bütün besinlere kolayca ulaşmak mümkün, yani gittiğiniz yerde tercih şansınız çok fazla, fast-food besinlerin yerine salata, peynirli sandviç gibi yiyecekleri de tercih edebilirsiniz. Kısacası, sevdiklerinizin ve kendinizin sağlığını ön planda tutun ve menüden tercihlerinizi ona göre yapın…Sağlıklı Tercihler…

Dyt.Serkan TUTAR




AYNALARDA FARKLI BİR BEN…demek için


Sıcak yaz günlerinin yaklaştığı bugünlerde kilo stresi sizi de mi sardı? Size vereceğimiz kolay ve pratik yöntemlerle fazlalık olarak görmüş olduğunuz kilolarınızdan daimi olarak kurtulacaksınız. Hem de kendiniz kullanabileceğiniz basit yöntemlerle.

Yöntem 1: Teknolojik aletlerden uzak durun: Hayatımızı kolaylaştıran fakat vücudumuzu tembel yapan araçları bir ay gibi kısa bir süre için hayatınızdan çıkarın. Televizyon, bilgisayara ayırdığınız bir saati vücudunuza ayırın. Yapacağınız hızlı tempo yürüyüş 1 saatte vücudunuzdan 250-300 kalori yakılması anlamına gelecektir.

Yöntem 2: Sağlıklı atıştırmalar yapın: Atıştırmak hepimizin korktuğu bir alışkanlık olsa da, bilinçli yapılan atıştırmalar kilo vermede başrol oynamaktadır. Peynirli sandviç, taze sıkılmış meyve suyu, bisküvi, ayran, yoğurt, tam tahıllı ekmek ve meyve en mantıklı atıştırmalık seçimler olacaktır. Özellikle ana öğünler arası 2 veya 3 defa atıştırmayı unutmayın.

Yöntem 3: Öğünlere göre sağlıklı besin seçimi: Öğlen ve akşam yemeği seçimi en büyük problemlerden biridir. Yoğun iş temposunda besin seçimine fazla özen gösterilmemekle birlikte kilo alımı kaçınılmaz olmaktadır. İçerisinde et bulunan yemekleri öğle yemeğinde, sebzeli yemekleri ise akşam yemeğinde tercih etmelisiniz.

Yöntem 4: Artık kahvaltı yapma zamanı: Sabah yapılmayan kahvaltı kısa vadede olumsuz etkisi olmadığı sanılsa da uzun vadede kilo almanıza neden olacaktır. Sabah düşük kan şekeri ile uyanan vücut, siz besin almadığınızda dengesizleşir. Öğlen saatlerinde yoğun şekilde yenilen yemek ise kan şekerinizin çok hızlı yükselmesine neden olur. Sonuçta kan şekerinde dengesizlik meydana gelir ve metabolizma hızınızda azalmalara neden olur.

Yöntem 5: Lifli besinleri tercih edin: İçerisinde yüksek oranda lif bulunan besinler tokluk hissinizin daha uzun sürmesini sağlamaktadır. Bunun en büyük avantajı ise bir sonraki öğüne daha tok mide ile oturmanızı sağlayacaktır. Tam tahıllı ekmek, kabuğu ile yenilebilen meyveleri kabuğu ile birlikte tüketmek, kurubaklagilleri yemeklerinizde daha sık tercih etmeniz lif alımınızı arttıracaktır.

Yöntem 6: Gözlerinizi açmadan su için: Sabah kalkar kalkmaz içilen su barsak hareketlerinizin hızlanması açısından avantaj sağlamaktadır. Özellikle diyet yaparken kabızlık problemi yaşıyorsanız, su ile birlikte iki adet kuru kayısı tüketmelisiniz. Unutulmaması gereken en önemli konu “Su kilo vermenizi sağlamaz”. Suyun en önemli özelliği tüm vücut sisteminde etkili olmasıdır. Sadece kilo vermek isteyenler değil, her birey günde 1,5-2 litre su tüketmelidir. Yemeklerden 30 dakika önce tüketilen su mide hacmini doldurması nedeni ile daha az besin tüketmenizi sağlayacaktır.

Yöntem 7: Haftada bir gün kaçamak yapın: Tek düze bir yaşam hepimizi sıkacağı gibi tek düze beslenmede sizi sıkacak ve yapmış olduğunuz programda bozulmalara sebebiyet verecektir. Özellikle tatlılara düşkünlüğünüz varsa, et yemeklerini daha çok seviyorsanız veya dondurma yemek sizin için bir tutkuysa bunları önerilmese de tüketeceksiniz. Çünkü yasakları çiğnemek her zaman için keyiflidir. Sevdiğiniz ve kalorisi yüksek olan besinleri haftada bir gün (özellikle hareketli olduğunuz bir gün) tüketmelisiniz. Ama özgürsünüz diye sınırsızca olmamalı.

Yöntem 8: Yemeklere küçük, salatalara büyük tabak: Büyük tabağınızın yarısını boş görmektense, küçük tabağınızın tamamını dolu görmek sizi psikolojik olarak rahatlatacaktır. Bir ay gibi kısa bir dönem sonra büyük tabağınıza dönmek istediğinizde arkanızdan yemeğin ağladığını göreceksiniz.

Yöntem 9: Yanlış program kullanmayın: Gazete, internet ve dergilerde yazılan diyetleri uygulamaktan kesinlikle kaçının. Bu diyetler arkadaşınızın kilo kaybetmesini sağlarken size kilo aldırabilir. Unutmayın “Beslenme Programınız Parmak İziniz Gibidir; Sadece Size Özeldir”.

Dyt. Serkan TUTAR



Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayatımızın Bir Parçası; Fast-Food Besinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serkan TUTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serkan TUTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan TUTAR Fotoğraf
Dyt.Serkan TUTAR
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi144 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serkan TUTAR'ın Makaleleri
► Fast Food Bağımlılığı Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Sağlıklı Fast-Food Olur mu? Dyt.Gizem ŞEBER
► Hayatımızın Bir Parçası Haline Gelen Obezite Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hayatımızın Bir Parçası; Fast-Food Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:11
Top