2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Saldırganlık Davranışı
MAKALE #14585 © Yazan Psk.Reyhan UZUN | Yayın Nisan 2015 | 3,871 Okuyucu
Saldırganlık doğuştan itibaren hepimizde varolan bir dürtüdür. Kimimiz bu dürtüleri doğru şekilde ve sağlıklı yollarla kanalize ederiz, kimimiz de doğru ve sağlıklı yolla aktaramadığımız için tepkisel olarak saldırganca davranışlar(bağırmak, vurmak, küfür etmek, itmek vb…) gösterebiliyoruz. Çocuklar için bu durum biraz daha farklı çünkü onlar yaşları gereğince henüz yetişkinler kadar zihinsel, sosyal olgunluğa sahip olmadıkları için zaman zaman tepki ve isteklerini kontrol altına alamayabiliyorlar, ancak olgunlaşmayla beraber kendi davranışlarını daha kontrolcü ve sağlıklı biçimlerde aktarmayı öğrenmektedirler. Bu süreçte onlar için model olma ve davranışsal öğrenme biçimi çok önem kazanmaktadır, çünkü çocuklar söyleneni değil, gördüklerini ve model aldıklarını uygularlar.

Çocuklar neden saldırganca tavır sergilerler?
1.Engellenen, sürekli kısıtlanan, keşfetmesine izin verilemeyen çocuk saldırganlaşabilir, çünkü öğrenmeye ve keşfetmeye ihtiyacı vardır, bağımsızlaşma çabasındadır, bunun ebeveynleri tarafından kabul görmemesi onu tepkisel davranmaya iter.
2.Saldırganlık gözlemlenerek öğrenilen bir davranış biçimidir aynı zamanda. Ebeveynleri tarafından saldırganca davranılan, bağırılan, sözel veya fiziksel şiddete maruz kalan çocuklar diğer çocuklara göre daha fazla saldırganca davranışlar gösterme eğilimindedirler.
3.Televizyon, telefon ya da çeşitli diğer kitle iletişim araçları vasıtasıyla maruz kalınan çizgifilmler ve bilgisayar oyunları çocuklardaki saldırganlık davranışını tetiklemektedir.
4.Dinlenmeyen, sürekli eleştirilen, haklarını savunmasına izin verilmeyen çocuklar bu yolla seslerini duyurabildikleri için saldırganca davranışı bir ifade ediş şekli olarak kullanmaya başlarlar.
5.Özgüveni düşük, kendini güvensiz ve tehtid altında hisseden çocuklar saldırgan tutum içine girebilirler.
6.En önemlisi saldırganlık model alınarak öğrenilen bir davranış biçimidir. Çocuğun etrafında şiddet davranışını modelleyeceği birilerinin varolması saldırganca davranışların ortaya çıkmasını tetikler niteliktedir.



Anne babalara düşen görevler
1.Saldırganlık gösteren çocuğunuzun saldırganlığını ve olumsuz tutumlarını durdurmak amacıyla yüksek ses kullanmak, bağırmak yada cezalandırmak yapılan en büyük yanlışlardandır. Çocuğa saldırganlığın yanlış bir şey olduğunu gösterirken bunu farkında olmadan durumu doğurmamak gerekir. O yüzden öncelikle ebeveyn olarak yapmamız gereken çocuğunuza sarılarak, dokunarak, sakin ve yumuşak bir ses tonuyla rahatlatmaktır. Sakinleşmesini sağlamaktır. Sakinleştikten ve gerginlik sona erdikten sonra mutlaka, yaptığı davranışın altında yatan sebepleri konuşarak çözümlemek gerekir. Duygularını ifade etmesine izin vererek, onu anladığımızı hissettirerek, ‘ben dilini’ kullanarak, duyguları ifade etmenin daha doğru ve daha sağlıklı yollarını konuşarak paylaşılmalıdır. Burada en önemli ve dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi çocuğun öfkeli olduğu anda, onu konuşmak için zorlamamak ve üstüne gitmemektir. Tıpkı yetişkinler gibi çocuklarda öfkeli olduklarında daha fevri ve saldırganca davranırlar, dolayısıyla öncelikle sakinleşmek problemin çözümlenmesinde ki ilk adım olacaktır.

2.Özellikle yaşı küçük çocuklar kendilerini tehlikelere ve onları olumsuz etkileyecek durumlara karşı kendilerini koruyamadıkları için bu görev ebeveynlere düşmektedir. Anne baba olarak çocuklarımızın izlediği çizgifilmler, oynadıkları oyunlar ve diziler hakkında önceden haberdar olmalı, içerikleri çocuğu yaşına ve gelişimsel düzeyine uygun olduğu taktir de izlemesine izin verilmedir.

3.3-5 yaşlar çocukların bağımsızlığın tadına vardıkları, bir çok yeni bilgiye maruz kaldıkları, öğrenmenin keyfini çıkardıkları dönemlerdir. Bu yaşlar sürekli engellenmeler, durdurmaya çalışma çabalarıyla dolu geçerse çocuğun tepkisel olarak saldırganca davranışlar sergilemesine zemin teşkil etmektedir.

4.Tutarsız ve çelişkili sınırlar ve kurallar çocukların davranışlarından emin olamamayı doğurur.Bundan dolayı evde uygulanan kuralların ve belirlenen sınırların net ve her seferinde aynı olması gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Saldırganlık Davranışı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Reyhan UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Reyhan UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Reyhan UZUN Fotoğraf
Psk.Reyhan UZUN
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Reyhan UZUN'un Makaleleri
► Çocuk ve Yeme Davranışı Psk.Reyhan UZUN
► Çocuklarda Saldırganlık Psk.Dilara ZEYBEK
► Çocuklarda Saldırganlık Psk.Şule ÜZÜMCÜ
► Saldırganlık ve Şiddet Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Saldırganlık Davranışı' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anne Baba Tutumları Kasım 2013
► Kardeş Kıskançlığı Eylül 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:36
Top