2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İntihar Kalıcı Bir Probleme Geçici Bir Çözümdür!
MAKALE #14596 © Yazan Psk.Gonca BAĞLAR | Yayın Nisan 2015 | 3,172 Okuyucu
İNTİHAR KALICI BİR PROBLEME GEÇİCİ BİR ÇÖZÜMDÜR!

Geçtiğimiz haftalarda Eskişehir’de yaşanan bir tramvay kazasının ardından ortaya çıkan görüntüler, olayın kaza değil intihar olabileceği şüphesini akıllara getirdi. Bu olayla birlikte de intihar kelimesi tekrar kendisine zihinlerde bir yer edindi.

Psikolojik kriz, bireyin yaşamının aniden zorlu bir olay karşısında kesintiye uğramasıdır. Kişiler bu durumlarda, kendilerine özgü, olaylarla baş etme yöntemleri geliştirirler ve krizleri bu yöntemlerle atlatmaya çalışırlar. Ancak bazı durumlarda bu yöntemler yetersiz kalabilir ve yaşanılan olay bireyleri derinden etkileyebilir. Bu kendine yetememe durumu, kişilerde umutsuzluk ve çaresizlik hissinin oluşmasına sebep olur. Bu hisle birlikte birey çektiği acılara son vermek amacıyla karşısına çıkan en çekici ancak en geçersiz yöntem olan intiharı seçer. İntiharı bu denli çekici kılan en temel inanç da hissedilen yalnızlık, çaresizlik, ümitsizlik gibi duyguların ölümle birlikte sona ereceği düşüncesidir.

İntihar çoğu birey için aslında bir yardım çağrısı veya çevresiyle iletişim kurma çabasıdır. Zaman zaman, bir binanın en üst katına, bir köprüye çıkmış birine veya eline silah alıp etrafına “bırakın beni, kendimi öldüreceğim,” diye bağıran insanlara rastlarız. Kişi kendisini öldürmek için çok kararlı görünür ancak mutlaka birilerini isterler yanlarına konuşmak veya anlaşmak için. Bu da intiharın gerçekte bir yardım çağrısı olduğunun bir örneğidir.

İntiharda temel olarak dikkat edilmesi gereken nokta bireylerin farklı bakış açılarına sahip olduğudur. Çünkü hepimiz hayatımızın belli dönemlerinde yalnızlık, umutsuzluk hissedebileceğimiz olaylar yaşayabilir ve bunların üstesinden nasıl geleceğimizi bilemeyebiliriz. Kimimiz için başka seçenekler her zaman mevcut iken, kimimizin gözü bu seçenekleri göremeyecek kadar kör olabilir.

Bireyler her zaman çevresindeki kişilere, tanıdıklarına intihar edeceklerinin sinyalini verirler. Kritik olan bu sinyalleri zamanında ve doğru okuyabilmektir. “Bu duruma daha ne kadar dayanırım bilemiyorum, sanırım artık dayanamayacağım, ne yaparsam yapayım hayatım eskisi gibi olmayacak, hiçbir zaman mutlu olamayacağım,” gibi cümleler intihar edecek kişinin etrafındakilere “beni anlayın, harekete geçin” deme şeklidir.

İntihar Girişimi Olan Bir İnsana Nasıl Yaklaşılmalı?

İntihar eden veya etme sinyali veren kişiye yapılacak ilk müdahale kişiye yanında olduğunuzu, duygusal olarak onu anladığınızı, kendisine yardım etmek için orada bulunduğunuzu hissettirmek ve yaşamıyla arasında yeniden bağlantı kurmasına yardımcı olmaktır.

Bireyi yalnız bırakmamak ve intihar ile ilgili bireyle doğrudan konuşmak onun olumsuz düşüncelerinin zihnini meşgul etmesini önleyecektir. Yalnız ve sessiz kalan birey olumsuz düşüncelerini daha da pekiştirerek intiharı zihninde destekleyebilir. Bu sebeple kişinin mutlaka psikolojik bir destek alması gerekir.

Kişiye, yaşamın anlamını tekrar kavramasında ve kendi benliğinin tekrar değer kazanmasında onu harekete geçirecek; aile, arkadaş ve yakınları ile iş birliği içinde bir terapi planı uygulanmalıdır. Terapide kişi, ölümü düşündürecek kadar çaresiz hissetmesine sebep olan durumun gerçeklik derecesini değerlendirir, bu tip olayları herkesin yaşayabileceğini ancak bir çözümün her zaman mümkün olduğuna inanır.

İntihar, geçici bir psikolojik krizdir ve intiharı önlemek gelen mesajları doğru değerlendirerek mümkündür.

Dayanılmaz gibi gelen acılar, çaresiz hissettiren zorluklar sizi yıldırmasın, yeter ki siz elinizi uzatın.

Psikolog Gonca BAĞLAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İntihar Kalıcı Bir Probleme Geçici Bir Çözümdür!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gonca BAĞLAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gonca BAĞLAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca BAĞLAR Fotoğraf
Psk.Gonca BAĞLAR
Eskişehir
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gonca BAĞLAR'ın Makaleleri
► İntihar ve İntihar Girişimleri Psk.Seliyha DOLAŞIR
► İntihar ve Tedavisi Psk.Betül ÖZDEMİR
► Depresyon ve İntihar Psk.Sena TUNÇ
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Esra BÜYÜKKURT
► İntihar Düşünceleriyle Baş Etme Dr.Psk.Beyza ÜNAL
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Dnş.Melis AKDEMİR
► İntihar ve Toplum Etkisi Nazlı ÇALIŞKAN
► İntihar: Peki Ama Neden? Psk.Sezen ÖZÜTEK EREM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İntihar Kalıcı Bir Probleme Geçici Bir Çözümdür!' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cahil Cesareti Ocak 2016
► Okul Korkusu Kasım 2015
► Görünenin Arkası Ekim 2015
► Psikoterapi Nedir? Eylül 2015
► Çocuğum Okula Hazır mı? Ağustos 2015
► Kayıp ve Yas Süreci Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:11
Top