2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Televizyon Karşısında Şişmanlıyoruz!
MAKALE #14613 © Yazan Uzm.Dyt.Merve TIĞLI | Yayın Nisan 2015 | 3,385 Okuyucu
Televizyon Karşısında Şişmanlıyoruz!

Akşam eve geldiniz. Güzel bir yemeğin ardından biraz rahatlamak için salonunuzun en rahat koltuğuna geçtiniz ve ayaklarınızı uzatarak kumandanın düğmesine bastınız. Harika! En sevdiğiniz dizi başlamış, keyfinize diyecek yok! Biraz izlemeye koyuluyorsunuz ve hemen ardından bir reklam çıkıyor! Hamburger köftesi ekmeklerin üzerine düşüyor, çikolatalar şelale misali dağlardan akıyor ve siz acıktığınızı fark edip hemen mutfağa gidiyorsunuz! Bu sahne size tanıdık geldi mi? Maalesef hemen hemen hepimizin hayatının bir bölümünde karşılaştığı senaryolardan birisi. Ancak kontrolü televizyon değil siz ele alırsanız bu senaryoyu değiştirmeniz mümkün!

Çözüm 1) Evde Abur Cubur Bulundurmayın!
Herhangi bir yiyeceği evde bulundurmadığınızda o yiyeceği tüketme ihtimaliniz sizin de bildiğiniz gibi %0! Ancak eğer evin herhangi bir köşesinde cips, çikolata, şeker gibi abur cuburlardan saklıyorsanız, bu abur cuburlar er ya da geç midenize giriyor ve gecenin geç saatinde tükettiğiniz bu besinler tartıda gittikçe artan rakamlar olarak size dönüyor! Bu yiyecekleri evde bulundurmadığınız için belki o gece pişmanlık yaşayabilirsiniz. Ancak ertesi gün tartıya çıktığınızda vermiş olduğunuz doğru kararı görecek ve kendinizle gurur duyacaksınız!

Çözüm 2) Gerçekten Aç Mısınız?
Televizyon karşısında hissettikleriniz sizi gerçekten yanıltıyor olabilir! O an çıkan reklamdan etkilenmiş veya sadece televizyon izlerken birşeyler tüketme isteğiyle sınanıyor olabilirsiniz! Kısacası televizyonun beyninizde yarattığı illüzyona kendinizi kaptırmış olabilirsiniz! Gerçekten aç olduğunuzu anlamanın bir yolu var! Hemen gidip 1 bardak su için! Beynimizdeki açlık-tokluk ve susama merkezi yan yana olduğu için kimi zaman susama ve açlık hislerini birbirine karıştırabiliyoruz. Böyle bir durumda ilk yapmamız gereken hemen gidip 1 bardak su tüketmek ve 10-15 dakika beklemek. Eğer açlık duygunuz geçtiyse bu durum beyin, televizyon ve mide üçlüsünün size oynadığı minik bir illüzyondan başka bir şey değil! Ancak eğer su tükettiğiniz halde aç hissediyorsanız mideniz bir şeyler atıştırmanız için size mesaj gönderiyor demektir! Eğer bir şeyler içmek hoşunuza gidiyorsa abur cuburdan kaçınmak için sıvı tüketiminizi arttırmayı da bir strateji olarak kullanabilirsiniz. Kocaman bir sürahiyi su ile doldurun. İçerisine meyve dilimleri, limon, tarçın ve karanfil atarak suyunuzu tatlandırın. Böylece keyifli bir şekilde su tüketiminizi arttırabilir, içi şeker dolu içeceklerden kaçınabilir ve kan şekerinizi çok sağlıklı bir şekilde dengeleyebilirsiniz.

Çözüm 3) Pratik Alternatifler Hazırlayın!
Evde abur cubur bulundurmuyorsunuz ve bu gerçekten hairka bir karar! Ancak midenizin gurultusundan uyumanız da pek mümkün olmuyorsa kendi sağlıklı atıştırmalıklarınızı hazırlayarak yeme ataklarınızın üstesinden gelebilirsiniz. Örneğin fırında hazırlayacağınız sebze cipslerini (Kabak, patlıcan, biber gibi sebzeleri halka halka doğrayın. Ardından doğradığınız sebzeleri bir buzdolabı poşetinin içerisine atın. İçerisine dilediğiniz baharatları ve 1 tatlı kaşığı sıvıyağ koyarak iyice karıştırın. Daha sonra hazırladığınız sebzeleri yağlı kağıda dizin ve önceden 175°C’de ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.) 1 kase light yoğurt ve dilediğiniz baharatlarla hazırlayacağınız bir dipsos ile beraber afiyetle tüketebilirsiniz. Salatalık, biber gibi besinleri şeritler halinde doğrayarak yanında 1-2 yemek kaşığı humus (450 gr haşlanmış nohut, 1 adet büyük diş sarımsak, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tahin, 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı light yoğurt, ½ tatlı kaşığı tuz, İsteğe bağlı karabiber/pulbiber. Malzemeleri blenderdan geçirin.Humusunuz hazır!) ile beraber tüketmek de keyifli bir alternatif olabilir. Eğer bunları hazırlamak zor geliyorsa 1 kase light yoğurt veya süt içerisine 2-3 yemek kaşığı yulaf , 1 tatlı kaşığı tarçın ve 1 meyve rendesi tüketmek hem tatlı ihtiyacınızı bastırmanıza hem de kan şekerinizi dengelemenize yardımcı olabilir. Tatlı severler için 1 dilim ananas veya ½ elma/armut üzerine 1 tatlı kaşığı tarçın serperek fırında 10-15 dakika pişirip tüketmek hem keyifli, hem pratik hem de lezzetli bir alternatif olacak!

Çözüm 4) Porsiyon Kontrolünü Elden Bırakmayın!
Salatalık, domates, marul, biber, ıspanak yaprağı gibi sebzeler çok düşük kaloriye sahip olduğundan her acıktığınızda bu besinlerden yararlanabilirsiniz. Ancak süt, yoğurt, yulaf, havuç, peynir, meyve gibi tükettiğiniz diğer sağlıklı besinlerin de beliri bir kaloriye sahip olduğunu unutmayın! Bu yüzden porsiyon kontrolünü sağlamak sizin için ciddi önem taşıyor. Araştırmalar sadece televizyon karşısında tüketilen besinlerin çeşitlerinin değil, aynı zamanda porsiyonlarının da çok önemli olduğu kanısında. Çünkü televizyon seyrederken, o anda konsantrasyonunuz izlediğiniz görüntülerde olduğu için aynı anda porsiyon kontrolü sağlamak imkansız hale geliyor. Bu yüzden koca bir paket cipsi bitirdiğinizi ancak dizi sonlandığında fark edebiliyorsunuz. İster yoğurt, ister meyve, isterse o gün küçük bir kaçamak yapacak olun, porsiyonunuza televizyon karşısına oturmadan önce karar verin. Tüketmeniz gereken miktara önce karar verdiğinizde otomatik olarak kendinizi sadece önünüzdeki tabağı bitirmeye şartlayacaksınız. Böylece miktarı aşmayacak ve bütün gece mide sorunlarıyla karşı karşıya kalmayacaksınız!

Çözüm 5) Daha Fazla Aktivite!
Televizyon karşısında hiçbirşey atıştırmıyor olsanız dahi televizyon sizi şişmanlatıyor olabilir! Bunun sebebi vücudunuzun televizyon karşısında çok daha az enerji harcaması. Çalışmalar televizyon karşısında daha fazla vakit geçiren kişilerin obeziteye daha yatkın olduğunu gösteriyor! Her ne kadar gece bir şey tüketmeseniz bile gün içerisinde tükettiklerinizi yakmanız için biraz hareket şart! Televizyon izlediğiniz saati 1-2 saat olarak sınırlandırın. Kalan vaktinizi ise kısa yürüyüşlere veya evde hafif esneme hareketlerine ayırın! Emin olun hem televizyonun tükettiği enerjinizi geri kazanacak hem de metabolizmanızı canlandırmak için vücudunuza çok güzel bir sürpriz yapmış olacaksınız!

Peki hangi besinler ile sismanlamanin onune gecebilir hatta metabolizmanizi hizlandirrarak kilo verebilirsiniz, biliyor musunuz ?

Aşağıda ,sağlıklı, sizin de çok seveceğiniz 12 muhteşem gıda var. Bu beslenme paketi sizin doğal yağ yakıcılarınızı ateşleyecek, hastalık ve yaralanmalara karşı korunmanızı sağlayacaktır. Ayrıca yağ depolanmasının önlenmesine ve yağsız kas kütlesinin artırılmasına yardımcı olacaktır...

1-Badem ve diğer kuruyemişler
Süper güçleri: kas yapımı, yeme isteğini baskılamak
Savaştıkları: obezite, kalp hastalıkları, kas kayıpları, yüksek kırışıklıklar, kanser, tansiyon
2-Fasulye ve diğer kuru baklagiller:
Süper güçleri: kas yapımı, yağ yakımı, sindirim düzenleyici
Savaştıkları: obezite, kolon kanseri, kalp hastalıkları, yüksek kan basıncı
3-Ispanak ve diğer yeşil sebzeler:
Süper güçleri: serbest radikalleri nötralize etmek(serbest radikaller yaşlanma sürecini hızlandırır)
Savaştıkları: kanser, kalp, hastalığı, inme, şişmanlık, osteoporoz
4-Süt ürünleri( yağsız veya az yağlı süt ve yoğurtlar)
Süper güçleri:güçlü kemikler, kilo kaybını hızlandırmak
Savaştıkları: osteoporoz, obezite, yüksek kan basıncı, kanser
5-Yulaf ezmesi(şekersiz, aromasız):
Süper güçleri:enerjiyi artırmak, kolesterolü düşürmek, kan şekerini düşürmek ve korumak
Savaştıkları: kalp hastalığı, diyabet, kolon kanseri , obezite
6-Yumurta
Süper güçleri: yağ yakımı, kas yapımı
Savaştıkları: obezite
7-hindi eti veya diğer yalın etler:
Süper güçleri: kas yapımı, bağışıklık sistemini güçlendirici
Savaştıkları : obezite, çeşitli hastalıklar
8-Fıstık ezmesi
Süper güçleri: yağ yakımı, kas yapımı
Savaştıkları: obezite, kas kaybı, kırışıklıklar, kardiyovasküler hastalıklar
9-Zeytinyağı
Süper güçleri:kolesterol düşürücü, bağışıklık sistemini artırıcı
Savaştıkları:obezite, kanser, kalp hastalıkları,yüksek tansiyon
10- Tam tahıllı ekmek :
Süper güçleri: vücutta yağ depolanmasını önlemek
Savaştıkları: obezite, yüksek kan basıncı, kanser, kalp hastalıkları
11-whey protein tozları
Süper güçleri: yağ yakımı , kas yapımı
Savaştıkları: obezite
12-berry’ler
Süper güçleri: kalp koruyucu, görmeye yardımcı, denge ve koordinasyon sağlayıcı ,kısa süreli hafıza
Savaştıkları:kalp hastalığı, kanser, şişmanlık

Peki bu dinamik gıdaları nasıl kullanmalıyız?
*bu gıdalardan iki yada üçünü yemeklerinizin içine eklemeye özen gösterin veya en azından birini günlük atıştırmalıklarınıza ekleyin.
*her öğünde besin öğesi bakımından çeşitlilik sağlamaya dikkat edin.karbonhidrat, yağ ve proteini bir arada kullanmaya çalışın.
*atıştırmalıklarınızda biraz da olsa protein olduğundan emin olun yoksa kendiniz ekleyin.

Uzm.Dyt.Merve TIGLI CINAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Televizyon Karşısında Şişmanlıyoruz!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve TIĞLI Fotoğraf
Uzm.Dyt.Merve TIĞLI
Ankara
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi149 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Merve TIĞLI'nın Makaleleri
► Neden Şişmanlıyoruz? Dyt.Meltem YAMAN
► Neden Şişmanlıyoruz? Dyt.Meltem YAMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Televizyon Karşısında Şişmanlıyoruz!' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dondurma Mart 2016
► Kışın Kilo Almayın Aralık 2014
► Harika Besin:Kinoa Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:19
Top