2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Mevsiminde Yapılan Beslenme Hataları ve Çözümleri
MAKALE #1462 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Ağustos 2008 | 7,560 Okuyucu
YAZ MEVSİMİNDE YAPILAN BESLENME HATALARI VE ÇÖZÜMLERİ

Yazın sıcakları, uzayan günler ve hızlanan tempo ile beslenme düzenimizde, öğün saatlerimizde, tükettiğimiz besinlerde birçok değişiklik oldu. Bir de bunların üzerine yaz partileri, plaj partileri ve gece eğlenceleri eklenince beslenmemiz bir hayli bozuldu. Fakat yaz mevsimi beslenme açısından riskli bir dönemdir. Bu nedenle en kısa sürede beslenme düzenimizi sağlıklı beslenme ilkelerine adapte etmemiz gerekli.

HATALARINIZI DÜZELTMEKTE GEÇ KALMAYIN…

Hata 1: Sabah uyandığımda canım hiçbir şey yemek istemiyor.

Sabah iştahsızlıkları yazın daha sık görülür. En sık rastlanan sebepleri, havanın sıcaklığı, gece atıştırmaları ve partilerde içkinin dozunu kaçırmış olmaktır.

Çözüm 1: Sebep fark etmez, kahvaltı yapmalısınız.

Sebep her ne olursa olsun hafifte olsa kahvaltı yapmalısınız. Gece boyu düşen kan şekerini yükseltmenin, güne enerjik başlamanın ve metabolizmanızı çalıştırmanın tek yolu budur. 1–2 dilim peynir, 1–2 dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği ve söğüş sebzelerden oluşan bir kahvaltı menüsü son derece sağlıklı ve idealdir. Bunların ağır geleceğini düşünüyorsanız süt veya yoğurtla karıştırılmış yulaf ezmesini deneyebilir veya süt ile birlikte taze meyve tüketebilirsiniz.

Hata 2: Öğlenleri hava çok sıcak, canım bir şey yemek istemiyor.

Yaz sıcaklarının iştahı kestiği bir gerçek. Bunun yanı sıra güneşin tamda tepede olduğu zamanda yemek yemek daha zorlayıcı olabiliyor. Fakat öğün atlamak yapabileceğiniz en büyük beslenme hatalarından biri.

Çözüm 2: Hafif bir öğle yemeği tüketmeyi deneyin.

Eğer sıcaklar nedeni ile iştahınız kapanıyorsa öğlen saatlerinde hafif yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Izgara et, salata, ayran ve 1–2 dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği sağlıklı ve lezzetli bir menüdür. Eğer sıcaklar nedeni ile et yemek zor geliyor ise peynir tabağı, zeytinyağlı sebze yemekleri, salata, ayran ve 1–2 dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği tüketebilirsiniz.

Hata 3: Bütün gün hiçbir şey yemedim, gece oldu sildim süpürdüm.

Bu hataya sebep olan etmenler gün boyunca yapmış olduğunuz diğer beslenme hatalarıdır. Eğer günü çok az besinle tamamladı iseniz akşam serinliğinin çökmesi ile birlikte yemeklere saldırmanız doğaldır.

Çözüm 3: Düzenli beslenmeye her mevsim devam edin.

Bu hatayı engellemek için gün boyunca az ve sık beslenin. En ideal öğün düzeni 3 ana 3 ara öğün şeklindedir. Öğünleriniz arasında 2–3 saat olmasına ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamaya dikkat ederseniz akşam yemeklerinde iştahınıza yenik düşmezsiniz.

Hata 4: Hava çok sıcaktı, yemek yapmaya üşendim bende kızartma yaptım.

Yaz mevsiminde aşırı sıcakların ortaya çıkması ile birlikte kişiler öğlenleri hareket etmeye zorlanabilir. Bunun sonucu hızlı pişen sağlıksız yemekler olabilir.

Çözüm 4: Kızartmanın bir alternatif olmadığını unutmayın.

Kızartılmış besinler hem yağ çektiklerinden ötürü yüksek kalorilidirler hem de yanmış yağ içerdiklerinden ötürü sağlıksızdırlar. Bu nedenle kesinlikle sağlıklı beslenmenin bir alternatifi değildirler. Hızlı ve kolay pişen bir akşam yemeği istiyorsanız ızgara etlerinizi pişirirken, buharda da sebzelerinizi pişirin. Izgara et, buharda sebze, mevsim salatası, yoğurt ve 1–2 dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği ile kendinize bir ziyafet çekebilirsiniz.

Hata 5: Sürekli susuyorum, gün boyu asitli içecek içiyorum.

Su içme alışkanlığı olmayan kişilerin yaz mevsiminde en sık yaptığı beslenme hatasıdır. Bu şekilde davranan bir kişi bedenine yeteri kadar sıvı aldığını düşünse de aslında bedenini susuz bırakıyor demektir.

Çözüm 5: Hiçbir içecek suyun yerini doldurmaz.

Gün boyunca ne içerseniz için hiçbir içecek suyun yerini tutmaz. Asitli ve kafeinli içecekler ise bedeninizde bulunan su rezervine zarar verir. Bu nedenle sıcaklardan bunaldığınızda su içmelisiniz. Su içmeyi sevmiyorsanız içine buz katmayı veya 1–2 damla limon suyu eklemeyi tercih edebilirsiniz.

Hata 6: Bir kadehte duramıyorum.

Eğlenceli yaz partilerine katılmayı sevenlerin yaz mevsimi süresince tekrarladıkları beslenme hatasıdır. Kadehlerin biri gidip yenisi gelirken kaybettiklerini fark etmiyor olabilirsiniz bu şekilde devam ederseniz kazandığınız sağlık sorunlarını fark etmeniz uzun zaman almayacaktır.

Çözüm 6: Sınırınızı öğrenin.

Aşırı tüketilen alkol kısa ve uzun dönemde sağlığı olumsuz etkiler ve birçok kronik hastalığa davetiye çıkarır. Partilerde alkollü içecekler içmek keyifli olabilir fakat sağlığınızın daha önemli olduğunu unutmamanız gerekir. Günlük maksimum alkol tüketim miktarı kadınlar için bir birim erkekler için iki birimdir. Bir birim alkol, 1–2 şişe bira, 1–2 kadeh şarap ve 1 duble yüksek alkollü içeceğe eşdeğerdir.

Hata 7: Bütün gün sadece dondurma tüketiyorum.

Yaz ayının en eğlenceli tatlısı olan dondurmanın karşısında durmak zor. Üzerine bir de sıcak havalar eklenince yemek yemek yerine dondurma yemeyi tercih ediyor olabilirsiniz. Fakat bütün gün dondurma yemenin de sağlıksız olduğunu unutmayın.

Çözüm 7: Dondurmanın bir keyif tatlısı olduğunu unutmayın.

Yaz mevsiminde dondurma yemek en doğal hakkınız fakat bütün bir yaz sadece dondurma yiyerek sağlıklı beslenmeniz mümkün değil. Yaz sıcaklarının yaklaşık 4 ay sürdüğü düşünülürse bu uzun sürede sadece dondurma yemeniz kimi besin yetersizliklerine yol açabilir. Normal beslenme düzeniniz içerisinde günde 1–2 top taze sütten yapılmış dondurma tüketmenizde ise bir mahsur yok. Dondurmanızı güvenilir bir yerden satın almaya özen gösterin.

Hata 8: Et yemek istemiyorum.

Yaz sıcakları nedeni ile kesilen iştahınız nedeniyle et yemek istemiyor olabilirsiniz. Fakat uzun süre et yememek kimi besin yetersizliklerine yol açabilir.

Çözüm 8: Değişik menüler yaratın.

Demir mineralinin en zengin kaynağı et ürünleridir. Bunun dışında B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Eğer sıcak nedeniyle et yemek istemiyorsanız çorbalarınıza ve sebze yemeklerinize et eklemeyi deneyin. Öğlen sıcaklarında et tüketmek daha zor olabilir, et tüketiminizi akşam yemeğine kaydırmayı deneyebilirsiniz. Deniz kenarında ızgara balık kadar güzel bir yemek olamaz, gün boyunca et tüketemiyorsanız akşam ızgara balık tüketmeyi deneyin.

Soru Cevap
D.G: Merhaba Nil hanım benim sorunum yaz mevsiminde daha da çok oluşan karnımda ki şişlik size söyle anlatayım,yaz tatilimizi 2 ay boyunca kendi yazlığımızda geçiriyoruz,eşim yemeğe pek düşkün değil sabahları geç uyanıyor,akşam geç yatıyor ve böyle oluncada biz hiç kahvaltı yapmıyoruz akşam yemekleri gecenin geç vaktine sarkıyor gün hareketli geçiyor ama su içmeyi de ihmal ediyorum üstelik acıkıp bir anda yemek yediğimden olabilirmi bilmiyoruma ama çok zayıf olmama ragmen sürekli karnım şişiyor ve ben çok rahatsız oluyorum bu konuda ne önerebilirsiniz.

Cevap: Merhaba,hepimiz keyifli bir yaz tatili planlarıyla başlayan tatilimizde beslenmemizi bir kenera bırakıyoruz fast-food,gece atıştırmaları,tatildeyim birşey olmaz diyerek yediğimiz tatlılar ve söylediğiniz gibi gün içinde unutarak içmediğimiz su adlında kendimizi ihmal ettiğimiz anlamını taşıyor.Herşeyden önce beslenme düzeniniz hayatınızın bir parçası olmalı uyandığınızda saat kaç olursa olsun mutlaka ilk 1 saat içersinde kahvaltınızı edin,günün kalan kısmında da mutlaka olması gerektiği gibi her iyecekten az az tüketebilirsiniz en azından ara öğünlerde meyve yemek size problem oluşurmaz.Su iste hayatımızın en gerekli maddesi yanınızda bulunduracağınız küçük bir su şişesi su içme sorununuzu çözmekte yeterli olacaktır eğer bu şekilde tüketemiyorsanız gün içinde asitli içeceklerden uzak durarak ayran ve ya taze sıkılmış meyve suları da tüketebilirsiniz.Asitli içecekler karnınızdaki şişliğin sebebi olabileceği gibi sindirim sorunları da yaşıyor olabilirsiniz.Bir uzmana baş vurmanızı öneririm.
NİL ŞAHİN GÜRHAN
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaz Mevsiminde Yapılan Beslenme Hataları ve Çözümleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
► Kış Mevsiminde Beslenme Dyt.Hande SEVEN AVUK
► Kış Mevsiminde Sağlıklı Beslenme Dyt.P. Seda CENGİZ
► Yaz Mevsiminde Doğru Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Beslenme ve Diyet Hataları Dyt.Berrin YİĞİT
► Diyet Hataları Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yaz Mevsiminde Yapılan Beslenme Hataları ve Çözümleri' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:30
Top