2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağız Kokusu
MAKALE #14626 © Yazan Dr.Dt. Nihat TANFER | Yayın Nisan 2015 | 3,430 Okuyucu


Ağız kokusu





Kötü ağız kokusu, çoğu zaman mahcubiyete, sosyo-psikolojik problemlere sebep olur; hatta evlilikleri bile olumsuz etkileyebilir.


SEBEPLERİ:

  • Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar. Ölü veya ölmek üzere olan bakteriler sülfür bileşikleri açığa çıkarır.
  • Bakteri tabakaları ve yiyecek artıkları dilin arka tarafında birikir. Dilin yüzeyi oldukça pürüzlü bir yapıdadır ve bakterilerin yaşamasına elverişli bir özelliğe sahiptir. Büyük miktarda sülfür bileşikleri de bu alanlarda birikir.
  • Eğer diş yüzeyi temizlenmezse kısa sürede bakterilerin yaşamasına elverişli bir hal alır.
  • İleri derecede dişeti rahatsızlığına sahip olanlarda kişinin kendi başına temizleyebilmesi pek mümkün olmayan, ulaşılamayan alanlar vardır. derin dişeti cepleri gibi böyle alanlar da kötü kokuya sebep olur.
  • Şanslıyız ki ağız boşluğundan kaynaklanan kötü kokuların tedavisi kısa sürede sonuç vermektedir ve problem halledilebilmektedir.
Ağız Kokusu Tedavisi

Ağız kokusunun tedavi edilebilmesi için önce ağız kokusu kaynağının doğru belirlenmesi ve bu tespit sonucu ortadan kaldırılması gerekmektedir. Kliniğimizde ağız kokunuzun düzeyinin belirlenebilmesi için özel cihazlar kullanılmaktadır. Ağız içi kaynaklı kokularda tedavi, kişiye ve gereksinimlerine özgü olarak hazırlanmakta ve çoğunlukla ağız içerisindeki gıda takılmalarının ortadan kaldırılması, iltihapların ve çürüklerin temizlenmesi ve ağız içi bakteri sayısının ağız bakımı yöntemleriyle azalmasından oluşmaktadır. Diş kliniğimizde bu tedaviler bir taraftan gerçekleştirilirken, diğer taraftan da ağız bakımı eğitimi ve uygulamaları ile ağız kokusunun tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.


Nedenleri:

- Periodontalhastal›klar, mukozalhastal›klar ve enfeksiyonlar, oral kanserler
- Orofaringeal anomaliler (yar›k damak, velofaringeal yetmezlik)
- Protez ve implantlarla ilgili sorunlar, difl çürükleri, difltafllar›, difl eti hastal›klar›
- Postnazalak›nt›ya yol açan durumlar
- Ağızkuruluğuna yol açan durumlar (stress, ilaçlar, Sjögren sendromu, avitaminozlar, diyabetesmellitus, menopoz)
- Dil üzerinde debris birikimi
- Nazal obstrüksiyon ve nazal hast. (polipler, septalperforasyon, adenoid vejetasyon)
- Tonsilhastalıklar› (kronik tonsillit, tonsiltafllar›)
- Solunum sistemi hastal›klar› (Kronik akci¤er enfeksiyonlar›, tüberküloz, kanser, bronflektazi, akci¤er apsesi)
- Solunum yollar›ndayabanc› cisimler
- Gastrointestinalhastalıklar(özofagealdivertikül, özofajitstenozlar, akalazya, özofagustayabanc› cisim, hiatalherni, GÖRH, özofagus ve mide kanseri, peptik ülser, Hp gastriti, karaci¤er sirozu, pilorstenozu, gastrit, hipokinezi, bazlı malabsorbsiyon sendromlar›, GıSkanamalar›, parazitler, gıda zehirlenmeleri)
- Kronik renal yetmezlik, otoimmünhastal›klar,
- Hematolojik hastalklar

Fizyolojik nedenler

- Açlık
- Kötü agız hijyeni
- Bazı gıdaların tüketilmesi (yüksek protein içerikli gıdalar; so¤an, sarımsak, turp gibi odoriferöz yiyecekler, bazı baharatlar, kahve,alkolizm), kronik sigara içiciliği

Devamlı Ağız Bakımı İçin Yapılması Gerekenler

Ağız bakımı olarak sadece diş fırçası kullanımı yeterli değildir. Bakterilerden ve oluşturdukları ağız kokusu ve diğer olumsuzluklardan kurtulabilmek için diş ipi, köprü altı ipi ve dil kazıyıcısı kullanılması gerekmektedir. Gerekli olduğunda anti bakteriyel ağız gargaralarının kullanımı yararlı olmaktadır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağız Kokusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Nihat TANFER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Nihat TANFER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihat TANFER Fotoğraf
Dr.Dt. Nihat TANFER
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Nihat TANFER'in Makaleleri
► Ağız Kokusu(Halitozis) Dt.Erkut AKÇALI
► Ağız Kokusu ile Savaşmak Dt.Ülkü KOLOĞLU
► Ağız Kokusu (Halitosis) Sebepleri Dt.Betül YURTERİ
► Ağız Yaraları Dr.Dt. Nihat TANFER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Ağız Kokusu' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sabit Protez Nisan 2015
► Kanal Tedavisi Nisan 2015
► Dolgu Nisan 2015
► Diş Sıkma Nisan 2015
► Diş Hassasiyeti Nisan 2015
► Diş Eti Hastalıkları Nisan 2015
► Diş Estetiği Nisan 2015
► Diş Çekimi Nisan 2015
► Diş Ağrısı Nisan 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:59
Top