2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Estetiği
MAKALE #14632 © Yazan Dr.Dt. Nihat TANFER | Yayın Nisan 2015 | 3,065 Okuyucu
Gülüş Tasarımı
Ağız ve diş yapınızda görmek istediğiniz değişiklikleri hekiminizin estetik ve fonkiyonla birleştirerek, size en uygun ve optimum gülümsemeyi yaratmasıdır.
Toplumsal ilişkilerde ilk tanışma, karşılaşma ve ilk görüş çok önemlidir.Ahenkli yumuşak bir gülümseme her zaman pozitif bir başlangıçtır.Günümüz diş hekimliğide doğal bir gülüş için kişinin fiziğine ve karakterine özel diş tasarımları yapılmaktadır
Gülüşünüzdeki ufak bir değişiklik ile hem psikolojiniz düzelip özgüveniniz artarken hem de kişisel ilişkileriniz ve sosyal statünüzde önemli değişiklikler yaratabilirsiniz.Işık saçan bir gülümseme yüzünüzle bütünleştiğinde kendinize olan güveniniz ve mutluluğunuz karşınızdakini de ister istemez etkileyecektir
Estetik diş hekimliği hizmetlerine ne zaman ihtiyaç duyulur?
1. Ön dişlerinizde form ve büyüklük açısından asimetri olduğu durumlarda,
2. Ön dişleriniz arasında konuşmanıza da olumsuz tesiri olan boşluklar(diastemalar) varsa,
3. Dişlerinizin renginden memnun değilseniz,
4. Dişlerinizde çapraşıklıklar ve/veya düzensizlikler varsa,
5. Daha önceden yapılan restoratif işlemlerin (kuron,köprü veya dolgular) görüntüsü sizi tatmin etmiyorsa,doğal olmadıklarını düşünüyorsanız ,
6. Fotoğraflarınızda ağzınız kapalı mı çıkıyorsanız,
7. Toplum içinde gülerken ağzınızı elinizle kapama ihtiyacı mı duyuyorsanız,
Yukarıda sayılan durum veya durumların sizin için de geçerli olduğunu düşündüğünüzde estetik diş hekimliği hizmeti veren bir doktoru ziyaret etme vaktiniz gelmiştir.
Gülüş tasarımında dikkat edilecek unsurlar nelerdir?
Hastalarımızda gülüş tasarımı yaparken yaş, cinsiyet,dudaklar,diş etleri,diş renk şekil ve konumları,yüz şekli,ten rengi gibi konular dikkate alınır.
Laminate Veneerler
Laminate veneerler günümüz diş hekimliğinde diş dokusunu azami gözeterek yapılan uygulamaların başında gelir. Laminate veneerler ince porselen tırnakçıklardır. Bu amaçla dişten ortalama 0.5 mm kalınlığında bir diş dokusu kaldırılır. Bunu takiben ağızdan alınan bir ölçü ile diş rengi, form ve diğer veriler teknisyene iletilir ve imal edilen bu ince tırnakçıklar özel yapıştırıcılar vasıtası ile dişe yapıştırılır. Üretilen tırnakçıkların inceliği sebebi ile ışık geçirgenliği ve bunun getirdiği kusursuz estetik farklı ışın kaynakları altında bile doğal bir güzelliğin ortaya çıkmasına neden olur.
Hangi vakalarda uygulanır?
1. Güldüğünde diş eti çok görünenlerde
2. Diş şekil bozukluklarında
3. Diş aralıklarını düzeltmede
4. Hastanın ortodontiyi reddettiği çapraşıklık vakalarında
5. Bleaching ile giderilemeyen diş renkleşmelerinin tedavisinde
6. Ön bölge dişlerindeki büyük eski dolguların varlığında
7. Dişlerin yüzey aşınmalarında
8. Kırık dişlerin restorasyonunda
9. Gülme hattını yeniden dizayn ederken laminate veneer sistemi estetik bir tedavi alternatifi olarak sunulabilir.
Zirkonyum
Diş hekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek kaliteye sahip bir üründür. Estetik diş hekimliğinde her geçen gün metal alt yapılı porselenlerden uzaklaşılıyor. Biyolojik uyum, doğal görüntü, estetik ve mekanik direnç gibi istediğimiz tüm özelliklere sahip olan bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Zirkonyum alt yapılı porselenleri hem ön dişlerde kullanabilecek kadar estetik olmaları, hem de arka dişlerde kullanılabilecek kadar sağlam olmaları sebebiyle güvenle tercih etmekteyiz. Bu sistemler kişilerin yaşam kalitesini arttırmaktadır.
Zirkonyum Diş Kaplamalarının farkı nedir?
• Yalıtıcı özelliğiyle sıcak soğuk hassasiyeti gelişmez.
• Zirkonyum ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer estetik oluşturur, çok iyi yapılmış olan metal destekli porselenlerde bile bir matlık ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde zirkonyum tercih edilir.
• Metal destekli porselenler bazı ışıklarda ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Zirkonyum da ise aynı doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler.
• Alt yapısında metal olmadığı için kuron – diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.
•Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.
• Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.
• Ağızda tat bozukluğuna, dişeti problemlerine ve ağız kokusuna yol açmayan sağlıklı bir materyaldir.
• Önceden yapılmış olan metal destekli porselen kuronlar nedeniyle dişetinde oluşan baskı ve morluklar zirkonyum (kaplamaların) kuronların uygulanmasıyla tamamen ortadan kalkar, estetik ve doğal bir görüntü elde edilir.
• Diş eti çekildiğinde, zirkonyum estetik görünümlerini korurlarken, metal destekli porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.
• Alt yap
ıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek alerji riski zirkonyum alt yapılı porselenlerde yoktur.
• Vücudumuzla mükemmel uyum sağlandığı için diş eti hastalığı olan ya da diş eti hastalığına yatkın olan kişilerde rahatlıkla kullanılabilir. Diş etiyle uyumu çok iyidir, ağız hijyenine önem verildiği takdirde diş eti problemi yaratmaz.
Beyazlatma (Bleaching)
Dişlerde zaman içinde istenmeyen lekeler oluşur. Bu lekelerin bir çok sebebi olabilir; yaşlılık, boyar madde içeren gıdaların ( çay, kahve, kola, sigara vs) sık tüketimi, travmalar ve gelişim çağında alınan antibiyotikler en belirgin sebeplerdendir. Diş beyazlatma işlemi dişlerde olusan bu renkleşmeleri giderme işlemidir ve cok yaygın olarak uygulanan güvenilir bir işlemdir. Diş beyazlatma işlemi diş hekimi tarafından muayenehanede uygulanabileceği gibi ( office bleaching), hastanın kendisi tarafından evde de uygulanabilir ( home bleaching).
Evde diş beyazlatma (Home bleaching)
Öncelikle hastanın ağzından alınacak bir ölçü ile kişiye özel şeffaf ve tüm dişleri kapsayacak bir kalıp hazırlanır. Hasta bu kalıp icine diş hekiminin verdigi beyazlatma jelini sürerek belirli periyotlarla dişlerine uygular. Jelin hergün mutlaka düzenli olarak uygulanması ve hastanın ağzında günde 5-8 saat süre ile kalması gerekmektedir. Bu uygulamanın 10 ile 14 gün arası devam etmesi gerekmektedir. Beyazlatma jelinin diş etlerine zarar vermemesi icin jelin diş etlerine taşırılmaması, eğer jel taşıyorsa ıslak bir pamuk ile taşan jelin alınması gerekmektedir. Home bleaching işleminin hekimin tavsiye ettiği sürede ve düzenli olarak uygulanması çok önemlidir aksi taktirde istenen sonuç alınamayabilir.

Klinikte diş beyazlatma (Office blesching)
Diş hekimi tarafından klinikte uygulanan ve genellikle 45-50 dk süren bir işlemdir. İşlem sırasında öncelikle diş etleriniz özel bir koruyucu madde ile korunur, ardından dişlerinize beyazlatma jeli sürülür. Uygulanan özel bir ışın ile sürülen jelin aktive olmasi ve beyazlatma işlemini hızlandırması sağlanır. Tek seanslık bir uygulama sonrasında dişler ortalama 4-5 ton açılır.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Estetiği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Nihat TANFER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Nihat TANFER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihat TANFER Fotoğraf
Dr.Dt. Nihat TANFER
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Nihat TANFER'in Makaleleri
► Ön Diş Estetiği Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Diş Estetiği Ücretleri Dt.Betül YURTERİ
► Ön Diş Estetiği ve Zirkonyum Porselenler Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Diş Estetiği ve Güzel Gülümseme Dt.Betül YURTERİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Diş Estetiği' başlığıyla benzeşen toplam 99 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sabit Protez Nisan 2015
► Kanal Tedavisi Nisan 2015
► Dolgu Nisan 2015
► Diş Sıkma Nisan 2015
► Diş Hassasiyeti Nisan 2015
► Diş Eti Hastalıkları Nisan 2015
► Diş Çekimi Nisan 2015
► Diş Ağrısı Nisan 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:29
Top