2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar
MAKALE #14640 © Yazan Uzm.Dyt.Özge KARAARSLAN | Yayın Nisan 2015 | 3,682 Okuyucu
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ GIDALAR

Bitkilerin dayanıklılığını artırarak pestisit kullanımını azaltmak için Gen Transferi Teknolojisi geliştirilmiştir. Ancak bitkilerin dayanıklılığı artarken lezzeti ve genel özellikleri kaybolmaktadır. Soya, pamuk, mısır ve şeker pancarı en çok piyasası olan genetiği değiştirilmiş besinlerdir.

Genetik müdahaleler ile doğada daha önce hiç bulunmayan gen bileşimleri üretilebilmektedir. Bir genin farklı bir hücreye transferi ile o hücrenin işlevi artabilir, değişebilir veya salgıladığı kimyasal maddeler farklılaşabilir. Gen transferi, ürün miktarını 10 kata kadar artırılabilir ve tarıma elverişli olmayan alanlarda bile tarım yapılmasını sağlar.

Gen Transferi Teknolojisi sosyal, etik, ekonomik ve dolayısıyla politik bir konudur. ABD, Arjantin, Brezilya, Kanada, Çin ve Hindistan genetiği değiştirilmiş besinlerin %99'unu üreten ülkelerdir. Sağlık açısından tehlikeli gördüğü için buna karşı çıkan ülkeler de vardır. Başta Japonya ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Güney Kore, Yeni Zelanda gibi ülkelerde de genetiği değiştirilen ürünler ya yasaktır ya da bu ürünlere katı sınırlamalar getirilmiştir.

Genetiği Değiştirilmiş Besinlerin İnsan Sağlığına Olumsuz Etkileri

1- Oluşturabileceği en önemli risk alerjidir.

2- Gen transferi pestisit kullanımını ortadan kaldırmıştır ancak, toksik madde kalıntılarını kaldıramamıştır. Bu toksinlerin uzun dönemde insan sağlığına etkilerine yönelik yeterli bilgi yoktur.

3- Genetiği değiştirilmiş pamuk, soya ve mısır çeşitlerinde kullanılan kimyasal maddelerin doğrudan kanser yapıcı özellikte olduğu bilinmektedir.

4- Gen aktarımı ile bitkilere yeni özellikler kazandırılırken bitkinin doğal yapısında bulunan besin öğelerinde azalma olduğu bilinmektedir. Özellikle kansere karşı koruyucu olan fitoöstrojen bileşiklerin azaldığı kanıtlanmıştır.

5- Gen aktarımı sırasında genetiği değiştirilmiş besinlerin seçilmesinde antibiyotik dayanım izleme genleri kullanılmaktadır. Bu genler insan ve hayvanlardaki bakterilere geçerek onların da antibiyotiklere dayanıklı hale gelmesine sebep olabilir.

6- Bilim insanların çoğu genetiği değiştirilmiş besinlerin ekolojik sisteme zarar verdiği yönünde fikir birliğine varmışlardır. Ayrıca GDO'lu bitkilerin kalıntılarındaki toksik maddelerin suya ve toprağa geçtiği yönünde pek çok araştırma sonucu mevcuttur. Bu nedenle toksinlerin diğer canlıların besin zincirine katılmaları kaçınılmazdır.

7- Genetiği değiştirilmiş bitki çiçek tozlarının rüzgâr, kuş, arı, böcek ve bakterilerce taşınması sonucunda kilometrelerce uzaktaki bitki türleri de etkilenerek genetik bir kirlilik ortaya çıkacaktır.

8- Genetiği değiştirilmiş besinlerin ekiminin yaygın yapılması Organik Tarımı da tehdit etmektedir. Toprağın, suyun ve tohumun kirlendiği bir ortamda gerçek organik tarım yapmak mümkün değildir.

Türkiye'de GDO ile ilgili yasal düzenlemeler henüz araştırma ve tartışılma aşamasındadır. Sadece 26.10.2009 tarihli – 27388 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik tartışmalar içerisinde yürürlüğe girmiştir.

Genetiği ile oynanmış gıdalar hibrit tohumdan elde edilir. Normal tohumlara göre daha pahalı olan bu tohumların her yıl yenilenmesi gerekir. Türkiye'de geleneksel üretim bitmiş durumdadır. %90 oranında hibrit tohumdan üretim yapılmaktadır.

Yararından çok zararı bulunan Genetiği Değiştirilmiş Besinlerin ülkeye girişinin yasaklanması veya sınırlandırılması ve herhangi bir ürünün içerisinde bulunuyorsa ürün etiket bilgilerinde belirtilmesi gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Özge KARAARSLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Özge KARAARSLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge KARAARSLAN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Özge KARAARSLAN
İçel (Mersin)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Özge KARAARSLAN'ın Makaleleri
► Fonksiyonel Gıdalar Dyt.Selma Önelge GÜR
► Fonksiyonel-İşlevsel Gıdalar Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser ve Beslenme Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:21
Top