2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Seçim Şeklimiz-Yaşamımız
MAKALE #14678 © Yazan Uzm.Psk.Özlem AKKEL | Yayın Mayıs 2015 | 3,036 Okuyucu
Yaşam seçimleriyle kendine anlam katan bir kavramdır. Her kişinin yaşamı kendi seçtikleriyle şekillenir. Seçim yapan insan az da olsa kaygılıdır bu yüzden. Çünkü alacağı kararın sorumluluğu bir yük gibidir omuzlarında. Neden yük? Çünkü bir günlük aldığı kararla bir ömür sürecek yaşantılara sahip olabilir bazen. Aldığımız yükleri satırlara, sayfalara sığdıramayız belki ama nasıl aldığımızla ilgili konuşabiliriz bugün.
Öncelikle bir ’’mantıklı düşün’’ furyası sorgusuzca ilerliyor hayatımızda. Kimse de dur bakalım her zaman mantıklı düşünmek iyi bir şey mi diye sorgulamıyor. Koşulsuz kabul edilir toplumca bu yargı. Koşulsuz içselleştirilir ve uygulamaya koymaya çalışılır! Evet çalışılır dedim çünkü sadece mantıklı düşünmeye çabalayıp kendimizi zorlayan ve bununla birlikte çoğu zaman da bu mantıki kararları alamayan, alsa dahi sonucundan hoşnut olamayabilen insan topluluğuyuz. Kendimizi bir an özgür bırakıp da ne yaşıyorum? Ne istiyorum? Sorularını sormuyoruz. Çünkü özgür düşünürsek toplumun içinde yer alamayız. Bu gerçekten ürkütücü bir düşüncedir. Bu sadece bir düşüncedir! Aslında özgür düşündükçe toplumun bir parçası olduğumuzu hisseder ve iç huzuru yüksek bir insan oluruz. Peki nasıl özgür düşünürüz?
Belirli kalıp yargılarımız vardır hepimizin. Birçoğu çocukluktan gelen yargılardır. Şemalar da diyebiliriz bunlara aslında. Bu şemalar bizim bir kişi, bir olay ve durumla karşılaştığımızda takınacağımız tutumu, düşüncemizi hatta duygularımızı belirleyebilir. Bu sebeple bazen çevremizde yaşananlara ve insanlara haksızlık yapabiliriz. Bazen farkında olmadığımız kırgınlıklar yaşanır, anlayamayız. Çevremizdeki insanlara ve olgulara davranışlarımızı belirleyen en büyük etmen çoğunlukla çok eskilerde oluşan bu kalıp yargılarımızdır. Sonra da bu yargılara diğer insanlar ve toplumun yüklediği yargıları ekler ve ‘’mantıklı karar’’ lar alırız. İşte bu noktada yanlışlar başlar, çünkü sorgulamayız.
İnsan duyguları, sezgileri, bedeni, ruhu, zihni bütün bir varlıktır. Sağlıklı bir insan bahsettiğim bu kavramları mümkün olduğunca dengeli bir ölçüde kullanabilen insandır. O halde sürekli ben mantıklıyım, ben haklıyım, doğru olan bu, kim olsa böyle yapar gibi sarfettiğimiz cümleler aslında bizim sadece mantıklı yanımızı yaşattığımız anlamına gelebilir. Bu da aslında bütünün çok küçük bir kısmında, eksik yaşadığımız anlamına gelebilir. Daha doygun, memnun ve güçlü hissedebilmemiz, sağlıklı ve dengeli hareket edebilmemiz için yaşamımıza duygularımızı ruhumuzu da katmalıyız. Bunun için öncelikle iç sesimizi dinlemeyi ve hayal kurmayı bırakmamamız önemli. En son ne zaman hayal kurdunuz? İç sesinize ne zaman kulak verdiniz? Bir düşünün, çocukluktan çıktıkça uzaklaşıyor muyuz kendimizden? Kendinizi dinleyin. Umudu yeniden yakalayabilmek için, karamsar düşüncelerden kurtulabilmek için, yeniden hayal kurabilmek için önce kendi içinize bir göz atın. Sezinlediklerinize önem verin. Duygularınızı anlamaya, bedeninizde olanları okumaya çalışın. Sonra mantığı da kullanın. Tek başına değil hep birlikte. İnsanlar gibi, toplumlar gibi tüm yanlarıyla yaşatın varlığınızı. Çünkü her yanınızla kabul ettikçe güzelleşir yaşam..

Özlem AKKEL
ozlemakkel.com


Yazarın diğer yazıları:
Her gün çocuklara bayram olsun diye düşünmek üzerine..
Yaşam, bağlarıyla insanı mecburiyetlere, koşturmacalara, refleks karar ve hareketlere sürüklemeden önce dünya nasıldı? Sizin için nasıldı dünya. Düşünceyi, sorguyu, analizi bırakmadan önce, çocukluğunuz sonlanmadan önce..

Neden çocukluk? Merakın, soruların, anlamların hızla ve çokça döndüğü dönemdir çocukluk. Üstelik seslidir sorular, açık ve nettir, örtü örtülmemiştir henüz üzerine düşüncenin. Gerçekler olduğu gibi görülür ve olduğu gibi yansıtılır. İnsanın en sağlıklı evresidir çocukluğu. Bastırmanın yerini yaşatma, susmanın yerini ifade etme alır. Çünkü yaranmaz çocuk insana. Kendisi en büyüktür bu hayatta. Büyüdükçe yeni yaşamlar görür, yeni insanlar, hayatlar. Önce şaşırır, sonra kırılır, anlam veremez, susar, yine merak eder, bir daha bakar, sonra yine susar. Çocuk büyümektedir. Yeni şeyler öğrenmekte. Kitap okur. Okuduklarından hayaller oluşturur. O hayallerde gerçeği kurgular, gerçekleştirmek üzere yola koyulur. Sonra biraz daha büyür. Her yaşında akranlarıyla yollarını ayırır. Her seferinde kendi yolundan devam eder deneyimlemeye. İlerler, geriler, takılır, düşer, şaşırır, tökezler, hep öğrenmektedir, hep büyümektedir.-
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Seçim Şeklimiz-Yaşamımız" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Özlem AKKEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Özlem AKKEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özlem AKKEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Özlem AKKEL
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi131 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özlem AKKEL'in Yazıları
► Her Seçim Bir Vazgeçiştir Psk.Emine ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Seçim Şeklimiz-Yaşamımız' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Bozukluğu Kasım 2015
► Hayatımız Travma Ekim 2015
► Tükenen İnsan Temmuz 2015
► Duygusal İstismar Mayıs 2015
◊ Dönüşüm (Roman) Temmuz 2019
◊ Bir Kitap Bir Kendin.. Mayıs 2015
◊ Yeni Romanım Eylül 2014
◊ 3'e 1 Kala Babam ve Ben Haziran 2014
◊ Kötü Öğretmen Şubat 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:09
Top