2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergeni Anlamak
MAKALE #14726 © Yazan Psk.Gonca BAĞLAR | Yayın Mayıs 2015 | 3,445 Okuyucu
Ergenlik Dönemi Gerçekten Sorunlu Bir Dönem Mi?

Çocuğunuzda değişiklikler var ama bir türlü bu değişiklikleri anlamlandıramıyorsunuz, sanki o melek gibi çocuk gitti de yerine sinirli, agresif, siz ne derseniz tersini yapan, sizi beğenmeyen bir çocuk geldi diye düşünüyorsunuz. Korkulan zaman geldi, minik bebeğiniz ergenlik dönemine giriyor. Peki, ergenlik dönemi gerçekten bu kadar kötü mü?

Ergenlik aslında herkes için ikinci bir fırsat dönemidir. Hepimiz kişilik dediğimiz kavramı ergenlikte oluşuyor diye biliyoruz. Aslına bakarsanız kişiliğimiz biz daha çok küçükken yani 0-6 yaş arasında oluşmaya başlıyor. Bu dönemler de, bizim yaşadıklarımızı en az hatırladığımız belki de hiç hatırlamadığımız zamanlar. Peki, nasıl oluyor da hatırlamadığım zamanlarda, ben farkında değilken benim kişiliğim oluşuyor? Tabii ki de anne ve babamız başta olmak üzere çevremizin katkılarıyla. Yani biz bu dönemlerde, pasif bir şekilde ebeveynlerimizin bizimle kurdukları sağlıklı iletişime bakarak kişiliğimizi oluşturuyoruz.

Ne kadar haksızlık değil mi, annem ve babam ben farkında olmadan benim kişiliğime yön veriyor. İşte bu devrede, kişiliğimizin oluşumunda bizler de söz sahibi olalım diye, ergenlik dönemi ikinci bir fırsat olarak bize veriliyor.
Herkes bu dönemi sorunlu mu atlatıyor?

Örneğin; sizler çocuklarınız gibi anne babanıza karşı geldiniz mi, onlar sizin iyiliğiniz için bir şey söyledikçe yanlış anladınız mı? Hepiniz bu ve bunun gibi sorulara “Hayır biz hiç böyle değildik, saygı vardı bizim zamanımızda, annemiz bir şey söylese tamam der yapardık,” diye cevap verebilirsiniz.
Söyledikleriniz doğru, bazı küçük problemler yaşansa da ergenlik döneminin sorunsuz atlatıldığını kanıtlayan pek çok çalışma var ve siz de bu kesime dâhilsiniz. O zaman neden çocuklarımız bu kadar gergin?

En başta korkulan zaman dedik ya, pek çok aile gerçekten bu dönemden “aman çocuğum ergenlikte, biz şimdi bu çocuğa nasıl davranacağız” gibi düşüncelerle korkmakta. Bu düşünceler de ailelerin, kendilerini ve çocuklarını farkında olmadan ve aslında istemeden soruna yönlendirmesine sebep olmakta.

Nedir Bu Ergenlik Dediğimiz Şey?

Ergenlik dönemi, eskisi gibi çocuk olamamak ile tam bir yetişkin olamamak arasında kalan dönemdir. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal değişikliklerin hepsinin bir anda bastırdığı, fiziksel olarak bana ne oluyor derken, düşüncelerinin de değişmeye başladığı bir de üstüne ruhsal karmaşaların ortaya çıktığı dönemdir ergenlik.

Aynaya baktıklarında sivilcelerinin arttığını, kollarının bacaklarının uyumsuzluğu yüzünden sakarlıklarının hat safhada olduğunu kabullenmekte güçlük çektikleri, ama birey olmaya başladıklarının farkında oldukları zamanlardır, ergenlik.

Çocuğumu Anlamak İçin Ne Yapabilirim?

Duygulardaki değişiklik bazen ergenlere sorunlar çıkarabilir, bunları kendileri kontrol etmek isterler çünkü artık onların da her birey gibi istekleri, zevkleri ve hayalleri vardır, üstelik burada sizlerin çocukluklarındaki gibi onlara müdahale etmenizi istemezler.

Çevrelerindeki herkes onlara ne olduğunu, onların ne istediğini anlamaya çalışıyor ancak anlamakta da çok zorlanıyor. Çünkü bir an onları anlıyorsunuz, tamam diyorsunuz bu sefer oldu fakat arkasından hızlı geliştikleri için değişiveriyorlar, bu yüzden kafanız tekrar karışıyor. Bu dönemde ergenleri anlamanın tek yolu, onların sizi yönlendirdiği yoldan gitmektir, kendilerini sizlere açıklamaları için onlara fırsat verin, çünkü bizi en iyi nasıl biz anlatabiliyorsak onları da en iyi kendileri anlatabilir.

Sizin çocuklarınızı anlamak adına yapacağınız ilk şey bu dönemle ilgili doğru bilgiler edinmektir. Karşılaştığınız bir durumla ilgili yaşayacağınız belirsizlik size kendinizi kötü hissettirir, vereceğiniz kararların doğruluğunu etkiler, kaygı ve panik yaşamanıza sebep olur. Bu sebeple siz bu dönem ve çocuğunuzun karşılaşabileceği sorunlar hakkında ne kadar bilgi sahibi olursanız kendinize ve çocuğunuza karşı nasıl davranmanız gerektiğini de daha iyi bilirsiniz.

Bir sonraki yazımda, ergenlerle iletişim kurarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sizlerle paylaşacağım.

Psikolog Gonca BAĞLAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergeni Anlamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gonca BAĞLAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gonca BAĞLAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca BAĞLAR Fotoğraf
Psk.Gonca BAĞLAR
Eskişehir
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gonca BAĞLAR'ın Makaleleri
► Ergeni Anlamak Psk.Dnş.Mesut COŞKUN
► Severek Anlamak Psk.Kadir ÖZSÖZ
► Depresyonu Anlamak Dr.Mehmet TEKNECİ
► Otizmi Anlamak Psk.Merve Cansu CAVUS
► Psikoterapiyi Anlamak Psk.Elif ÇELEBİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Ergeni Anlamak' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cahil Cesareti Ocak 2016
► Okul Korkusu Kasım 2015
► Görünenin Arkası Ekim 2015
► Psikoterapi Nedir? Eylül 2015
► Çocuğum Okula Hazır mı? Ağustos 2015
► Kayıp ve Yas Süreci Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:18
Top