2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflamak Çok Kolay
MAKALE #14729 © Yazan Dyt.Havva ARIN | Yayın Mayıs 2015 | 4,748 Okuyucu
ZAYIFLAMAK ASLINDA ÇOK KOLAY

Zayıflamak, artık bireylerin zaafı olmuş durumda. Pek çok zayıflama diyetleri ve yöntemleri mevcut. Ama önemli olan sağlıklı ve vücut dengesini bozmayacak şekilde olmasıdır. Bu da mutlaka bir diyetisyen kontrolünde olacaktır.

Diyetin bireye özgü olduğu unutulmamalıdır. Başkalarının uygulayıp kilo verdiği diyetler sizin için sağlıksız olabilir. Diyet yaparken amaç; kilo vermek değil “optimum sağlığı yakalayarak fazla kilolardan kurtulmak” olmalıdır. Bu nedenle de haftada7 kg ayda 15 kg vb. hedefleyen diyetler yerine daha fizyolojik ve sağlıklı diyetleri tercih etmek önemlidir.

Peki sağlıklı bir şekilde zayıflamak için önemli noktalar nelerdir?
  • Öğün düzeni diyetin temel taşıdır. Mutlaka bireyin öğün düzenini oturtması gerekir. Bunu yaparken de günde 4-6 öğün(3 ana+1,2,3 ara öğün) şeklinde planlamalıdır. Bu şekilde hem acıkma süresi gecikecek hem de metabolizma sürekli aktif kalacaktır. Vücut yağ yakımı gün içinde devam edecektir. Ara öğünler çok önemlidir. Açlık süresinin 3 saati geçmemesi gerekir. Uzun süre açlıkların artması vücut metabolizmasında düşmeye sebep olacaktır. Bunun önüne geçmek için ara öğünler atlanmamalıdır. Aslında yemedim avantajdayım gibi düşünülebilir fakat aç kalmak dezavantaj konumundadır. Bunu da unutmamak gerekir.
  • Yemekleri yerken yavaş çiğnemek çok önemli. Hızlı yemek, doyma hissi geç anlaşılacağı için daha fazla yemeğe ve almamız gereken enerjinin fazlasını almaya neden olacaktır. Bu nedenle yavaş yemeği bireylerin alışkanlık haline getirmesi gerekiyor. Davranış değişikliği haline gelmeli ve sadece diyet süresince değil, diyetten sonra da yavaş çiğneme alışkanlığı devam etmelidir. Ayrıca bu durum, verilen kiloların kalıcı olmasında da etkilidir. Çiğneme sayınızı sayarak bunu kontrol altına alabilirsiniz. Bir süre sonra zaten yavaş yeme alışkanlığı edinmiş olacaksınız.
  • Light ürünleri kullanırken ölçüyü kaçırmamak gerek! “zaten enerjisi yok” şeklindeki düşünceler, daha fazla tüketmeye ve kilo artışına neden olur. Diğer besin gruplarına nasıl sınırlama getiriyorsak diyet ürünlerinin de böyle olduğu unutulmamalıdır. Light ürünlerin de masum olmadığını bilmemiz gerekiyor.
  • Pişirme şeklini değiştirerek bile kilo verilebilir. Kızartma, kavurmalar yerine haşlama, ızgara veya fırında hazırlama tarzı tercih edilmelidir. Yemekleri hazırlarken fazla yağ kullanımına dikkat edilmelidir. Yağ miktarı ayarlanırken, 1 kg sebze yemeğine 1 yemek kaşığı yağı geçmeyecek şekilde yağ kullanılmalıdır. Et yemeklerine ekstra yağ eklenmemelidir. Her ne kadar etler yağlarından ayrılmış olsa da gizli yağ içeriğinden dolayı yağ oranı fazladır ve bu nedenle et yemeklerine ekstra yağ eklenmemelidir.
  • İkramlara “hayır” diyebilmeyi öğrenmemiz gerek. Yeme konusunda kendimizi ne kadar kontrol edebilirsek kilo vermek o kadar kolay olacaktır. “Bir kereden bir şey olmaz” tarzında düşünceler yanlıştır. Bu şekilde kaçamaklar birikerek kilo vermeyi zorlaştıracak hatta bazen farkında olmadan kilo almaya bile sebep olacaktır. Yapılan spor veya yürüyüşler vücutta var olan yağların gitmesi için olmalı, diyet dışında aldığımız kaçamaklar için telafi niteliğinde olmamalıdır.
  • Fiziksel aktivite olmadan olmaz, günlük 30-40 dk yürüyüş/spor yapılması kilo vermeyi kolaylaştıracaktır. Yürüyüşlere veya spora yavaş yavaş başlamak daha uygundur. Vücuda bir anda çok yüklenmemek gerekir. Örneğin; haftada 3 gün 40 dk yürüyüş yapıyorsanız 2 haftada 1 bunu ya 5 güne çıkarılmalıdır ya da 3 gün şeklinde 1 saate çıkarılmalıdır. Bu şekilde yavaş yavaş arttırmalar vücut için daha fizyolojik olacaktır. Bunun dışında günlük hayattaki aktivitenin arttırılması gerekir. Yürüme mesafesindeki yerlerde araba veya otobüsü kullanmamak, asansör yerine merdiven kullanmak veya araba yerine bisiklet kullanmak gibi…
  • Günde 1 veya 2 fincan sade Türk kahvesi tüketimi metabolizmayı canlandırıcı etkilidir. Fakat koyu kahve ve çay tüketimi azaltılmalıdır. Çay açık olarak tüketilmelidir. Kahve ise günde 2 fincanı geçmemelidir. Kahve tüketimi, uyku kalitesi ve metabolizma dengesinin bozulmaması için saat 17:00 den sonra olmamalıdır.
  • İçecekler de masum değildir aslında. Meyve suları, kremalı içecekler, latte tarzındaki kahveler, sütlü çikolatalı içecekler vb. enerji yoğunluğu fazla olan grup içindedir ve diyette buna da dikkat edilmelidir.
  • Çay, kahve, bitki çayları su yerine geçmez. Bu nedenle su tüketimine önem verilmelidir. Günde en az 10 su bardağı su içilmelidir. Hem ödemin atılması hem de yağ yakımı için bu gereklidir. Kilo korunumu için 2 lt su tüketimi idealken, yağ yakımının hızlanması için 2,5 lt su tüketilmelidir. Suyu doğru tüketmek de önemlidir. Yavaş yavaş ve yudum yudum içilen sular vücutta kullanılabilir, ödemin atılmasını sağlar. Aynı zamanda içilecek su gün içine yayılmalıdır. Biranda tamamı veya yarısı tüketilmemelidir. Aksi durumda ise vücutta kullanılmadan direkt atılır.
    Özellikle yaz aylarında su ihtiyacı artar. Susama hissi ile beraber su tüketimi de artar. Fakat kış aylarında su tüketiminde azalmalar olur. Bireyin kendini kontrol etmesi, günde 2 litre suyu hedeflemesi gerekir.
  • Kabızlık, kilo vermeye engel bir durumdur. Kuru kayısı, kuru erik diyette yer almalıdır. Armut da barsak çalışmasını etkin duruma getiren meyvelerden birisidir. Probiyotik kullanımı da bağırsak fonksiyonları için etkilidir. Probiyotik kullanımı ile ayrıca; mide problemleri, gaz, şişkinlik ve hazımsızlık vb. şikayetler de sona erecektir. Doğal probiyotikler; yoğurt, ayran, turşu, zeytin, keçi sütü, kefirdir. Bunun dışında doktor tavsiyesi ile probiyotik takviyesi alınabilir.
  • Hazır gıdalar, fast food, içeriği bilinmeyen ürünler tüketilmemelidir. Meyve yerine meyve suyu tercihi yanlıştır. Evde kendi ev yapımımız olan meyve suları veya taze meyve suları da tüketilmemelidir. Çünkü enerji içeriği yüksektir. 1 su bardağı meyve suyu hazırlamak için en az 2 adet meyve kullanılır. Ayrıca; meyve suyu kan şekerini de hızlı yükseltir. Hızlı yükselen kan şekeri daha çabuk düşer ve acıkma daha erken gerçekleşir. Meyvenin kendisini tüketmek, hem enerji alımını azaltır hem de lif alımı ile birlikte barsak faaliyetleri için etkili olur.
  • Metabolizma hızlandırıcı bitki çaylarına diyette yer vermek, kilo vermeye hız kazandırır. Yeşil çay, beyaz çay, mate, biberiye çayı tüketilebilir. Fakat bitki çaylarının karışım şeklinde olmaması gerekir. Ayrıca bitki çayı günde 3 fincanı geçmemelidir.
  • Diyetteyken çok sık olmamak şartıyla vücudu zaman zaman şımartmak gerekir. Küçük ödüllendirmeler yaparak diyetten sıkılmamış ve motivasyonun yüksek kalmasını sağlamış oluruz.
Zayıflama yöntemi bireyin kendi kendisine uygulama şeklinde olmamalıdır. Çünkü yapılan hatalar metabolizmanın yavaşlamasına, vücuttan kas ve suyun kaybına neden olur. Daha sonrasında ise verilen kilolar daha hızlı bir şekilde tekrar alınır. Tekrar belirtmek isterim ki; diyet kişiye özeldir. İnternet sitelerinde yayınlanan, başkalarının uyguladığı diyetlere itibar etmemek gerekir. Birey bir diyetisyen kontrolünde, kendisine özgü hazırlanmış bir diyet programı ile zayıflama yöntemini tercih etmelidir. Bu şekilde kalıcı kilo vermiş ve sağlıklı bir yöntem tercih etmiş olacaktır.

Beslenme Ve Diyet Uzmanı
Havva ARIN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflamak Çok Kolay" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Havva ARIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Havva ARIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Havva ARIN Fotoğraf
Dyt.Havva ARIN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Havva ARIN'ın Makaleleri
► Zayıflamak İstiyorum! Dyt.Elvan ODABAŞI
► Zayıflamak İçin 25 İpucu Dyt.Nilgün AYDIN
► Zayıflamak İçin Diyet Yapmaya Son! ÇOK OKUNUYOR Dyt.P. Seda CENGİZ
► Nasıl Kolay Kilo Alabilirim Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Zayıflamak Çok Kolay' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:32
Top