2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma: Çocuklarıma Bunu Nasıl Söylerim?
MAKALE #1473 © Yazan Buket WİLLEKE | Yayın Ağustos 2008 | 10,052 Okuyucu
Boşanma Çocuklara Nasıl Anlatılır?

Neden çocuklarınızla boşanma hakkında konuşmak önemlidir?

Çocuklarınızla yapılan bu konuşma boşanma sırasında çıkacak değişikliklerle başa çıkmak için size en büyük yardımı sağlar. Boşananların çocuklarında meydana gelen ‘dışlanma’, ciddiye alınmama, tüm değişim esnasında çaresiz kalma gibi duyguların çıkmasına engel olur. Yapacağınız konuşmanın ana amacı ‘ senin her zaman yanındayım, sen benim için çok önemlisin’ mesajını vermenizdir.

Bu, tüm yaş grupları için geçerlidir. Bazı anne ve babalar küçük yaşlardaki çocuklarına bunu anlatmaktan çekinirler, çocukların bu karmaşık konuyu anlayamacağına inanırlar. Oysa yapılan araştırmalara göre boşanma konusu konuşulmayan çocuklarda şaşkınlık ve korku belirtileri daha sık görülmektedir.

Büyük çocuklar onlara resmi olarak açıklanmadan önce boşanmanın zaten geleceğini evdeki değisimlerden ve tartışmalardan hissederler.

Anne ve babalar için boşanma sık sık yapılan anlaşmazlıklardan dolayı gayet mantıklı gelebilir ama çocuklar için düşünmesi bile mümkün değildir. Çünkü çocuk sadece kendi ailesini tanır ve onun çocuk dünyasında anne ve babanın ayrılması düşünülmemistir bile. Durum ne olursa olsun anne ve babanın bu konuyu çocuklarına açıklaması gerekir.

Eğer boşanmayla ilgili son kararı verdiyseniz ve sizi nelerin hangi değişimlerin beklediğini tahmin ediyorsanız çocuğunuzla konuşma vakti gelmiş demektir. Ne kadar somut bir bilgi verirseniz çocuklarınıza, yeni değişimlere o kadar uyum sağlarlar.

Tüm bunlardan önce boşanma kararınızı ve bunu takip edecek yeni değişimleri çocuklarınıza bildirmek için mümkünse eşinizle konuşun.. Bunun size olan avantajı çocuklarınızın boşanma fikrinin sadece sizden değil birlikte verilmiş bir karar olduğu ve olayın ciddiyetinin ve bu ciddiyet aracılığı ile onların geleceği ve mutluluğu için çaba harcandığının belirtmenızi sağlar. Bunu hangi kelimelerle, cümlelerle yapacağınız genelde çocuğunuzun yaşına bağlıdır. Eğer çocuğunuz küçük ise küçük ayrıntılara girmekten kaçının. Çocuğun yaşına göre yeni yaşamla ilgili diğer bilgileri verebilirsiniz.

Boşanacak çiftin dikkat etmesi gereken diğer bir noktada bu konuşma sırasında kesinlikle tartışmaması ve birbirlerine suçlamada bulunmaması gerekir.

Burada söylenilmek istenilen çocuklara her ayrıntıyı anlatmak zorunda olduğunuz değil, öncelikle çocuk için önemli noktaları anlatmanız. Çocuklar gelecekleri ve günlük hayatları için kuruntulu olabilirler, soru sormalarına izin verin. Diğer yandan çocuklar boşanan çifti bekleyen yeni değişimleride ( Kim evden taşınacak. Evden gidenin yeni bir yuvası, kafasını sokacak bir evi olacak mı? ) bilmelilerdir. Boşanmadan sonra gelecek yeni değişimlerin yanısıra çocuğu ilgilendiren değişmeyecek olan rutin olaylar hakkında da bilgi verilmesi gerekir.

Çocuğa verilmesi gereken mesajlardan bir diğeride; anne ve baba aynı çatı altında kalmasa dahi tıpkı eskiden olduğu gibi çocukların velisi olduğu mesajıdır.

Samimi olun ve doğruyu söyleyin. Söyledikleriniz birbirini tutmalı. Yapamayacağınız şeyler için söz vermekten kaçının. Böyle bir durumda küçük yalanlar ve tutamayacağınız sözleri vermek işinizi kolaylaştırmaz, aksine çocuğunuzun size olan güvenini zedeler. Belki çocuklarınızın sorduğu sorulara kendinizinde vereceğiniz cevabınız yoktur bunu çocuklarınıza da anlatın. Cevap veremediğiniz sorulara cevap bulma görevinin sizin olduğunun, bunun için kendisini sorumlu tutmaması gerektiğini ve bunun onun suçu olmadğını üstüne basa basa anlatın.

Çocuğunuzun boşanma haberine nasıl tepki vereceği yaşına ve mizacına bağlıdır. Çocuğunuzun göstereceği tepkilerle yüzleşmeye ya da daha da kötüsü yasına ve kendinden kuşkulanmasıyla başından itibaren hazır olmalısınız. Bunu kabul etmesi sizin açınızdan ne kadar zor olursa olsun unutmayınız ki çocuğunuz tüm düşüncelerini ve hislerini dışa vurması gerekir. Genelde çocukların bu durumu uzun süre alabilir.

Unutmayınız ki çocuklar için böylesine duygusal bir konuyu konuşmak çok zordur. Çocuğunuz bu konuyu konuşmaktan kaçınıp bastırabilir ya da konuştuktan sonra olayların daha kötüye gideceğini zannedip konuşmamayı tercih edebilir. Yine burda çocuğun mizacı devreye girer, bazılarında kalbi diline yansır ve hemen açılır, bazılarında çekingendir.

Eğer çocuğunuz boşanmaya büyük tepkiler gösterirse ya da bu konuyu konuşmayı reddederse dahi bu konuyu ortalık yatıştığında tekrar konuşmayı denemekten vazgeçmeyinz.

Sizde göreceksiniz ki (siz derken velilerin iki tarafını da kastediyorum) birkerelik genel açıklama çocuklarınıza yetmeyecektir. Çocuklar anlatılanların doğru anladıklarına ve hepsini anladıklarına tekrar emin olmak isteyeceklerdir. Bu sizin için demek oluyor ki aynı şeyleri tekrar tekrar konuşmak anlatmak zorunda kalabilirsiniz. Unutmayınız ki yetiskin olsak dahi yeni şeyleri kabullenebilmek ne kadar zaman alabiliyor.
Konuşulanların uzun uzun cümleler olması gerekmiyor kısa cümlelerle yapılması gereken konuşmanın hazırlığını yapmış olursunuz.

Sadece konuşma faslını kendiniz yapmamalısınız çocuğunuza da söz hakkı veriniz. Bazen çocuğunuzdan hiçbir yetişkinin aklına gelmeyecek mantıklı yeni öneriler alabilirsiniz. Bunları hayata geçirmek işe yarayabilir.

Eğer birden fazla çocuğunuz varsa kendinizde göreceksiniz ki, çocuklarınız yaşlarına göre konuya farklı tepkiler verebilirler. Mesala; Çocukların yaşlarına göre farklı sorular, farklı dilekler ve kaygılarla karşılaşabilirsiniz. Bunun diğer bir sebebi de çocuğunuzun sosyal olarak kendini nasıl gelistirdiği ve diğer insanları anlayabilme yeteneğine de bağlıdır.


Çocuğunuzla yaptığınız konuşmada vurgulamanız gereken koca, karı eski eş terimleri değil anne, baba ve velilerdir. Eşinizle içinde bulundğunuz anlaşamama durumunun çocuğunuzla ilgisi olmadığını unutmayınız. Bunu unutur ve çocuğunuza yansıttığınız an çocuğunuz kendini suçlu hissedecektir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanma: Çocuklarıma Bunu Nasıl Söylerim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Buket WİLLEKE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Buket WİLLEKE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Buket WİLLEKE'nin Makaleleri
► Bipolarsam Bunu Nasıl Yönetirim Psk.Zümrüt ÇETİN
► Boşanma Çocuğa Nasıl Açıklanmalıdır? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Boşanma Çocukları Nasıl Etkiler? Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Boşanma: Çocuklarıma Bunu Nasıl Söylerim?' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:50
Top