2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Demire Direçli Demir Eksikliği Anemisi
MAKALE #14733 © Yazan Dr.Nail BAMBUL | Yayın Mayıs 2015 | 5,054 Okuyucu
DEMİRE DİRENÇLİ DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ(DDDEA)
Demir eksikliği teşhisinde ferritin ölçümü en spesisifik ve sensitiv testlerden biridir.30 mikrogram/litre altı düşük sayılmaktadır.Transferrin saturasyonu%16 dan düşükse normal eritropoez için demir sunumu yetersiz kalmaktadır.Transferrin saturasyonu demir/ demir bağlama oranından hesaplanmaktadır.Demir eksikliği teşhisi konulurken tek bir testin değil de bütün demirle ilgili testlerin yapılması daha doğrudur(demir,demir bağlama,hemogram,ferritin).İnflamasyonu olan bir hastada ferritin seviyesi yüksek olacağından ve bu hastalarda ferritinin cutoff değeri yükseleceğinden 100 mikrogram/litre altı anlamlı kabul edilmelidir. Kalp yetmezliğinde bu değer 300 e çıkmaktadır.Kronik böbrek yetersizlikleri için transferin saturasyonu %30 dan aşağı ise anlamlıdır ve demir eksikliği olarak değerlendirilmelidir.. Demir eksikliği için hepsidin testi yardımcı olabilir ancak günümüzde ölçümü pek yapılmamaktadır.
Dört altı haftalık oral demir tedavisine rağmen hemoglobulin seviyesinde 1 grm artışın olmaması durumunda demire dirençli demir eksikliğinden bahsedilir.
Demire dirençli demir eksikliği anemisi gen mutasyonu ile (TMPRSS6 mutasyonu) olabilmektedir.Bu gen transmemran proteasları kodlayan bir gendir.Bu proteas serin 6 dır ve aynı zamanda matriptase 2 olarakta bilinir.Bu proteaz hepsidin inaktive eden yolu inhibe eder.Bu mutasyonda hepsidin artışı anemi sebebidir.Esasen demirin alımında hepsidin bazlı sıkı bir kontrol vardır.Hepsidin peptid bir hormondur ve primer olarak karaciğerden salgılanır ve akut faz reaktanıdır.Plazmadaki demir seviyesinin ayarlanmasında özellikle enterositlerin absorptif fonksiyonu ve hücrelerden demirin dışarı çıkmasında rolü olan ferroportin degradasyonunda rolleri vardır.Sistemik inflamasyonda ve infeksiyonlarda hepsidin seviyesi artar.Aksine eritropoezde,demir eksikliğinde, doku hipoksisinde miktarı azalır.İnflamatuar sitokinler özelikle interlökin-6 hepsidin seviyesini arttırır.Hepsidin kandaki ferritin seviyesi ile kolerasyon gösterir.Demir eksikliğinde hepsidin transkripsiyonu suprese olur . Hem absorpsiyon artar ve hemde depo demirinden demir salınımı artar.
Demir resistansı en çok gastrointestinal hastalıklarda görülür.Parsiyal yada total gastrektomi yada düodonumu bypass yapan herhangi bir cerrahi girişim oral demir alımına resistan geliştirebilir. Kalori alımını azaltmak ve diyabeti düzeltmek amacıyla yapılan Roux-en-Y gastrik baypass demir eksikliğine sebeb olur.Çünkü demirin aktif olarak rezorbe olduğu ve gastrik PH arttıran yer devre dışı kalmıştır. Bu prosedüre bağlı demir eksikliği gelişme ihtimali %45 üzerindedir.Helicobacter pilori infeksiyonları demir absorbsiyonunu azaltır.Mikroorganizma demir alımında konakcı ile yarışa girer,vitamin C alımını azaltır ve mikro erezyonlarla demir kaybına sebeb olur.Dünya nufusunun yarıdan fazlasının h.pilori ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir.Klinisyenlerin demir resistansında h.pilori eredikasyonuna önem vermeleri gerekmektedir.Anti trangluteminaz bakılarak yapılan bir taramada demir eksikliği olanlarda gluten duyarlılığı olanların oranı %2.5 bulunmuştur.Otoimün atrofik gastrit demire dirençli demir eksikliklerinden biridir.İnflamatuar barsak hastalıklarıda demir direnci yaparlar.İnflamatuar barsak hastalıklarında anemi sebebi yalnız demir eksikliği değildir. Bunun yanında folat, vitamin B12 eksikliği ,inflamasyonun anemiye katkısı vardır.
Benim tecrübeme göre polikliniklerde demir eksikliği ile başvuran hastaların çoğu genç bayanlardır.Bu hasların bazıları demir tedavisine yanıt verirken bazıları 4-5 aylık yada daha uzun süreli tedaviye rağmen tedaviye tanıt vermeyen hastalardır. Bu hastalara dirençli kabul edip ileri tetkikler yapmak daha faydalı olmaktadır.Ör:h.pilori antigeni,doku transgluteminaz, ptz,folatseviyesi,25 H hidroksi d vitamini,endoskopi. gaitada parazit ve yumurtası.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Demire Direçli Demir Eksikliği Anemisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Nail BAMBUL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Nail BAMBUL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nail BAMBUL Fotoğraf
Dr.Nail BAMBUL
İstanbul
Doktor "İç Hastalıkları - Dahiliye "
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Nail BAMBUL'un Makaleleri
► Demir Eksikliği ve Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Gebelikte D Vitamini Eksikliği Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Çocuklarda Dikkat Eksikliği Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Çinko Eksikliği ve Guatr Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Dikkat Eksikliği Nedir, Ne Değildir? Dr.Zengibar ÖZARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Demire Direçli Demir Eksikliği Anemisi' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lemierre Sendromu Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:47
Top