2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Disleksi
MAKALE #14743 © Yazan Psk.Sonnur KÜKÜRT | Yayın Mayıs 2015 | 5,777 Okuyucu
DİSLEKSİ
Herhangi bir nörolojik sorun olmadığı halde, orta ya da yüksek zihinsel kapasitesine rağmen, kişinin okuma, yazma ve matematik alanlarında zorlanması, öğrenme bozukluğunun işareti olabilir.
Özel bir Matematik Sorunu: DİSKALKULİ
Diskalkuli; Öğrenme bozukluğu adı altındaki geniş spektrumun bir parçasıdır. Bu sorunda çocuğun zeka kapasitesi normal ya da normalin üstünde olduğu halde matematik alanında güçlük yaşamasıdır. Problemde hangi işlemi yapacağına karar veremezler, soruyu başkası okuduğunda daha iyi anlar ve problemi zihinden çözmeyi yeğlerler. Dört işlemi yaparken yavaştır, parmaklarını sayarlar, eldeleri unuturlar, sayıları dağınık yazarlar, basamakları alt alta getiremezler, sonucu yanlış ya da ters yazarlar, sağlamasını karıştırırlar.
Sayılardan 6 yı 9, 7yi 4, 3ü E gibi algılayabilir, rakamları, aşağıdan yukarıya, sıfırları saat yönüne doğru çizebilirler. Sayı uzaklık, miktar, şekil, boyut zaman ve para gibi kavramları algılamakta güçlük çekebilirler. Saati ve çarpım tablosunu öğrenmekte zorlanırlar, tarih, plaka, adres ve telefon numaraları gibi bilgileri hatırlamayabilirler. Ayrıca geometri ve kesirli işlemlerde de performanslarının düşük olduğu söylenebilir.
Özel bir Yazı yazma Sorunu: DİSGRAFİ
Disgrafisi olan çocuk kelimelerin şifresini çözmekte problem yaşar. Motor beceri, görsel ve işitsel algı sorunları nedeniyle duyduğu kelimeleri yazarken harfleri yanlış, eksik ya da ters yazma gibi sorunlarla başa çıkmaya çalışır.
Sıklıkla b-d, b-p, m-n, z-s, d-t, f-v, ğ-g ve noktalı harfleri birbiri ile karıştırabilir. Sayıları ters veya dönmüş olarak (3-E, 6-9, 4-7, 2-5, 10-01 gibi) algılayıp yazabilir. Kalem uygun pozisyonda tutamadığı gibi kalem kontrolü de zayıftır. Yazıları dağınık ve okunaksızdır, defterleri düzensizdir. Bazı harf ve heceleri ya atlar ya da ekler. Hece ya da sözcüğü ters yazar. İmla kuralları ve noktalama işaretlerine uymaz. Yazılı sınavlarda başarı düzeyleri düşüktür. Yaşıtlarına oranla daha yavaş yazar, tahtaya bakarak yazıları deftere geçirirken ya da öğretmenin söylediklerini yazarken sınıfa ayak uyduramaz.
Özel bir Okuma Sorunu : DİSLEKSİ
Bireyin yaşı, ölçülen zeka düzeyi ve yaşına uygun olarak aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda, okuma başarısı beklenenin önemli ölçüde altındadır. Bazıları yaşıtlarına göre çok yavaş okur, bazıları da okuduklarını anlamazlar Sıklıkla (b-d, b-p, m-n, b-m) harflerini okurken karıştırırlar. Harf sözcük ve satır atlayabilirler. Bazen heceler bazen de sözcüğün tamamını ters okuyabilirler.
Dikkat, algı, muhakeme ve hafıza güçlükleri yaşarlar sağ-sol, yön ve zıt kavramları genellikle karıştırırlar.
Disleksi bir hastalık değildir. Dolayısıyla bu güçlüğü ortadan kaldıracak bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Ancak bu duruma anksiyete, depresyon gibi bazı pskiyatrik bozukluklar eşlik ediyorsa mutlaka çocuk pskiyatristinin görmesinde yarar vardır.
Disleksinin çözümü için en geçerli yöntem özel eğitimdir. Çocuk gerekli psiko-pedagojik değerlendirmelerden geçer zihinsel performansını ölçen testlerde IQ puanının düşük olmamasına dikkat edilmelidir. Ailenin ve öğretmenin gözlem ve görüşleri de alınarak görsel - işitsel dikkat sorunları, okuma - yazma analizleri, geçmişle ilgili travmatik deneyimleri, motivasyonu, güçlü olduğu alanları ile geliştirmesi gereken yönleri incelenir. Her şeyden önemlisi bu bilgilerle çocuğa farkındalık yaratılarak başarısızlığının sebebinin sadece kendine ait olmadığı, birlikte üstesinden gelinebileceği gerçeğinin altı çizilir. Böylece okul ders ödev vb. artık kabus olmaktan çıkacaktır.
Sevgili anne babalar ve öğretmenler; eğer daha çok egzersizle, özel ders ve kurslarla çocuğunuzun akademik sorunlarını çözemiyorsanız ve çocuğunuzun zihinsel hiçbir engeli yoksa merkezimizi arayarak destek arayışına girin
Çünkü; doğru eğitim ile çocuklar çok farklı stratejiler kazanarak bu sorunları ile nasıl başa çıkacaklarını öğreniyorlar ve özgüvenlerini kazanmış olarak eğitim hayatlarına devam ediyorlar. Onlara bu fırsatı mutlaka veriniz.

SONNUR KÜKÜRT
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Disleksi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sonnur KÜKÜRT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sonnur KÜKÜRT Fotoğraf
Psk.Sonnur KÜKÜRT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog - Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi91 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün Yazıları
► Disleksi Mine GÜR
► Disleksi Gökhan KARATEPE
► Disleksi Nedir? Psk.Büşra Nur KÜÇÜK
► Disleksi Üzerine… Psk.Akın ÖZGÜN
► Disleksi ile Başetme Psk.Cihangir ACAR
► Disleksi Nedir Psk.Dnş.Eylem Metin ÖZKURAL
► Disleksi Nedir? Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
► Disleksi (Öğrenme Güçlüğü) Psk.Benan ŞAHİNBAŞ
► Öğrenme Bozukluğu (Disleksi) Psk.İrem AFŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Disleksi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Güvenli Bağlanma Ocak 2016
◊ Emdr Terapi Mayıs 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:37
Top