2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) ve Golfçü Dirseği (Medial Epikondilit)
MAKALE #14744 © Yazan Dr.A.Serdar SARAÇ | Yayın Mayıs 2015 | 8,108 Okuyucu
TENİSÇİ DİRSEĞİ (LATERAL EPİKONDİLİT) ve GOLFÇÜ DİRSEĞİ (MEDİAL EPİKONDİLİT)

Dirsekte en sık ağrı sebebi, el ve dirseğin zorlanmasına bağlı incinmelerdir. Bu incinmelerin zamanında tedavi edilmeyerek, ya da istirahate alınmayarak kronik hale gelmesi ile tenisçi dirseği (lateral epikondilit) ve golfçü dirseği (medial epikondilit) denen hastalıklar oluşur. Her iki durumda da elin ve ön kolun yaptığı tekrarlayıcı ve zorlayıcı hareketler sonucu, el ve el-bilek kaslarının sonlanma bölgelerinin (tendon) dirsekteki yapışma yerlerinde ve buna yakın bölgelerde tahriş ve kronik iltihabi bir durum ortaya çıkar. Bazı durumlarda, tek bir aşırı zorlayıcı hareket bile, problemin başlamasına sebep olabilir. Bu rahatsızlıkta, kas veya tendonlarda (kirişlerde) bir yırtık veya kopma söz konusu değildir. Ancak ağrı şiddeti, hastaya bu ve benzeri duygular yaşatır.

Hasta, böyle bir dirsek problemi durumunda elini ve kolunu rahat kullanamaz, iki elle veya tek elle, ağrıdan dolayı bir şey taşıyamaz; veya güçlük çeker. Dirsek civarında, bazı hastalarda değişken miktarda şişlik olabilir. Bir kısım hastada, ilgili bölge dokunma-temas ile aşırı hassastır. Genellikle dirsek civarında renk değişikliği (kızarıklık veya morluk) gözlenmez. Şişe veya kavanoz kapağı açmak, özellikle ağrıya sebep olur ve hasta bu işleri yapmaktan kaçınır. Kadın hastalar, çoğunlukla mutfak ve ev işlerinde zorluk çekerler. Temizlik işleri, bez sıkma, vs., çok ağrılı ve engelleyicidir.

Tanı için ayrıntılı ve dikkatli bir muayene çok önemlidir ve çoğu zaman yeterlidir. Pek çok durumda herhangi bir tetkike ihtiyaç kalmaz. Zaten görüntüleme yöntemleri ile tespiti pek mümkün değildir. Kan tahlillerinde de olumsuz bir durum görülmez. Tanıda gecikmeler, tedavide de gecikmelere ve bazen hastalıkta kronikleşmelere yol açar.

Tenisçi Dirseği ve Golfçü Dirseği’nin tedavilerinde; tüm dünyada fizik tedavi, ilaç enjeksiyonları, özel bandaj ve ortezler gibi yöntemler tek veya birlikte kullanılmaktadır. Dirsek bandajlarının amacı, o kas grubuna destek olmak, sıcak tutmak ve zorlamayı engelleme konusunda hatırlatıcı olmaktır.

Fakat ‘‘Tenisçi Dirseği’’ ve ‘‘Golfçü Dirseği’’nin tedavisinde, özellikle KURU İĞNE tedavisinin başarısı ve tedavi hızı oldukça yüksektir. Pek çok durumda sadece kuru iğne tedavisi yeterli olur ve birkaç seansta tam bir şifa sağlar. Tedavi ile birlikte dirseğin ve o kolun bir süre istirahate alınması, yani yorucu ve zorlayıcı işlerden uzak kalınması önemlidir ve hasta özellikle uyarılmalıdır. Bu istirahat süresi, problemin şiddeti ve kronikliği ile orantılıdır.

Kuru iğne tedavisi, yan etkisi olmayan, tedavi edici ve (tecrübeli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı tarafından uygulandığında) zararsız bir metoddur. İğne, herhangi bir ilaç içermediğinden, bu ismi alır. Bu nedenle kuru iğne tedavisinde alerjik durumlar, ilaç etkileşimleri ve yan etki görülmez.

Kuru iğne uygulaması deneyim ve uzmanlık gerektirir. Tedavinin süresi, yani seans sayısı, problemin bulunduğu bölgenin genişliğine, problemin ne kadar eski olduğuna göre değişiklik gösterir. Bazen tek bir seans yeterlidir. Dirsek problemlerinde daha çok 3-5 seans olarak planlanır. Genellikle haftada 1 seans olarak uygulanır.


DİRSEKTEN OMUZA VE EL BİLEĞİNE YAYILAN AĞRILAR

Omuz ekleminde ve el bilek ekleminde bir hastalık olmadığı halde, başka bölgelerden, özellikle dirsekten omuza ve el bileğine yayılan ağrılar sıktır. Baş, Boyun, Sırt, Çene gibi farklı yerlerdeki eklem, kas ve ligamanlardan (bağlardan) omuza, dirseğe ve el bileğine ağrılar yayılabilir. Dirsekten de omuz eklemine ağrılar yayılabilir. Bu açıdan, muayene esnasında yansıma ağrısı yapabilecek tüm doku ve organlar gözden geçirilmelidir.

Dirsek ağrısı, kendisini şiddetli olarak el bileğinde de hissettirebilir. Yani el bilek ağrılarının önemli bir kısmı dirsek kaynaklıdır.


Yrd. Doç. Dr. A. Serdar SARAÇ

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) ve Golfçü Dirseği (Medial Epikondilit)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.A.Serdar SARAÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.A.Serdar SARAÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Serdar SARAÇ Fotoğraf
Dr.A.Serdar SARAÇ
İstanbul
Doktor "Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.A.Serdar SARAÇ'ın Makaleleri
► Kronik Lateral Ayak Bileği Ağrısı Op.Dr.Selim MUĞRABİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) ve Golfçü Dirseği (Medial Epikondilit)' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:20
Top