2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenliğe Mahkum Olmak
MAKALE #14757 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN | Yayın Mayıs 2015 | 2,115 Okuyucu
Çocukların yetişkinliğe hazırlandığı bir gelişim dönemi olan ergenlik, bireyin hayatında çok çok önemli değil de, önemli bir yere sahiptir. Çok çok önemli deyip, tamamen bu döneme odaklanmak, aileler ve çocuklar üzerinde bir baskı oluşturmaktadır.
Hayatı bu döneme mahpus etmek, en başta çocuklarımıza ve ailelerimize karşı bir haksızlıktır. Bütün bir hayatı ergenlik dönemindeki bir hataya, bir kişiliğe veya anne-babanın tutumuna sığdırmak kendi başına önemli yanlışlara neden olmaktadır. Bu konudaki aşırı ve gereksiz ısrar ebeveynleri yanlışa sevk etmekte, çocuklar ve ebeveynleri üzerinde bir baskıya neden olmaktadır.

Bu konularda bilgilendirmelerin ihtiyacı karşılaması yeterli olacak olup, ayrıca sıkça gündem oluşturulması, bu döneme gereğinden fazla odaklanılması ergen ve aileler üzerinde bir baskıya da neden olmaktadır. Netice yapılan çalışmaların sayısı değil etkiliğine yönelik çaba ve gayretler daha önemli ve faydalı olacaktır.

Elbette, hayat bir bütündür, birbirini etkiler, 0–6 yaş ve ergenlik dönemi üzerinde çok durulan dönemlerdir. Önemsiz demiyoruz, bütün gelişim dönemleri kendi içinde ayrı bir öneme sahiptir. İfade etmek istediğim, 15 yaşına kadar ilgilenilmeyen bir çocuğa birden ergenlik dönemi diye sarılmak, ergenler tarafından da kabul edilmiyor ve direnç oluşturmaktadır. Bu nedenle bütün gelişim dönemleri zamanında önemsenmeli ve değerlendirilmelidir.

Bu dönemde doğal olarak aileleri endişelendiren çocukların zararlı alışkanlık ve arkadaş çevreleri etkisine girmesi ihtimalidir. Eskisine oranla kendilerine fazla açılmayan o biricik çocukları, artık başka yakın insanları da dost edinmiş ve artık her şeyini anne-babası ile paylaşmamaktadır. Aileler açısından endişenin kaynağı da budur. Çünkü çocukları ile ilgili her şeyi bilememek endişenin kaynağı olmaktadır.

Bununla birlikte aileler, çocukları ile arkadaş olmak için aşırı bir çaba içine girmekte ve sorunlarını, duygularını, düşüncelerini konuşmak istemektedirler. Bunları iletişim kurarak konuşmak, yardımcı olmaya çalışmak makul, faydalı ve anlaşılabilir bir çabadır. Fakat ebeveynler, çocuklarının yetişkin rol ve davranışlarına uyum sağlamakta da güçlük yaşamaktadırlar. Onlar, çocuklarının eskisi gibi her şeyini paylaşmasını, konuşmasını ve dertleşmesini beklemektedir. Çünkü haklı olarak endişelenmek için yeteri kadar sebep vardır ve medyada her gün bir sürü üzücü haberleri işitmektedirler.

Ergen, acelecidir, her şey hemen olsun ister, beklemeye tahammülü yoktur. Çünkü zihnini meşgul eden bir sürü sorunları vardır. Karşı cinse artan ilgi, arkadaş grubu arasında popüler olmak, mizah yapmak gibi vb. moda olan giyim, tutum ve davranışları sergilemek isterler. Onlar için arkadaşlarının ne düşündüğü, onu nasıl gördükleri, ebeveynlerinden daha fazla önemlidir. Bu nedenle ailelerini zorlayacak istek ve beklentiler artmakta ve yokluğa, beklemeye tahammülleri kalmamaktadır.
Ebeveynler, bu dönemde iletişim kurmalı, sabırlı ve anlayışlı olmaya çalışmalıdır. Ebeveynler düşüncelerini “sen dili” yerine “ben dili” ile ifade etmeli, açık, güven bir iletişim kurmalıdır. Dikkat, oyaladığınız o küçük çocuk, büyümüş ve kendine verilen sözlere sadakat beklemek hususunda çok ısrarcı olabilmektedirler.
Ebeveynler, arkadaşça iletişim kurmaya çalışsalar da, arkadaşları olmadıklarını unutmamalıdır. Ergen için ebeveynlerin arkadaşlığı yeterli olmamakta ve mutlaka kendi akran grubundan arkadaşlar edinmeleri bir ihtiyaç olmaktadır. Ergen, kendini ifade edebiliyorsa, kendini açabildiği bir arkadaş ve yetişkin varsa, (ebeveynler, bir arkadaşı, öğretmen, rehber öğretmen, bir akraba,) ergen kendi duygu ve düşüncelerini açıkça paylaşabiliyor ve iletişim kurabiliyorsa bu gelişim dönemini daha rahat atlatacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenliğe Mahkum Olmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerim CANDAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın Yazıları
► Ergenliğe Dair Psk.Şeyda KAYMAK
► Ergenliğe İlk Adım Psk.Elif TANIL
► Çocukluktan Ergenliğe Geçiş Psk.Ayşegül COŞKUN
► Olmak, Sahip Olmak ve Anlam Sistemi Psk.Emir Emre DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenliğe Mahkum Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ertelenmiş İlgi Haziran 2015
◊ Sen Susmaya Devam Et! Eylül 2018
◊ Seni Artist Yapacağız! Temmuz 2018
◊ Kabil Kompleksi Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:58
Top