2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağımlılık... Özgürlük Değil Esaret...
MAKALE #14762 © Yazan Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN | Yayın Mayıs 2015 | 3,661 Okuyucu
Bağımlılık konusu gün geçtikçe toplumun odağı haline gelmektedir. Hemen hemen her haber programında bağımlılık ve bağımlılığın sonuçları ile ilgili birçok haber duyuyoruz.

Nedir bağımlılık? Bağımlılık basitçe kullanılan yada alınan bir şey üzerinde denetim yokluğudur. Ve bu denetim yokluğu kişinin yaşamı için olumsuz sonuçlar doğurmaya başlamıştır. Bağımlılık denince hemen hemen hepimizin aklına alkol yada madde bağımlılığı gelmektedir. Ancak bağımlılık bilinenin aksine hemen hemen herşeyde gelişebilmektedir, örneğin, görünüşte zararsız görünen daha soyut şeyler internet yada yemek yeme gibi... yani diğer bir deyişle bağımlılıklar madde bağımlılığı (alkol, madde...) yada davranışsal bağımlılıklar (kumar, alışveriş, internet...) olarak adlandırılabilirler.

Geçmişte bağımlılık terimi sadece psikoaktif maddeler olarak adlandırılan kan-beyin bariyerini geçerek, beyinde kimyasal dengede değişim yapan alkol, sigara ve bazı maddeler için kullanılırdı. Ancak günümüzde kumar, seks, internet, iş, egzersiz... bir çok diğer durumda bağımlılıklar arasında sayılmaktadır. Çünkü, bu davranışlar üzerinde de denetim duygusu kaybolduğunda tıpkı madde bağımlılığında olduğu gibi suçluluk, utanç, umutsuzluk, başarısızlık, reddedilme, kaygı ve küçük düşme ile sonlanabilmektedirler.

Kişi birşeye bağımlı olduğunda onun kullanımı ile ilgili kontrolü kaybeder ve günlük yaşamı ile başa çıkabilmek için o şeye tekrarlı kullanımlarla bağımlı hale gelir.

Bir alışkanlık sonunda bir bağımlılık haline gelebilir.

Birçoğumuz herhangi bir sorun yaşamadan aktivitelere katılırız. Ancak bazı insanlar alışkanlıkları bağımlılık haline geldiğinde psikolojik ve fiziksel etkiler nedeni ile zarar görebilmektedirler.

Alışkanlık ile bağımlılık arasındaki fark nedir?
Bağımlılık: Psikolojik ve fiziksel bileşenlerden oluşur. Kişi bağımlı olduğu şeyi yardım olmaksızın kontrol etme yetisine sahip değildir çünkü ruhsal ve fiziksel olarak o şeyi almadığında yada yapmadığında yoksunluk yaşamaktadır.

Alışkanlık: Seçimle alakalıdır. Kişi alışkanlığını istediğinde durdurma yetisine sahiptir ve istediğinde başarılı bir şekilde durdurabilecektir. Psikolojik ve fiziksel bileşenler bağımlılıkta olduğu gibi yoktur.

Yani basitçe alışkanlık kişinin seçimi ile kontrol altında iken, bağımlılıkta seçimlere bağlı kontrol yoktur. Bağımlılıkta kullanılan madde yada aktivite kişinin ev, iş, okul ve sosyal hayatında ciddi sorunlara neden olur. Ve kişi bu zararlara rağmen onları durduramaz. Ve kişi aynı etkiyi almak için artan dozlarda kullanımı ( gün boyu egzersiz yapabilir, ihtiyacı olmaması ve ekonomik zarar göreceğini bilmesine rağmen alışveriş yapmaya devam etmesi...) sürdürür.

Bağımlılık geliştikten sonra ise kişi yoksunluk yani madde alınmadığında yada o aktivite yapılmadığında yaşayacağı nahoş duyguları yaşamamak, normal yaşamına dönebilmek için kullanımı sürdürür. Yani başlangıçta zevk veren madde yada aktivite sonrasında kişinin normal hayatını sürdürebilmesi, acı-yoksunluk çekmemek için aldığı yada yerine getirdiği bir aktivite halini alır.

Eğer ;
Aldığınız madde yada yaptığınız aktiviteyi azaltma yada durdurma düşüncesi ani bir panik hissi yaratıyorsa
Aldığınız karara rağmen durdurmaktan vazgeçiyor yada erteliyorsanız
Gün geçtikçe aldığınız madde yada yaptığınız aktiviteye ayırdığınız zaman artıyorsa
Tüm olumsuz sonuçlarına (özel hayatınız, iş, sosyal hayatınız bozulmaya başladıysa) rağmen kullanmaya yada yapmaya devam ediyorsanız
Kendinizi kısır bir döngüde kıstırılmış gibi hissediyorsanız bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Uzm.Psk.& Aile Dan.Nilüfer YALINÇETİN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağımlılık... Özgürlük Değil Esaret..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer YALINÇETİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN
Balıkesir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi88 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Nilüfer YALINÇETİN'in Yazıları
► Kariyer Yolculuğunda Özgürlük Psk.Dnş.Erkan ÖZ
► Gençlere Özgürlük Ama Nereye Kadar? Psk.Dnş.Fatih UYUMAZ
► Bağımlılık Psk.Beyza ÇETİN
► Bağımlılık Psk.Erol AKDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bağımlılık... Özgürlük Değil Esaret...' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çikolatakolik miyim? Mayıs 2015
► Aşk Korkutur! Nisan 2015
► Mükemmelliyetçilik Kasım 2011
◊ Yarım Kalanlar Ocak 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:04
Top