2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Testi
MAKALE #14763 © Yazan Uzm.Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK | Yayın Mayıs 2015 | 4,152 Okuyucu
Günümüzde çocuklar arasında en yaygın görülen hastalıklardan biri dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur.

Amerikan Psikiyatri Derneği ve CDC'nin verilerine göre; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), okul çağındaki çocukların %5 ile %11'ini etkiliyor ve çocuklarda DEHB'nin görülme sıklığı her yıl ortalama %5 artıyor.
DEHB erken çocukluk döneminde ortaya çıktığı için çoğunlukla çocukluk hastalığı olarak bilinir. Oysa vakaların yarısından fazlasında (yaklaşık %60'ında), yetişkinlik döneminde de DEHB belirtileri devam eder.

Tanı ve tedavi eksik kaldığında düşük özgüven, okul veya iş yaşamında zorlanma ve sorunlu ilişkiler gibi hayatın her alanı olumsuz etkilenir.
DEHB belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve sıklıkla başka psikiyatrik sorunlar DEHB tanısına eşlik eder. Bu nedenle bu kadar yaygın bir bozukluk olmasına rağmen tanısı oldukça zordur.

MOXO DEHB testi, 7-12 yaş arası çocuklarla yapılabilen bilimsel temelli ve klinik olarak onaylanan bir tanıya destek testidir.

Dikkat, Zamanlama, Dürtüsellik ve Hiperaktiviteyi ölçen dört alt basamaktan oluşur ve objektif olarak ölçümler. Çıkan objektif veriler doğrultusunda dikkat profili ve performans grafikleri oluşturulur. 15 dakikada bilgisayar ortamında yapılan testin sonuçları ve analiz raporu test bitiminde anında görüntülenir.
MOXO çocuklar için DEHB testinden elde edilen bilimsel veriler %90 hassasiyet gösterirken, diğer dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu testleri ile kıyaslama yapıldığında özgüllüğü %85'tir.

MOXO DEHB testi, 13-60 yaş arası herkese yapılabilen bilimsel temelli ve klinik olarak onaylanan bir tanıya destek testidir.
Dikkat, Zamanlama, Dürtüsellik ve Hiperaktiviteyi ölçen dört alt basamaktan oluşur ve objektif olarak ölçümler. Çıkan objektif veriler doğrultusunda dikkat profili ve performans grafikleri oluşturulur. 18 dakikada bilgisayar ortamında yapılan testin sonuçları ve analiz raporu test bitiminde anında görüntülenir.
MOXO yetişkinler için DEHB testinden elde edilen bilimsel veriler %90 hassasiyet gösterirken, diğer dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu testleri ile kıyaslama yapıldığında özgüllüğü %85'tir.

Dört Dikkat Endeksi

MOXO analytics dört majör dikkat endeksini değerlendirmektedir: Dikkat, Zamanlama, Hiperaktivite ve Dürtüsellik

D > Dikkat

Dikkat, verilen uyaranlara göre hastanın doğru şekilde uyaranı değerlendirip tepki verme kabiliyeti olarak tanımlanır. Bu alanda zorluk yaşayan hastalar çevrelerine veya belirli detaylara uyum sağlamakta güçlük çekerler. Bir gözlemciye göre, dikkat sorunu yaşayan bir kişi dışardan bir şekilde odaklanamamış ya da ilgisiz görünebilir. Fakat bu hastalar günlük hayatlarında sınıflarında öğretmenlerini takip etmek, karışık talimatları anlamak, çevrelerindeki küçük değişiklikleri takip etmek, hesaplama hatalarını önlemek gibi görevlerde şiddetli zorluklarla karşılaşırlar.
Dikkatsiz olan insanlar; yönergeleri başından sonuna kadar takip edemezler,
dikkatlerini yaptığı işe veya oyuna vermekte zorlanırlar, evde veya okulda yapacağı işler ve aktiviteler için gereken malzemeleri kaybederler, siz konuşurken dinlemez gibi görünürler, detayları gözden kaçırırlar, düzensiz görünürler, uzun süre zihinsel çaba gerektiren işleri yapmakta zorlanırlar ve bunlardan kaçınırlar, unutkandırlar, ilgileri kolayca başka yönlere kayar.

Z > Zamanlama

Zamanlama, bir görev için tahsis edilmiş zaman çerçevesi içerisinde hastanın tepki verme kabiliyetidir. Zamanlama sorunları yaşayan bir insan çevresini doğru değerlendirebilirken, çevresel değişikliklere uygun zamanda tepki vermesi beklenirse bocalayabilir.Buna örnek olarak çabuk ve acil bir karşılık gerektiren görevleri gerçekleştirmenin yanında bir zaman planını izleyebilmek verilebilir. Bu tür görevler zaman baskısı altında görevleri yerine getirmeyi içerebilir ( yapılan iş tanıdık olsa bile). Zamanlama problemleri dikkat problemlerine benzer özellikler gösterirler: Bir görevi tamamlama söz konusu olduğunda bir zaman aralığı verilir. İzleme sorunu olduğu için, çalışılan materyalde bir boşluk oluşur.Görev devam ettiği sürece, bu boşluk gittikçe artar; bu tarz bir zorlukla karşı karşıya kalan insanlar, işi devam ettirme konusundaki duygularında ve yeteneklerinde azalma hissederler.

D > Dürtüsellik

Dürtüsellik zaman akışı içinde ‘yasak’ olarak tanımlanmış bir anda tepki vermeye eğilimdir.
Dürtüsellik; davranışlarını planlamada, isteklerini erteleyebilme, kendini durdurabilme becerilerinde güçlük ile kendini gösterir. Dürtüsel olan bireyler genellikle davranışlarını sonucunu düşünmeden sergiler, risk alırlar ve sabırsızdırlar.
Çevresindekiler tarafından dikkat ve davranış problemleri olduğu düşünülen bu bireyler aslında düşünce ve davranışlarını frenlemede zorluk yaşarlar.
Dürtüsellik eğilimi taşıyan bir insan eldeki durumu göz önüne almadan ya da tepkisinin olası sonuçlarını düşünmeden davranabilir. Bu tip bir davranış kişi dürtüsel davranışının problematik ve istenmeyen sonuçlarını tamamen kavramış olsa da gerçekleşebilir.
Dürtüsellik problemi çocuklarda oldukça sık görünmektedir. Dürtüsel çocuklar sorulara esnek yanıt veremezler dolayısı ile olayları sağlıklı değerlendiremez ve uygun problem çözme yöntemlerini kullanamazlar. Bu nedenlerle hem akademik hem de sosyal-duygusal alanda problemler yaşayabilirler. İstenmeyen veya sınavlarda sorulara düşünmeden yanıt verdiği için akademik başarısı genellikle düşük olur.
Pek çok durumda, dürtüsellik insanların ilk tepkiden sonra denetim süreçlerini harekete geçirebilmelerine izin verir. Dürtüselliğin tipik özellikleri, davranışın sırasını beklemek konusunda zorluk yaşamayı ya da sonuçlarını gözönüne almadan tehlikeli davranışlarda bulunmayı kapsar.

H > Hiperaktivite

Hiperaktivite, motor hareketlerin verimli işletiminde ve gereksiz ya da istenmeyen faaliyetlerden (hareket, fazla konuşma … vb) kaçınmada zorluk yaşama durumudur. Başka türlü anlatmak gerekirse, hiperaktif davranış yanlış ve istenmeyen olarak tanımlanan aşırı tepkilerle beraber ortaya çıkar. Genelde hiperaktivite sergileyen insanlar davranışlarının istenmeyen sonuçlarından haberdardır fakat yine de bu tip davranışlardan uzak durmak konusunda zorluk yaşarlar.

Hiperaktif insanlar; detaylara dikkat etmede zorluk çekme okulda veya diğer aktivitelerde düşüncesizce hatalar yapma eğilimi, umursamaz ve karmakarışık iş üretmek, kolayca alakasız dürtülerle dikkatin dağılması ve düzenli olarak devam eden çalışmaları başkalarını rahatsız eden sesler ve olaylarla bölmek, görevler ve aktivitelerde dikkati sürdürme yeteneğinin olmaması, konsantrasyon gerektiren ev ödevi veya hesap veya görevleri bitirmede zorluk çekme, sürekli bitmemiş bir aktiviteden bir başkasına geçme, oyalanma, düzensiz çalışma alışkanlıkları, günlük aktiviteleri unutma (örneğin randevuları kaçırma, yemek getirmeyi unutma), ev ödevi veya günlük işler gibi görevleri tamamlamama, konuşmada daldan dala atlama, diğerlerini dinlememe, aklını konuşmaya vermeme, sosyal durumlarda aktivite kurallarını veya detaylarına uymama vb. belirtilere sahiptir.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Testi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dilek ÇELEBİ ÇELİK Fotoğraf
Uzm.Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Testi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:48
Top