2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İş Yaşamının Yükselen Değerleri- Empati
MAKALE #14764 © Yazan Psk.Nihan DİKME | Yayın Mayıs 2015 | 2,824 Okuyucu
4-EMPATİ

Sadece mantık değil, aynı zamanda EMPATİ.

Empati, kendinizi bir başkasının yerine koyabilme ve o kişinin ne hissettiğini sezebilme becerisidir. Başkalarının giysilerini kuşanabilmek, başkalarının gözleriyle görebilmek ve başkalarının yürekleriyle hissedebilmektir. Oldukça ani biçimde yaptığımız bir şey; düşünüp taşınmanın bir ürünü olmaktan çok, içgüdüsel bir davranış. Empati hayal gücü içeren çok şaşırtıcı bir gözü peklik davranışı, en büyük sanal gerçekliktir; dünyayı başka bir kişinin bakış açısından deneyimlemek üzere onun zihnini kuşanıvermektir.

Empati bilgisayarlar tarafından üretilemeyeceği kanıtlanmış, uzaklardan elektronlarla bağlanan yabancı çalışanların ise karşılamakta çok zorlanacağı bir yetenek.

GELECEĞİ KARŞILAMAK

Empati, büyük oranda, duyguyla –diğerinin hissettiğini hissetmekle- ilgili. Ancak duygular kendilerini genellikle Sol Beynin Yönettiği yollarla dışa vurmuyorlar. İnsanların duyguları nadiren sözcüklere dökülür; çok daha sıklıkla başka ipuçlarıyla dışa vurulurlar. Duyguların sergilendiği ana tuval yüzdür. Ağzımızı, gözlerimizi, yanaklarımızı, kaşlarımızı ve alnımızı geren, gevşeten ve kaldıran kırk üç küçük kasla, yüzümüz bütün insan duygularını aktarır. Empati duyguya dayandığına ve duygu da sözsüz olarak aktarıldığına göre, bir başkasının yüreğine ulaşmak için, yolculuğa onun yüzüne bakarak başlamalısınız.

‘’Hem kendi duygularımızı dışa vurmamız hem de diğerlerinin duygularını okumamız özellikle sağ yarımküre aracılığıyla gerçekleşiyor.’’ Kadınların büyük çoğunluğu –solak olup olmadıklarından bağımsız biçimde -bebekleri sol taraflarında kucaklıyorlar.(Bedenin sol tarafıyla yaptıklarını beynin sağ tarafı algılar) Bebekler konuşamadığına göre, onların gereksinimlerini anlamamızın tek yolu da yüz ifadelerini okumak ve duygularını sezmek. Bu durumda sola dönerek içgüdüsel olarak empati kurmaya çalışıyoruz.

EMPATİ HER YERDE YÜKSELEN DEĞER

Empati Tasarım’ın önemli bir parçası, çünkü iyi tasarımcılar kendilerini tasarladıkları ürün ya da hizmetten yararlanacak kişinin yerine koyuyor. Empati Senfoni’yle de ilgili, çünkü empatik insanlar bağlamın önemini biliyor. Senfonik düşünenler nasıl resmin bütününü görüyorsa, empatik kişiler de aynı biçimde insanı bir bütün olarak görüyorlar. Son olarak, Öykü yeteneği de empati gerektiriyor. Unutmayın, insan ilişkileri söz konusu olduğunda bilgisayarlar ‘’otistik’’tir.

Bugün her türlü iş alanında bu “6 duyu” kendine yer bulabilmekte. Örneğin, daha önceki yazılarımda açıkladığım gibi, yazılım ve internet siteleri, bir zamanlar belli özel bilgi alanlarında tekel oluşturmuş avukatları elemiş oldu. O halde geriye hangi avukatlar kalıyor? Müşterileriyle empati kurarak onların gerçek gereksinimlerini anlayabilenler. Görüşmeye oturduklarında, tartışmadaki açık sözlerin altındaki alt metni çıkarabilenler ve ikna edici kanıtlar ortaya koyup koymadıklarını anında anlayabilenler. Bu empatik beceriler avukatlar için her zaman önemli olmuştu, ancak bu meslekte ve diğer mesleklerde artık farklılaşmanın kilit noktası haline geldiler.

Diğer bir deyişle, diğer her şey eşit olmak koşuluyla, empati sahibi bir doktorun bir hastayı iyileştirme olasılığı, mesafeli bir doktordan daha yüksektir. Hemşireliğin Kavram Çağı’nın işgücü içinde neden kilit mesleklerden biri olacağını açıklayan nedenlerden biri, empatinin tedavideki rolünün giderek tanınılırlık kazanması.

Ancak Empati yirmi birinci yüzyılın emek piyasalarında ayakta kalmak için gerekli mesleki bir beceri olmanın çok ötesinde. Empati diğer insanları anlamak demek; Darwin ve Ekman’ın ortaya koymuş olduğu gibi, bizleri ülke ya da kültürün ötesinde bağlarla bir araya getiren evrensel bir dil demek. Empati bizi insan yapan şeydir. Empati neşe getiriyor. Empati anlamlı bir yaşam sürmenin temel bir parçası oluyor.

ERKEKLER, KADINLAR VE EMPATİ

Kim daha empatik? Erkekler mi, kadınlar mı? Örneğin, düzinelerce araştırma, yüz ifadelerini okumakta ve yalanları yakalamakta kadınların genellikle daha başarılı olduğunu gösterdi. Kızlar, daha üç yaşındayken bile, başkalarının ne düşündüğünü anlamakta ve birinin yüzündeki ifadeden ne hissettiğini tahmin etmekte daha başarılılar.

Empatideki cinsiyet farkı, daha düşük düzeyde de olsa, gözlemlenmiş davranışlara uzanıyor. Kadınların, şöyle ya da böyle, ağlaması ya da bir başkasının üzüntüsüne üzüldüğünü dile getirmesi daha çok beklenen bir durum. Empati farkı, hem erkeklerin hem de kadınların neden kadınlarla olan arkadaşlıklarını erkeklerle olan arkadaşlıklarından daha yakın, daha zevkli ve daha doyurucu bulduklarını açıklamaya da yardımcı oluyor. Hem erkekler hem de kadınlar empati ve anlayış aradıklarında kadınlara yöneliyor.

‘’Dişi beyni çoğunlukla empatiye programlı. Erkek beyni ise çoğunlukla sistemleri anlamaya ve kurmaya programlı.’’ Erkek beyni biraz Sol Beynin Yönettiği Düşünce Biçimi’ne benziyor. Ve dişi beyni Sağ Beynin Yönettiği Düşünce Biçimi’ne özgü yüksek –kavram, yüksek –dokunuş yaklaşımına çok benziyor. Ancak beyinlerimizin sistematize eden tarafını reddetmemiz anlamına gelmiyor.

Empati ne akıldan sapmaktır ne de akla giden tek yoldur. Bazen tarafsızlığa, mesafeye gereksinim duyarız; birçok kez de uyuma, yakınlığa. Ve başarıya ulaşanlar, bu ikisi arasında geçiş yapabilen insanlar olacak. Tekrar tekrar gördüğümüz gibi, Kavram Çağı androjen zihinler gerektiriyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İş Yaşamının Yükselen Değerleri- Empati" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihan DİKME'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihan DİKME'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihan DİKME Fotoğraf
Psk.Nihan DİKME
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihan DİKME'nin Makaleleri
► Empati Psk.Hülya MACİT
► Empati Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Lateralizasyon ve Empati Psk.Simay Okşan ORAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'İş Yaşamının Yükselen Değerleri- Empati' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Hakkında Herşey Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:49
Top