2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İsyankar, Eleştirel, Dışarıya Düşkün Gençler
MAKALE #14765 © Yazan Psk.Nihan DİKME | Yayın Mayıs 2015 | 3,260 Okuyucu
İSYANKAR, ELEŞTİREL, DIŞARIYA DÜŞKÜN GENÇLER

10, 11 yaşlarına kadar çocuklar uyumludur ve ailenizin kurallarını benimsemiştir. Onları çok iyi tanırsınız çünkü sizin kurallarınızı, tutumlarınızı, tavırlarınızı yaklaşımlarınızı yansıtır. Hatta size ait ifade, söz, mimikleri bile taklit edip benimsediklerini gözlemlersiniz.

Ergenlikle birlikte ebevenyler kendilerini dışlanmış ve reddedilmiş hissetmeye başlarlar. Bireyin aileden, arkadaş çevresine ve dışarıdaki hayata kaydığını gözlemlerler. Sizin ideallerinizden ve yaklaşımlarınızdan vazgeçmiş gibi görünürler. Beni anlamıyorsunuz söylemleri şiddetlenmeye başlar. Ders başarılarında düşme, okul devamsızlığı, kural tanımama, inançları sorgulama ve eleştiriler baş gösterebilir.,

Arkadaşlarında kalmayı isteme, engelleniyorum, odam dağınık ben böyle seviyorum, nasılsa sabah yine giyeceğim, programsızım, aile düzeni bana göre değil, akraba ve misafir yanına asla çıkmak istemiyorum, para ve iş sahibi olmak önemli değil, uğraşmıyorum, kasmıyorum hayatı bu kadar, arkadaşlarımla tatile ve uzaklara gitme hakkı tanınmıyor, ben kendime sahip çıkarım, her şeyin en iyisini biliyorum, ailemin aklı yeni dünyaya basmıyor, sadece müzik dinlediğim bir grup içinde yaşamak istiyorum….vb.

Bu durum aileleri oldukça endişelendirmekte ve paniğe sebep olmaktadır. Ama hiçbir isyan belirtisi göstermeyen, farklı olma yönünde hiçbir çabası olmayan genç anne babası için rahat bir ergenlik yaşatıyor olsa da yetişkin olma yolunda hiçbir olgunlaşma göstermiyor ve çok önemli bir gelişim görevini yerine getirmiyor demektir.

Çok iyi bilinen bir gerçektir ki ergen bu dönemde kimlik arayışındadır. Anne babasının ve toplumun normlarına karşı çıkarak eski uyumlu kimliğini bırakıp kendini yeniden yapılandırıyordur ve bunun için kural ve otoriteye karşı bir duruş sergiler. Kendini ve toplumu yeniden organize etme çabası içindedir. Arkadaşları tarafından kabul görmek yeni yapılandırdığı çevrede çok önemlidir bu nedenle dışarıya bağlılığı artar.

Öncelikle sakin olunuz. Tüm deneyimler ve litaratürdeki ergen çalışmaları ne kadar sizden uzak, eleştirel ve isyankar görünseler de anne ve babalarının onayına ihtiyaç duyduklarının altını çizmiştir. Ergen anne babasıyla ilgili bir ikilem içindedir. Hem bağımlılıktan kurtulmak ister hem de sizin desteğinize tam ihtiyacı vardır. Onun üzerindeki etkinizi ve kontrolünüzü yitirmeye başladığınızı düşünebilirsiniz. Dış çevre ve arkadaşları onlar için en önemli şey gibi görünseler de, çalışmalar sorun yaşadıklarında en güven duydukları çözüm kaynağı olarak ailelerini kabul ettiklerini göstermiştir.

Hiç şüphe yok ki sizinle eskisi gibi vakit geçirmeyecekler, kendi sınırlarını oluşturacaklar ama bu onların göründüklerinin aksine size ihtiyaçları olmadığı anlamına gelmez. Onları sevdiğinize ve yanlarında olduğunuzu bilmelerine ihtiyaçları var. Düşünceleriniz ve dile getirdikleriniz her zaman onları yönlendirecek, kararlarını etkileyecektir. Ama bunları öğüt verir gibi onları dinlemeden anlamaya çalışmadan yaparsanız çabanız boşuna gider. Gençleri anlamaya çalışarak, empatik olarak, destekleyici bir yaklaşımla bu fırtınalı ve stresli dönemi atlatmaya çalışmalısınız.

Emin olun ki bu dönem bitince karşınızda sizinle yetişkin olarak konuşan bir birey bulacaksınız. Bunun için sabırla bekleyip, onu anlamaya çalışmanız gerekmektedir. Bu dönemde dış dünya onun için daha önemli olduğundan ve kendini ispatlamaya çalıştığından etrafınızda güvenebileceğiniz bir akraba, abla, dayı, eş, dosttan yardım alabilirsiniz. Gençler onları dinlemeye daha meyillidirler. Çünkü buradaki başkaldırış aslında artık çocukluğu bırakmaya ve anne babadan kopabilmeye gösterilen bir isyandır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İsyankar, Eleştirel, Dışarıya Düşkün Gençler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihan DİKME'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihan DİKME'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihan DİKME Fotoğraf
Psk.Nihan DİKME
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihan DİKME'nin Makaleleri
► Eleştirel İç Sesimle Nasıl Baş Ederim? Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
► Çocuk ve Gençler ile Psikoterapi Psk.A.Kaan YILMAZ
► Gençler ve Eski Kuşak.. Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Evlenecek Gençler, Evliliğe Hazır Mısınız? Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
► Gençler Neden Silahı Model Alıyor? Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'İsyankar, Eleştirel, Dışarıya Düşkün Gençler' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Hakkında Herşey Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:09
Top