2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukta Tuvalet Eğitimi
MAKALE #14855 © Yazan Psk.Gonca BAĞLAR | Yayın Haziran 2015 | 3,918 Okuyucu
NE DİYORDU PEPE: "ÇİŞİMİZ TUVALETE" :)

Bezden kurtulmak çocuk için bebeklik sınırını aşmak, yeni bir döneme geçmek demektir. Hem bebek için hem de ebeveynler için çok heyecan verici bir o kadar da stresli bir uygulamadır, tuvalet eğitimi. Ebeveynler, tuvalet eğitimine ne zaman başlanmalı, nasıl eğitim verilmeli gibi soruları sıkça sorar, endişelenirler, zaman zaman acele eder ve sabırsız davranırlar.

Bir bebeğin dişinin çıkması, desteksiz oturabilmesi, başını dik tutabilmesi için doğru zaman ne kadar önemli ise tuvalet eğitimi için de “doğru zaman” o kadar önemlidir, hatta hem bebeğin hem de annenin veya bebeğe bakım veren kişinin tuvalet eğitimi için hazır olması çok önemlidir. Uygun olmayan bir zamanda ve hazırlıksız bir eğitime başlangıç, bebeğin bu dönemde sorunlar yaşamasına sebep olabilir. Bebeğin tuvalet eğitimine hazır olması demek; fizyolojik olarak kas gelişiminin tamamlanmış, kendini ifade becerilerini kazanmış ve psikolojik olarak kendisini sağlıklı hissettiği bir dönemde olması demektir.

Tuvalet eğitimi için en uygun dönem 24-36 aylar arasındadır. İki yaşından itibaren bebek soru sormaya, incelemeye ve araştırmaya başlar. Onun bu dönem özelliğinden yararlanılarak tuvalet ile ilgili çocuğa net bilgiler verilebilir. Bebek tuvalet eğitimi için gerekli kas kontrolünü bu dönemde kazanır. Bununla birlikte de vücut fonksiyonlarına olan duyarlılığı artar ve bunları ifade edebilir. Bu dönem öncesinde tuvalet eğitimine başlamak, bebekten fizyolojik olarak yapamayacağı bir şeyi yapmasını istemektir. Bu durum da ileride ruhsal sorunların başlamasına sebep olabilir. Tuvalet eğitimini hiç vermemek, zamanı gelince kendi söyler diye beklemek de aynı şekilde yetişkinlik döneminde ruhsal problemlere yol açabilir.

Tuvalet eğitiminin tamamlanma süresi her çocukta farklıdır. Genel olarak 3-4 yaşları arasında çocuğun tuvalet eğitiminin tamamlanması beklenir. Gece altını ıslatma veya gündüz kazaları 5 yaşına kadar devam edebilir.

Bebeğimin Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Nasıl Anlarım?


 Yürüyebiliyorsa,
 Basit emirleri yerine getirebiliyorsa,
 İsteklerini 2-3 kelimelik cümlelerle anlatabiliyorsa,
 Kendi başına kolay kıyafetleri çıkarabiliyorsa,
 Gün içinde 2-3 saat kuru kalabiliyorsa,
 Tuvaletini yaptığı saatlerin bir rutini oluşmuşsa,
 Tuvaleti kullanmak istiyor ve korkmuyorsa,
 Altı ıslandığında rahatsız oluyor ve bunu ifade ediyorsa, tuvalet eğitimi için bebeğiniz hazır demektir.

Tuvalet Eğitimi İçin;

Tuvalet eğitimi de yürümek, konuşmak gibi doğal gelişim sürecinin bir parçasıdır. Bu sebeple, tuvalet eğitimini stresli, çözülmesi gereken bir sorun gibi algılamamak gerekir. Çünkü sağlık problemleri dışında tuvalet alışkanlığı kazanmamış hiç kimse yoktur.

Bu dönemde mehter takımı gibi iki ileri bir geri gidebilirsiniz. Bu sebeple de dönemi anlatan en güzel sözcük “sabır”dır. Çocuğun davranışlarını, tepkilerini sabırla karşılamak ve öfkelenmeden tuvalet eğitimine devam etmek hem çocuğunuzun hem de sizin sağlığınız için oldukça önemlidir. Eğer çocuğunuz tuvaletini yapma konusunda aşırı tepkiler veriyorsa, kaçıyorsa o hazır olana kadar eğitime ara vermek, inatlaşmadan, ısrar etmeden beklemek daha sağlıklı bir tutumdur. Çünkü bu eğitim sizin ve çocuğunuzun iş birliği ile tamamlanacak ve ağırlıklı olarak çocuğunuzun sorumluluğunda ilerleyecektir. Onun bu dönemde sizden beklediği sakin davranıp onu desteklemenizdir.

Tuvalet eğitimine başlamadan önce onu lazımlığa alıştırabilirsiniz. Beraber bir lazımlık almak onu alışverişe dâhil etmek onu bu iş için heveslendirir. Sonrasında ise her gün belirli aralıklarla tuvaletinin gelmesini beklemeden lazımlığa oturtmak alışkanlık edinmesini kolaylaştırır.

Bu dönemde çok iyi bir gözlemci olmalısınız. Çocuğunuzun tuvaletini yaparken nasıl davrandığını, yüzünün şeklini, yürüyüşünü fark etmeniz onu doğru zamanlarda tuvalete yönlendirmeniz için size yardımcı olacaktır. Bu ayrıca eğitimi başlatmak için de size fayda sağlayabilir. Ayrıca hangi saatlerde, kaç saatte bir tuvaletini yaptığını bir çizelge halinde yazmak da size yardımcı olacaktır.

Eğitime başladıktan sonra bezi tamamen çıkarın ve tekrar kullanmayın, çünkü bezin tekrar kullanımı eğitim süresini uzatacaktır. 2-3 saatte bir tuvalete veya lazımlığa götürerek 5 dakika oturmasını sağlayın. Lazımlığa tuvaletini yaptığında mutlaka onu tebrik ederek ödüllendirin. “Aferin” demek için tüm görevi yerine getirmesini beklemeyin. Örneğin; tuvalete son anda yetişmiş ancak altına yapmış olsa bile onu tuvalete geldiği için tebrik edin. Maddi değeri olan ödüller vermeyin.

Tuvaletini altına kaçırdığında, yere damlattığında ona kızmayın veya ceza vermeyin. “Böyle şeyler olabilir, normal haydi gel beraber temizleyelim” diyerek onu tuvaletini lazımlığa yapması konusunda teşvik edin.
Ayrıca bu dönemde anne ve babanın çocuklara model olmaları, onları izleyebilmeleri de bu süreci kolaylaştırmaktadır.

Her ne kadar çocuklardan belli dönemlerde belli davranışları göstermesine dair beklentilerimiz olsa da her çocuğun gelişim süreci farklıdır. Çocuğunuzun ve sizin kendinizi hazır hissettiği bir dönemde tuvalet eğitimine başlamak, çocuğunuzu ve kendinizi zorlamamak bu dönemi sorunsuz geçirmenizi sağlar. Bu dönemdeki en önemli iki sözcüğü unutmayın;

“Sabır” ve “Aferin!”
Psikolog Gonca BAĞLAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukta Tuvalet Eğitimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gonca BAĞLAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gonca BAĞLAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca BAĞLAR Fotoğraf
Psk.Gonca BAĞLAR
Eskişehir
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gonca BAĞLAR'ın Makaleleri
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Psk.Barış ÜLKÜMEN
► Çocukta Tuvalet Eğitimi Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Tuvalet Eğitimi Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Tuvalet Eğitimi Psk.Gözde ALPER
► Tuvalet Eğitimi Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocukta Tuvalet Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cahil Cesareti Ocak 2016
► Okul Korkusu Kasım 2015
► Görünenin Arkası Ekim 2015
► Psikoterapi Nedir? Eylül 2015
► Çocuğum Okula Hazır mı? Ağustos 2015
► Kayıp ve Yas Süreci Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:46
Top