2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Korkusu ve Okula Uyum Sorunu
MAKALE #14866 © Yazan Psk.Dnş.Yaser MERT | Yayın Haziran 2015 | 3,503 Okuyucu
“Okul korkusu ve uyum sorunu” denilen durum bireyin okula gitme isteğinde düşüklük, okula gitmeyi reddetmesi, aileden ayrı kalma korkusu ve okul ortamında sosyal ilişkilerde problemlerin yaşanması olarak gözlemlenen psikolojik bir stres sürecidir. Bu durum okulların başladığı eylül, ekim aylarında sık gözlemlenen bir okul fobisidir.

Okul korkusu ve uyum sorunu yaşayan öğrencilerde gözlemlenen belirtiler nelerdir?

Çocuklar her türlü ihtiyacını ve isteğini yerine getiren aile ortamından yabancı bir ortama girdiğinde diğer kişilerle iletişim kurmakta ve kendini ifade edebilmekte zorlandıkları görülebilmektedir. Okula gitmemek için huysuzlaşmakta, ağlamakta, hasta olduğunu dile getirmekte ve direnç göstermektedir. Bu çocuklarda mide bulantısı, karın yada baş ağrısı şeklinde bedensel şikayetleri genellikle sabahları uyanır uyanmaz görünmekte ve okula gitmemelerine karar verilir verilmez de kendiliğinden kaybolmaktadır. Öğrencinin o gün aileyi okula gitmemek için ikna etmesi durumunda diğer günlerde okula devam etmek istemediğinde de sürekli benzer şikayet ve sorunları tekrar tekrar ortaya koymakta ve artırarak göstermektedir.


Okul korkusu ve uyum sorununun nedenleri nelerdir?

Bu sorunun çocuktan kaynaklandığı düşüncesi yanlış bir kanı olur. Bireyin bu davranışı sergilemesinin nedenlerinin en büyük kaynağı anne baba tutum ve davranışlarıdır. Ailede çocuğun yaptığı anne baba bağımlılığını, ebeveyn açısından çocuk bağımlılığına çevirmeleri bu süreci daha ciddi sorunlara dönüştürür. Çocuk okula gitmemek için yaptığı tepki ve davranışları ailelerin aşırı duyarlılıkla karşılaması ve çocuklarının göstermiş olduğu bu aşırı tepkiyi ona zarar geleceği düşüncesiyle onaylaması yanlıştır. Bu aileler telaşlı, tedirgin davranmakta ve tutumlarını çocuklarına yansıtmaktadırlar. Diğer bir aile faktörü ise dağılmış parçalınmış aileler ve anne babaların serbest- sorumsuz anne baba tutumu sergiledikleri ailelerdir. Burada da asıl problem çocuğun okula gitmemesinin bir sorun olarak algılanmayışı ve çocuk ile ilgili sorumluluğun ebeveynler tarafından paylaşılmamış olmasıdır.
Okula uyum sorunu yaşayan çocuklar genelde kendini ifade etme becerisi düşük, çekingen, içine kapanık ve aşırı duygusal olabilecekleri gibi sürekli ilgiyi kendine çekmeye çalışan, şıkamarık olarak algılanacak, kavgacı davranışlar sergileyen çocuklarda olabilmektedir.

Ailelere tavsiyeler
Öncelikle ailelerin çocukların gösterecekleri tepkileri tolere ederek çocuklarına okula gitmesi gerektiğini ifade etmelidirler. Otoritenin sarsılması ve çocuğa geçmesi durumunda, çocuk istediğini yaptırmak için sürekli otoriteye karşı gelme davranışı pekiştirir ve aileler çocukları büyüdükçe davranışlarını kontrol etmekte zorlanırlar.
Çocuğun okulu gitmek istemese bile evde bulunmaması ve okul bahçesinde bulunmasına çalışılmalıdır. Çocuk okula gitmeyi bir zorunluluk ve kaçış olmayan bir durum olarak görmelidir. Dayatmalar, korkutmalar, çocuğu sindirmek için yapılan baskılar yerine okulu sevdirmeye çalışmak, olumlu davranışlarını ödüllendirmek önemlidir. Baskı her zaman daha başka davranış sorunlarını oluşturur.
Aileler eğitim öğretimin başında bu sorunla başa çıkamadıklarında öğrencinin okul başarısızlığı ve gelecek hayatına ilişkin sorunlarda artarak devam etmektedir. Bu sorunla başa çıkamayan aileler sınıf öğretmenleri ile bu durumu paylaşmalı ve okullardaki psikolojik danışman ve rehber öğretmenler ile irtibata geçmelidirler. Psikolojik danışmanı bulunmayan okullarda ise bu öğrencilerin Rehberlik ve Araştırma Merkezine yönlendirmeleri ve buradaki psikolojik danışmanlar ile görüşmeleri faydalı olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Korkusu ve Okula Uyum Sorunu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Yaser MERT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Yaser MERT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yaser MERT Fotoğraf
Psk.Dnş.Yaser MERT
Çorum
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Yaser MERT'in Makaleleri
► Okula Uyum Süreci ve Okul Fobisi Meral HASANDAYIOĞLU
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okul Korkusu ve Okula Uyum Sorunu' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma Oranları Üzerine Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:00
Top