2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kişilik Gelişiminde Anne ve Babanın Yeri
MAKALE #14878 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL | Yayın Haziran 2015 | 3,795 Okuyucu
ANNE VE BABANİN YERİ

Çocuk gelişiminde, doğumdan itibaren temel bakım veren kişi, genellikle anne olduğu için , çocuğun karakter oluşumunda en önemli kişi ANNE dir diyebiliriz. İstisnai durumlarda, bu kişi baba, anne-babanın ebeveynleri, bakıcı ya da başka biri de olabiliyor. Böylesi durumlarda da, bu kişi annenin yerini alabiliyor.

Çocuğun bebelik döneminde, ruh sağlığının erişebileceği en üst seviye, annenin ruh sağlığının bulunduğu derecedir diyebiliriz. Bu demek oluyor ki, en iyi durumda bile , anne ne kadar sağlıklı ise, çocuklar da o kadar sağlıklı olabilir. Çocuk eğitimine geçmeden önce annenin kaygıları, duygu durumu, savunmaları, ilişki kurma biçimleri, kişilik örüntüsü … konusunda en sağlıklı hale ulaşması için yapabileceğinin en iyisini yapmasını bekleriz. Yani, bu yolculukta geminin dümeni annedeyse, önce annenin sağlıklı ve mutlu olması gerekmekte ki gemide bulunan yolcular sağ-salim varış yerine ulaşabilsinler.

Anneler kendilerini nasıl değerlendiriyorlar? Çoğunlukla kendi annelerinden aldıkları kabullerle yola çıkıp, süreç içinde gelişerek, değişerek ilerleyebiliyorlar. Kendi annesinden onay gören bir kız çocuğu , anne olduğunda büyük olasılıkla çocuğuna da bunu hissettirecektir. Yaklaşık 1 yaştan sonra, baba da çocuğun kişilik gelişiminde bu sürece dahil olacaktır.

Anne ve babanın kişilik örüntülerinin çocuğun kişilik gelişimine katkısı çok etkilidir. Bu genetik geçişten ziyade, çevresel etki dediğimiz yollarla olur. Anne ve babanın çocuğa sevgisini iletme biçimi, kızgınlığını gösterme yöntemi, aralarındaki ilişkinin kalitesi, değerleri ve bu değerleri kazandırmak için gösterdikleri tutum ve davranışlar, diğer insanları algılama şekilleri ve onlarla yakınlık kurma biçimleri… gibi milyonlarca konu, çocuğun kişiliğini şekillendirir.

5-6 yaşlarına kadar belirlenen kişilik, ilerleyen zamanlarda çapalanıyor. Ergenlik döneminde tekrar ele alınıp değerlendirilen kişilik ,ergenliğin bitiminde temel şeklini almış oluyor. Ancak kişilik hayatın sonuna kadar gelişen, değişen bir olgudur.

Normal kişi “kendisiyle ve çevresiyle uyumlu olandır”. Çocuk, doğduğu anda, ne kendisine ne de çevresine dair bir bilgiye ve bakış açısına sahip değildir. Bu bilgiyi anne ve babasından alır. Anne baba çocuğuna “değerli, önemli, sevilen” biri olduğunu hissettirirse (bu doğduğu anda başlar) , çocuk da kendisi “değerli, önemli ve sevilen” bir olarak algılayacaktır. Bu birinci aşama için yeterli olabilir. Yani kendisiyle uyum için olması için…

İkinci aşama, yan, “çevresiyle uyumlu olması” aşamasında da, çocuk yine anne babanın bakış açısına ihtiyaç duyar. Anne –baba çevresine “kuşkulu” bir bakış açısına sahip ise, çocuk da büyük olasılıkla insanlardan korkan, onlardan zarar görebileceği endişesiyle tetikte olan bir birey olarak büyüyecektir. Annesinin ve babasının kimi sevip kimden hoşlanmadığını çocuklar hemen sezerler. Çocuğunuz, bazı kişilerin yanında ve ortamlarda, huzursuz oluyorsa, öncelikle kendi duygularımıza bakmakta yarar vardır.

Çocuklar yeni yürümeye başladıklarında, çevreyi keşfetmek için büyük merak duyarlar. Bu dönemde, hatırlarsanız, biraz ilerler bir an geri gelir ve sizden aldıkları duygusal yakıtla tekrar ilerlerdi Çocuk anneden ve babadan, “ilerleyebilirim” ya da “durmalıyım ve ilerlememeliyim” mesajını alabilir. Bir süre sonra, girişimlerinde aldığı her destek ya da engellenmede çocuk aynı duyguları yaşar. “kendilik aktivasyonu” nun başlangıcını oluşturan bu süreç , yaşam boyu devam eder. Özellikle okula başlayan çocuklarda bunu rahatlıkla gözlemleyebilmekteyiz. Neden bazı çocuklar okula uyum sürecini istendik sürede tamamlarken, bazı çocuklar bunu çok sancılı ve uzun geçirmekteler? Okul yeni bir adımdır onlar için. Anne ve babanın kaygılı halleri , çocuğun ilk adımlarında olduğu gibi “durmalıyım , tehlike!” sinyalidir. Güvenen, huzurlu ve rahat anne-babaların çocuklarının okula uyumunun da rahat olduğunu her daim gözlemliyoruz.

“Ön tekerlek nereye giderse arka tekerlek de oraya gider” der atalarımız. Anne- baba, içsel huzuru ne kadar yakalamışsa çocuklarının da o kadar mutlu olacağını öngörebiliriz rahatlıkla. Bu demek oluyor ki, sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için, gerektiğinde yardım almaktan çekinmemeliyiz. Bazen “ben böyleyim” diyerek, kaderimize boyun eğdiğimiz çoğu durum, aslında ufak desteklerle halledilebilmektedir.

İYİ VEYA KÖTÜ ANNE-BABA YOKTUR,
ÇOCUKLUĞU İYİ GEÇMİŞ
YA DA
GEÇMEMİŞ ANNE BABA VARDIR.

Uzm. Psi. Dan. Evrim Alkış Demirel
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kişilik Gelişiminde Anne ve Babanın Yeri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Evrim Alkış DEMİREL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
Ankara
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL'in Makaleleri
► Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü Nedir? Psk.Zeynep CANBAŞ ÖZMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kişilik Gelişiminde Anne ve Babanın Yeri' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anaokuluna Uyum Süreci Haziran 2015
► Arkadaş Edinme Haziran 2015
► Çocuğa Sınır Koyma Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:22
Top