2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus
MAKALE #14920 © Yazan Hümeyra YILDIZ | Yayın Haziran 2015 | 2,734 Okuyucu
VAJİNİSMUS
Kadınlarda cinsel ilişkinin gerçekleştiği bölge “vajina” (vajen) olarak bilinir.
Vajinismus, cinsel birleşme sırasında vajinal kasların istemsiz kasılmalarıyla cinsel ilişkinin olamaması veya oldukça ağrılı olması durumuna verilen isimdir.
Bilinçaltına yerleşmiş bir takım korkular ve yanlış cinsel bilgilendirilmeler sonucunda vajinal kanalın dış kısmındaki kaslar (aşk kasları olarak adlandırabiliriz), vücudun adeta “kendini koruma mekanizması” sonucunda istem dışı olarak (yani kişinin kendi kontrolü dışında) kasılır. Böylece cinsel birleşme olanaksız hale gelir.
Vajinismus problemini yaşayan kadınların çoğunun anlattığına göre, kasılmalar yalnızca vajinal girişte değil, aynı anda karın, bel, sırt, bacak gibi vücudun pek çok bölgelerinde görülmektedir. Bu nedenle de çiftlerin ilişki denemeleri sonrasında kişilerin bu bölgelerinde yaygın olarak kas ağrıları görülebilmektedir. Bu durum biraz da vajinismusun derecesi ile ilişkilidir.
Vajinismusun 5 evresi vardır ve her evresinde uygulanan tedavi yöntemi farklıdır. Evreler kadınların yaşadıkları zorluk dereceleriyle anlaşılır.
1.Evre: Vakalar jinekolojik muayene sırasında rahattırlar. Parmaklarını vajina içerisine sokabilirler.
2.Evre: Jinekolojik muayene sırasında rahat değillerdir. Parmaklarını vajina içine sokamaz, girişinde kalırlar.
*** Bu iki vakada vajinal giriş deneyimi yaşanmıştır. Bir de bunlarda geçmişte yaşanmış bir cinsel travma yoktur.
3.Evre: Kasılmalar tüm vücudu etkilemiyorsa, sadece aşk kaslarıyla sınırlıysa bu evredededir.
4.Evre: Kasılmalar tüm vücudu etkiliyor, muayene sırasında sırtında yoğun kasılma, endişe, korku, bacaklarını kapatma, direnç varsa 4. evderedir. Zor da olsa muayene olurlar.
5.Evre: Hasta muayene olmayı kesin olarak reddeder, ne şekilde olursa olsun bilinci açıkken hiç muayene olmamıştır.
*** Bazı ayırt edici kriterlerle vajinismusu hafiften ağıra doğru 5 dereceye ayırıyoruz.
1- parmağını vajinaya sokabilme,
2- muayene sırasında tutum,
3- cinsel travma öyküsü,
4- kasılmaların yaygınlığı ve şiddeti,
5- penis-vajen birleşmesi.
Vajinismuslu kadınların eşlerinin de çok özel insanlar olduğu aşikar. Eşlerini cinsel birleşmeye zorlamaktansa onların duygularına, korkularına saygı duyarak -belki de uzun bir süre- deneme ve bekleme süreci geçiriyorlar ve tedavi yoluna giriyorlar.
"Kaderim!" deyip hiçbir şey yapmamak veya durumu kabullenmektense tedaviye gelen çiftlerin cesaretini kutlanmaya değer görüyorum ve benzer sorunları yaşayan çiftlere gösterilebilecek bir örnek teşkil ediyorlar. Asıl yapılması gereken o çiftlerin yaptığı gibi bir adım atmaktır.
Yüzdelik oran olarak muhafazakar ülkelerde daha fazla olmasına rağmen vajinismus tüm dünyada görülen bir rahatsızlıktır. Muhafazakar ülkelerdeki fazlalığın sebebi de, yanlış cinsel bilgiler, ön yargılar, hurafeler ve mitler olarak söylenebilir.
Vajinismuslu kadınlara; "Neden bu kadar bekledim?, Bir tek ben mi bu sorunu yaşıyorum?..." gibi sorularla boğuşupdurmaktansa bir an önce tedavi için adım atmalarını tavsiye ederim. Çünkü vajinismusla yaşamak bir zorunluluk değildir, tedavisi çok kolay ve kesin olan bir psikolojik süreçtir.

Konu vajinismus olunca; "hastalık yoktur, hasta vardır" prensibiyle yola çıkılması gerekir. Her kadının yaşadığı vajinismus vakası farklı olsa da, genel vajinismus tedavi sürecinden biraz bahsedebiliriz. Evrelerine göre tedaviye başlanılan kısım da farklı olmasıyla beraber genel olarak sıralayabileceğimiz şey:
(1) vajinaya birşey girmesi
(2) kendi parmağını vajinaya sokması
(3) Eşinin parmağını vajinaya sokması
(4) vajinaya penis girmesi
Bu dört süreç bahsedilen en gemel tedavi açıklamasıdır ve sırayla aşılmaya çalışılan bir süreç vardır. Bu süreçleri en sağlıklı şekilde atlatarak sağlıklı bir cinsel hayat başlanılır. Cinsellik, bir evlilikte bahsedilecek en önemli konuların başında gelir. Vainismus da cinsellik konusunda en önemli sorunlardan biri diyebiliriz. Bu sorunla yaşamaktansa tedavi sürecine girilmesi tüm danışmanların tavsiye edeceği bir süreçtir.

Aile Danışmanı - Cinsel Danışman
Hümeyra YILDIZ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Hümeyra YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Hümeyra YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Hümeyra YILDIZ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Vajinismus' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Mükemmel Anne Kasım 2016
► Konu Çocuk Olunca... Nisan 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:48
Top