2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kalp Defektlerinin Prenatal Tanısı Bir Fark Yaratırmı?
MAKALE #1494 © Yazan Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ | Yayın Ağustos 2008 | 5,756 Okuyucu
Kalbin ultrasonografi ile değerlendirilmesi ilk olarak 1980 yılında iki boyutlu ultrasonografi ile yapılmıştır. Bu değerlendirmede kalbin dört odacık görüntüsü bildirilmiştir. Kalbin defektlerinin prenatal tanısının değeri ise yakın zamanda anlaşılmıştır. Eğitim ve bilgi birikimi sonucu kalp defektlerinin ultrasonografik olarak saptanması mümkün hale gelmiştir.

Yakın zamanda yapılan çalışmaların sonucunda ; DKH olan bebeklerin prenatal tanısı yapılarak tertier merkeazlerde doğumlarının yapılması sağlanması ile bu bebeklerin yaşam beklentilerinde belirgin şekilde düzelme saptanmıştır. Bu şekilde doğum hazırlığı yapılarak bebek yaşam kurtaracak bir cerrahi girişim için hazırlanabilmekte ve uygun değerlendirmeyi görebilmektedir.

Doğum öncesi erken tanı ile erken dönemde yapılacakuygun cerrahi girişimden fayda görebilecek belli başlı üç doğumsal kalp anomalisi bulunmaktadır. BU anomaliler Coarctation of the Aorta,Hypoplastic Left Ventricle, ve Transposition of the Great Arteries. olarak bilinen hastalıklardır. Bu üç durum hakkında detaylıca bilgi vermeye çalışacağız.

AORT KOARKTASYONU:

Aortun herhangi bir yerinde bölgesel daralma ile karakterize bir durumdur. Bu daralma bölgesi büyük çoğunlukla hemen arkus aortadan sonra görülür. Bu daralma nedeni ile oksijenden zengin kan vucudun alt bölgesine ulaştırılmaz. Daralma çeşitli derecelerde görülebilir. Çok ciddi daralmalarda çocukluk döneminin çok erken aşamalarında bulgu verecektir. Bazı vakalar infant döneminde semptomatik olurken bir kısmı ise okul dönemi ve adolesan çağda semptom verebilir. Aort koarktasyonu olan bebeklerin 75 de beraberinde bikuspit aorta gözlenir. Aort koarktasyonu çocukluk çağı DKH nın 8-11 ni oluştıurur. Erkeklerde kızlara gör iki kat daha fazla görülür.

HİPOPLASTİK SOL KALP SENDROMU (HLHS)

Hipoplastik sol kalp sendromu(HLHS) çeşitli kalp problemleri ve büyük damar sorunları ile beraber görülen bir durumdur. HLHS doğumsal bir sendromdur, gebeliğin ilk 8 haftasında kalbin çeşitli kısımlarının yeterli ve uygun gelişmemesi sonucu görülür. Normal kalp de vucudun diğer kısımlarından dönen oksijenden fakir kan sağ atriuma oran sağ ventriküle gelir ve tekrar oksijen almak üzere pulmoner arter aracılığı ile akciğere pompalanır. Oksijenden zengin kan ise sol atrium aracılığı ile akciğerlerden pulmoner venler yolu ile alınır sol ventrikül yardımı ile aort üzerinden vucuda pompalanır.

BÜYÜK ARTER TRANSPOZİSYONU (BAT)Transposition of the Great Arteries.(TGA)
Büyük arter transpozisyonunda kalbin normal anatomisinin aksine ,Aort sağ ventrikül ile Pulmoner arter ise sol ventrikül ile bağlantılıdır. Vucudun diğer kısımlarında gelen oksijenden fakir (mavi )kan sağ atriuma gelir sağ ventrikül yardımı ile tekrar aort üzerinden vucuda dağılır. Akiciğerlerden gelen oksijenden zengin kan sol atriuma gelir sol ventrikül yardımı ile tekrar pulmoner arter yardımı ile akciğerler iletilir. İki ayrı dolaşım olduğundan dolayı vucudun tamamında kirli kan (oksijenden fakir) dolaşırken, temiz kan(oksijenden zengin) akciğerler ile kalp arasında dolaşımına devam eder.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kalp Defektlerinin Prenatal Tanısı Bir Fark Yaratırmı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hakan GÜRBÜZ Fotoğraf
Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Hakan GÜRBÜZ'ün Makaleleri
► Gebelik Takibi (Prenatal Bakım) Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kalp Yetmezliğinde Tedavi ve Kalp Nakli Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
► Bel Ağrısı Tanısı Prof.Dr.Semih KESKİL
► Hidrosefali, Tanısı ve Tedavisi, Prof.Dr.Semih KESKİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kalp Defektlerinin Prenatal Tanısı Bir Fark Yaratırmı?' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:20
Top